Ekonomi

Bireysel Emeklik Sistemi son 10 yılda 17 kat büyüdü!

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli, " Bireysel Emeklik Sistemi'nde (BES) uzun süre kalan mutlaka kazanıyor. 5 ve 10 yıllık dönemlere bakıldığı zaman, emeklilik yatırım fonlarının ortalama getirisi, TÜFE ve BIST-100 endeksinden daha fazla" diye konuştu. İşte detaylar...senesini dolduran Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), 2012 yılından bu güne fon büyüklüğünü 17 kattan, katılımcı sayısını ise 4,5 kattan fazla artırdı

TSB'den yapılan açıklamaya göre, Türkiye’de 19. senesini dolduran Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), 2012 yılından bu güne fon büyüklüğünü 17 kattan, katılımcı sayısını ise 4,5 kattan fazla artırdı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen TSB Başkanı Atilla Benli, Türkiye'de 19 sene geride bırakan BES'in uzun vadeli yatırım enstrümanları arasında fark yarattığını belirterek, “Emeklilik döneminde gelir kaybını engellemeyi amaçlayan BES, enflasyonun üzerinde getiri olanağı sağlayarak bunun da ötesine geçmeyi başardı.

Uzun vadede tasarruf ederken kazandıran önemli bir sisteme evrildi. 2003 senesinde hayata geçirilen BES, 2012 senesinde yaklaşık 21 milyar Türk Lirası fon büyüklüğüne ulaşmıştı. Son 10 senede bunu 17 kattan fazla artırmayı başardık" diye konuştu.

“BES Türkiye'de, dünyada benzeri bulunmayan teşviklerle geleneksel tasarruf araçlarından ayrışıyor” diyen Benli, her türlü risk profiline uygun fonun bulunduğu sistemde kısa vadeli yatırım tercihlerinin ekonomik dalgalanmalardan etkilenebildiğini fakat sistemin doğası gereği, orta ve uzun vadede kazanım sağladığını belirtti.


Benli, sistemin uzun vadeli yapısına uygun tercihlerin katılımcıları koruduğunu ve birikimlerini ciddi anlamda büyüttüğünü belirterek, “BES’te uzun zaman kalan mutlaka kazanıyor. 5 ve 10 senelik dönemlere bakıldığında, emeklilik yatırım fonlarının ortalama getirisi, TÜFE ve BIST-100 endeksinden daha fazla” değerlendirmesini yaptı. 

TSB’nin Türkiye ekonomisine katma değer sağlamak, sigorta sektörünü büyütmek, sigortalılar lehine ürünler geliştirmek ve bunların kullanımlarını yaygınlaştırmak için çalıştığını anlatan Benli, vatandaşların BES’e teveccühü sayesinde TSB’nin bu amaçlara layıkıyla hizmet edebildiğini söyledi.

Sistemin 2023 hedeflerinden de bahseden Benli, BES’in devletin destekleriyle gelişimini ara vermeden devam ettirdiğine işaret etti. Benli, "Bütün bu yoğun çalışmalar neticesinde 2023 sene sonunda 17 milyon katılımcı ve 500 milyar Türk Lirası fon büyüklüğü hedefimize ulaşacağımıza yürekten inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Ziraat Bankası'ndan emeklilere müjde! 4 bin, 5 bin TL tutarında ödemeler peşin yapılacak!

Dikkat! Bakanlık harekete geçti! ‘Efsane Cuma' kampanyaları için önemli uyarı!

Bakan duyurdu! Hesaplara yatmaya başladı!