Bıraksınlar halk kendi kentsel dönüşümünü yapar!
Hürriyet Gazete Yazarı Sedat Yılmaz, Maltepe Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Zengin ile Kentsel Dönüşüm Projesi hakkında konuştu. İşte o yazı!
Kentsel dönüşüm yasası çıkmasına karşılık belediye yetkileri, yıkılacak bina sayısı, vatandaşın taşınması, ortaya çıkan arazilerin ihalesi, satışı, yapılacak binaların imar durumları, lokasyon farklılıkları, ruhsat, vergideki kargaşa, müktesep hakların korunması ve hukuki mevzuat gibi birçok konuda belirsizlikler sürüyor. İlçesinde kentsel dönüşümü kendi modeliyle çözmeye çalışan ve bu modeli, sistem olarak öneren Maltepe Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Zengin ile konuştuk. Kentsel dönüşümde önceliğin halkın barınma hakkının korunması olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Zengin, "Halkımız kendi haklarını koruyucu taleplerle bize geliyor. Biz de en uygun kanuni çerçevede duyarlı davranıyoruz. Çünkü ben halkın temsilcisiyim. Onların oylarıyla geldim. Halk neyi istiyorsa ona bakarım. Aslında ben halkımla devlet arasında bir ombudsman görevi yapıyorum. Bıraksınlar halk kendi kentsel dönüşümünü yapar. Aslında bakanlık bizim işimizi zorlaştırıyor" dedi.
İstanbul depreminin beklendiği bir dönemde kentin en önemli sorununun kentsel dönüşüm olarak öne çıktığına dikkat çeken Prof. Dr. Zengin, konuyla ilgili halkı bilgilendirici ortamlar oluşturduklarını, üniversite, belediye ve halk arasında sıkı bir iletişim ağıyla sorunlara yaklaştıklarını dile getirdi. Kentsel dönüşümde önemli bir konunun da rant olduğuna işaret eden Dr. Mustafa Zengin, "TOKİ aslında insanlara istihdam alanları oluşturacak projeler yapmalı. Kendisi konut üretmemeli. Mahallenin rantını yine orada meskun halk ile paylaşmalı. Yani TOKİ herhangi bir mahallede oluşturduğu projede o mahallede çalışabilen kişilere iş imkanı sağlamalı. Niyetin iyi olursa, iyi işler yaparsın ve sorunları hızlı çözersin. İnsanlar da oradan kazandığı para ile ev alabilmeli, borcunu ödeyebilmeli" dedi.
Ülkeye örnek bir model
Maltepe'de Gülensu-Gülsuyu mahallelerinin 5000'lik ve 1000'lik planlarının yapıldığını belirten Prof. Dr. Zengin sözlerine şöyle devam etti:
Kentsel dönüşüm projemiz iyi bir model ve herkese örnek olacak. Çünkü burada halk, bilim adamı, üniversite ve belediye var. Esenkent'te bunu yaptık. Bir yıl önce kentsel dönüşüm ile ilgili ne tür çalışmalar yaptığımızı anlattık. Bu yıl ise emsalleri yükselttik. Vatandaşımızın, özgür iradesiyle müteahhitlerle görüşmesini sağladık. Ada bazında ne kadar çok sayıda insanımız bir araya gelerek belediyeye müracaat etmesi durumunda emsalleri daha da yükseltiyoruz. Yani ne kadar fazla başvuru, o kadar yüksek emsal. Ayrıca bitişik nizam sistemini de bazı mahallelerimizde uygulamaya açtık.
İnsanların bırakın evlerini yıkıp yapmayı, boya yapacak parasının olmadığının altını çizen Prof. Dr. Zengin, "Kentsel dönüşüm yasasının çoğu halkın yararına değil. Bir kere TOKI'nin böyle projelere girmesini istemiyoruz. Devlet engel olmasın yeter. Esenkent bu manada Maltepe mahallelerine ve hatta bütün Türkiye'ye örnek bir model. Bu halk modelini uygulamak isteyen de bize gelsin" diye konuştu.
30 milyon TL devreden borcu ödedik 14 milyon fazlaya geçtik
Hizmetler konusunda SONAR’ın araştırmasında ilk 10 belediye arasına girdiklerini belirten Maltepe Belediye Başkanı Dr. Mustafa Zengin şunları söyledi:
Yeşil belediyecilikten, sağlık ocağına, engellilere hizmetten imar çalışmalarına kadar iyi bir çalışma trendi yakaladık. Dijital arşivimizi yeniledik. Bu kadar yoğun hizmete karşılık 30 milyon TL’lik eski belediyeden devreden borcu ödedik. Kasamızda şu anda 14 milyon TL paramız var. Tasarruf ediyoruz, vergileri iyi topluyoruz, malımıza sahip çıkıyoruz. Olay bu kadar basit.
Sedat Yılmaz/Hürriyet