Bireysel Emeklilik Sistemi'nin en büyük rakibi emlak!
Esen Y. Evran'ın köşe yazısında; AvivaSA Genel Müdürü Meral Eredenk Kurdaş, AVİVASA Avrupa CEO’su ve AvivaSA Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı David McMillan, Türkiye pazarını konuşuyoruz. McMillan, Türkiye için “Mücevher” diyor.
McMillan,“Aviva’nın dünyasındaki en iyi hazinemiz” diye ekliyor. Haklı da, çünkü 2014’te Türkiye, toplam Avrupa pazarından daha fazla büyümüş. Genel Müdür Meral Eredenk de büyümeden memnun ama o daha çok büyümenin önündeki engellerden bahsediyor. İlginç bir tespitte bulunuyor. Eredenk’e göre Türkiye’de Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) önündeki en büyük engel kadınların altın günleri ve yatırım denince akla hemen gayrimenkulün gelmesi.Bankacılık sektöründe halkı mevduata ısındırmak için çalışanların altın günü ziyareti yaptıklarını ancak BES’de henüz böyle pazarlama faaliyetlerinin başlamadığını söylüyor. “Belki sizlerin de evlere gitmeniz gerek” dediğimizde de “Neden olmasın?” diyor. Çünkü kadının finansal okuryazarlık oranının artması erkeğin bilgilenmesinden daha çok önem taşıyor. Eredenk, “Öyle ki” diyor. “Kocası batacakken onu kurtaran kadınlar var.”
Türkiye’de 2015’in ilk çeyreğinde büyüme ivmesinde yavaşlama olmamış. BES’de büyüme yüzde 36 olarak gerçekleşirken hayat sigortasındaki büyüme, krediler üzerindeki baskı yüzünden yüzde 15’te kalmış. Pazara son 4-5 yılda çok yabancı oyuncunun girdiğini hatırlatan Eredenk, “Sektörün yüzde 75’ten fazlası yabancı yatırımcılarla gidiyor. Satılacak çok fazla bir şey kalmadı. Bir tek kamu şirketleri var. Önümüzdeki dönemde konsolidasyon olabilir. Şu anda 20 şirket faaliyet gösteriyor. Yeni şirketlerin banka ortağı yoksa büyüme imkânları daha kısıtlı oluyor. Maliyetler çok ağır. Fiyatlar ise giderek daralan marjlarda. Küçükler piyasadan çıkmak isterlerse biz her türlü fırsata açığız” diyor.
DEVLET KATKISI SÜRER
BES’in uzun vadede kâr getiren kısa vadede yatırım ve zarar yazan bir iş olduğunu anlatan Eredenk, “8-10 yıllık vadede ancak kâra geçilebiliyor. Hayat kısa vadede kâr yazıyor fakat devamlılığı yok” diyor.
Eredenk, BES’teki devlet katkısının kalkacağı yönündeki söylentiler için de “Biz Sayın Ali Babacan’a bunu sorduk. 4-5 yıl içinde bununla ilgili bir değişiklik beklenmiyor” dedi.
SİSTEMİN İÇİNDE 5.3 MİLYON KİŞİ VAR
Emeklilik Gözetim Merkezi Verileri (3 Nisan 2015 tarihli)
- Fon büyüklüğü: Devlet katkısı dahil 40 milyar TL’yi aşkın.
- Katılımcı sayısı: 5.3 milyon kişiyi aşkın
AvivaSA Emeklilik ve Hayat:
- Fon büyüklüğü: Devlet katkısı dahil 7.6 milyar TL’yi aşkın.
- Katılımcı sayısı: 762 bini aşkın.
'YAŞAMA DEVAM' DİYOR PARAYI HEMEN ÖDÜYORUZ
Sigorta, satılması zor bir ürün. Kimse kötü ihtimali düşünmek istemiyor. Yani bir sabah uyanıp, “Bugün bir kırmızı ayakkabı alayım” der gibi “Gidip de BES yaptırayım” diyen yok. Hayat sigortası keza, daha sıkıntılı. Eredenk, orada çok trajik hikayeler olduğunu söylüyor. “Bunların bazılarını filme alıyoruz. Her seyrettiğimde ağlıyorum” diyor. Şimdi bir de “Tehlikeli Hastalıklar” diye bir ürün geliştirilmiş. ismi sonrasında “Yaşama Devam” olarak değiştirilmiş. Bu paket içine kanser, felç ve kalp krizi konmuş, 5, 7, 12 hastalıklı farklı paketler hazırlanmış. Misal 100 bin liralık bir paket alan birinde bir hastalık çıktığında bu para hastaya ödeniyor. “Git, tedavi ol, sonra ödeyelim” denmiyor. İstersen parayı al dünya seyahatine çık, istersen git Amerika’da tedavi ol, kimse karışmıyor. İlk yıl 16 bin kişi bu ürünü satın almış.
Habertürk - Esen Y. Evran