Bir zamanlar bir ailenin tek maaşla bir evi ve bir arabası olabilirken şimdi ne değişti?
Burç Okumuş, resmi sosyal medya hesabı üzerinden 'Bir zamanlar bir ailenin tek maaşla bir evi ve bir arabası olabilirken şimdi ne değişti' sorusunun yanıtı ile ilgili teorilerini paylaştı. İşte Burç Okumuş'un o paylaşımı...
Alım gücü her geçen gün daha da düşerken insanların bir ev ya da bir araba sahibi olması da zorlaşıyor. Peki bir zamanlar bir ailenin tek maaşla bir evi ve bir arabası olabilirken şimdi ne değişti?
Burç Okumuş resmi X hesabı https://twitter.com/hedgefundguy3 üzerinden yaptığı paylaşımda bu sorunun yanıtı ile ilgili teorilerini paylaştı. Burç Okumuş teorisini 6 madde olarak sıraladı.
Burç Okumuş'un paylaşımı şu şekilde:
Ne değişti, ben teorilerimi söyleyeyim:
1) Kadının iş gücüne katılması:
Önceden bir ev almak için 1x gelir yeterken, artık kadınlar da iş hayatına girdiği için 2x gelir gerekiyor, haliyle kadının çalışmadığı aileler ekonomik
olarak sıkıntı yaşıyor. Kira da aynı şekilde. Kadının çalışması iyi bir şey ona karsı çıkmıyoruz, sadece fiyatları yükseltiyor.
2) Önceden eğitimli olmak ciddi ayırıcı bir etkendi, mesela master yapan insana çok sık rastlanmazdı.
Simdi elini sallasan masterlı, doktoralı insan var. Dolayısıyla eğitimli insana verilen maaşlar da düştü, çünkü eskisi gibi nadir bulunan bir şey değil. Reel maaş düşünce de tek gelirle insanlar geçinememeye başladı.
3) İki farklı düşünce yapısı vardır dünya elitlerinde, ilk grup dünyayı sınırsız ucu bucağı olmayan bir ova gibi düşünür, ikincisi ise biz bir uzay gemisindeyiz ve dışarı çıkamıyoruz olarak düşünür dünyayı. ilk grup dünya kaynaklarının sınırsız olduğuna inanır, ikinci grup ise sınırlı olduğuna, mesela ilk grubun önemli simalarından Elon Musk vardır, ikinci grupta ise Soros, dünya ekonomik forumu, Klaus Schwab. İkinci grup için konut fiyatlarını yüksek tutmak önemlidir, çünkü örneğin 2 odalı evi olan modern bir Amerikan ailesi 4 çocuk yapamaz, 2 çocuk yapabilir. Ayrıca konut fiyatları / kiralar yüksek tutulmalı ki kadın çalışsın, çalışan kadının doğum oranı her zaman çalışmayanlara göre daha düşüktür. Kiralar yüksek tutularak kadının çalışması sağlanır, nüfus artış hızı azalır.
4) Önceden kadının ekonomik özgürlüğü olmadığı için evlenmek zorunda kalıyordu veya mutsuz olsa bile boşanamıyordu, ancak şu an öyle bir zorunluluk yok. Kadın cidden istediği erkekle evleniyor, öyle birini bulamazsa da hiç evlenmiyor veya kolay boşanabiliyor, bu da konuta talebi artırıyor.
5) Yaşam süresinin uzaması:
Önceden ortalama yasam süresi 60-65 yıldı, şimdi 75-80'e ulaştı. Böylece anne-babalar konutlarını çocuklara miras olarak daha erken bırakıyordu, artık o dünya yok. Bu da olumlu bir gelişme.
6) Son olarak özellikle Amerika'da ama Türkiye'de de emlak bir getiri aracı olarak görülmeye başladı, kurumsal yatırımcılar girdi ve talebi / fiyatları artırdılar.
Mağdur kiracılar Ankara'ya yürüyor: Meclis'e 36 maddelik öneri sunulacak!
2023'te konut dışı satış yüzde 14,31 düşerek 118 bin 417'ye indi!
Kiracılar aman dikkat! Ev sahipleri kirayı ödeseniz bile sizi evden çıkarabilir ama nasıl?