Sektörel

Bireysel Emeklilik Sistemi, gayrimenkulü portföyüne katacak

Altı yılda 2 milyon katılımcıya ulaşan bireysel emeklilik sektörü, sistemi daha da büyütmek amacıyla fonlarını çeşitlendirecek

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), faize duyarlı kesimi de sisteme çekebilmek amacıyla  hazine bonosu, devlet tahvili, borsa ve dövize dayalı ürünlerin yanı sıra gayrimenkul, gelir ortaklığı senedi, kıymetli maden ve korumalı fonlara da yatırım yapmak istiyor.

Altı yılda 2 milyon katılımcıya ulaşan bireysel emeklilik sektörü, sistemi daha da büyütmek amacıyla fonlarını çeşitlendirecek. Ağırlıklı olarak hazine bonosu ve devlet tahvili gibi sabit getirili enstrümanlara yatırım yapan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), özellikle faize duyarlı kesimin de birikimlerini çekebilmek amacıyla gelir ortaklığı senedi, kıymetli maden, gayrimenkul, altın fonu ve korumalı fonları da portföylerine katmak istiyor. Sektör, SPK ve Hazine yetkilileri ile yeni yatırım araçları üzerinde çalışmaya başlarken, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan da fon çeşitlendirmesine sıcak bakıyor. Babacan, bu konudaki mesajını dün İstanbul'da düzenlenen toplantıda sektör yetkililerine iletti.

SPK İLE ÇALIŞIYORUZ
BES'te 2 milyonuncu katılımcıya ulaşılması nedeniyle düzenlenen toplantıya katılan Babacan da, uzun vadeli cazip getiri sağlayacak ve reel sektörü finanse eden alternatif yatırım ürünlerine ihtiyaç olduğunu dile getirdi.  Babacan, 'SPK Başkanımızla konuştuk. Tabii bu sistemdeki bilgilerin reel ekonomiye nasıl kanalize  edileceği, uzun vadeli ve farklı noktalarda kaynak aktarılabileceği yine bir  çalışma konusu' dedi.

İşsizlik oranı düşecek
BABACAN, ekim, kasım, aralık ve ocak aylarına bakıldığında işsizlik oranlarının beklediklerinden daha iyi seyrettiğine dikkat çekerek, 'Orta vadeli programımızda 14.8 gibi işsizlik tahmini vardı. Fakat son aylardaki gelişmelere bakılırsa ortalama daha düşük çıkacak' dedi. Babacan,  işsizlik oranlarının mevsimsel faktörlerden etkilenen bir gösterge olduğunu, her sene yaz aylarında bu oranın düştüğünü söyledi.

2020'de hedef 5.5 milyon kişi
EMEKLİLİK Gözetim Merkezi (EGM) Yönetim Kurulu Başkanı Mete Uğurlu da  BES'te 6 yılın geride kaldığını hatırlatarak, şu anda 13 emeklilik şirketi, 128  yatırım fonu, 16 bine  yakın bireysel emelilik aracısının bulunduğu BES'te  2020'de 385 bin kişinin sistemden emekli olmayı hak edeceğini açıkladı. Uğurlu, 25 yaşında başlayarak 100 lira aylık katkı payıyla sisteme giren  bir kişinin 56 yaşına geldiğinde bugünkü değer ile 200 milyonun üzerinde birikime ulaşabildiğine işaret ederek, 2020'ye gelindiğinde katılımcı sayısında 5,5 milyon kişiye, toplam fon büyüklüğünde ise 115 milyar liraya ulaşılmasını beklediklerini söyledi.

Aylık yerine toplu vergi teşviği
FON çeşitlendirmesinin yanı sıra sektörün gündemindeki diğer konu vergi teşviği. Vergi teşviğinden şu anda çalışanlar yararlanabiliyor. Sektör, teşvikten bütün katılımcıların yararlanabilmesi için bu avantajın doğrudan BES hesabına aktarılması ve emeklilikte toplu ödenmesini istiyor. Ancak toplu ödemenin bütçe dengeleri açısından sorun yaratacağı gerekçesiyle özellikle Maliye Bakanlığı, Doğrudan Vergi Teşviği'ne mesafeli duruyor.
Ayfer ARSLAN/Akşam