Ekonomi

Bireysel emeklilik yönetmeliğinde önemli değişiklik! BES katılımcıları birikimlerine karşılık kredi kullanabilecek!

SEDDK, bireysel emeklilik sistemine ilişkin yönetmelikte değişikliğe giderek katılımcılara avantajlı kredi kullanma imkanı sağlanacak. Böylece eskiden ‘Paraya ihtiyacım var’ deyip birikimlerini çekmek isteyenlere ‘kredi’ seçeneği sunulurken, sistemden çıkışların da önlenmesi hedefleniyor.Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemeye göre, bireysel emeklilik sisteminde kalanlara kredi kullanma imkanı sağlandı

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) bireysel emeklilik sistemine ilişkin yönetmelikte değişikliğe giderek sektörün uzun zamandır gündeminde olan bir sorunu çözmüş oldu. Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemeye göre, bireysel emeklilik sisteminde kalanlara kredi kullanma imkanı sağlandı. BES yönetmeliğinde gerçekleştirilen değişikliklerin altı ay sonra yürürlüğe gireceği belirtildi.

Bireysel emeklilik sistemine katılanlar bugüne kadar ekonomik açıdan sıkıntıya düştükleri zaman hemen sistemdeki mevcut birikimlerini alarak BES’ten ayrılmayı tercih ediyorlardı. Bireysel emeklilik sisteminin önde gelen oyuncuları ise uzun zamandır katılımcılara mevcut birikimleri karşılığında kredi kullanma hakkının verilmesi için düzenleyici otoriteler ile görüşme halindeydi. BES yönetmeliğinde yapılan değişiklikler sonucunda sektörün uzun zamandır beklediği değişiklikler hayata geçmiş oldu.

BES yönetmeliğinin birçok maddesinde yapılan değişiklikler sonucunda, katılımcılar devlet katkısı hariç alacaklarının tamamı veya dilerlerse bir kısmını bankalara devredebilecek. Böylece BES katılımcılarının nakit finansman ihtiyacı nedeniyle sözleşmelerini sonlandırmalarının önüne geçilirken, birikimlerini bankalara devredenler sistemden ayrılmadan avantajlı koşullardan kredi çekme imkanına kavuşmuş olacak.

GRUP SÖZLEŞMELERİ DEVREDİLEMEYECEK

BES yönetmeliğine eklenen ‘Alacağın Devri’ maddesine göre, sisteme üye katılımcılar, sadece bireysel emeklilik sözleşmelerinden doğan devlet katkısı hariç alacağının tamamını ya da bir bölümünü alacağın devri sözleşmesiyle bankalara devredebilecek. Fon paylarına ilişkin haciz, iflas, rehin ve tedbir gibi benzeri her türlü idari ve adli talebe konu olan sözleşmeler ise bu devir hakkı kapsamının dışında tutulacak.  Yönetmelikte yapılan değişiklik ile grup emeklilik sözleşmelerinin ise devredilemeyeceği belirtildi.

20 FON TERCİHİNDE BULUNMA HAKKI

Yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, BES katılımcıları fon dağılımını değiştirirken BEFAS üzerinden sunulan fonlar da dahil olmak üzere en fazla 20 fon tercihinde bulunabilecek. Böylece hem bireysel hem gruba bağlı bireysel emeklilik sözleşmelerinde, sözleşmeden doğan haklar katılımcı tarafından kullanılması karara bağlandı. BES’den ayrılma ve emeklilik hakkı ise bunların haricinde kalmak şartıyla mevcut hakların BES katılımcısı hesabına katkı payı ödeyen kişiler, sponsor ya da işveren tarafından kullanılmasının kararlaştırılabileceği belirtildi.

BES katılımcısının vefatı halinde ise birikimleri ve devlet katkısı dahil olmak üzere toplam tutar lehdarlara ya da yasal mirasçılarına 20 iş günü içerisinde ödenecek.