Ekonomi

Birleşmiş Milletler'den flaş açıklama. Rusya ne yapacak?

Ukrayna, Türkiye ve BM delegasyonlarının, tahıl koridoru kapsamında 31 Ekim günü 14 geminin hareket planı ve 40 gemiye yapılacak denetimler konusunda anlaşmaya vardığı bildirildi. Rusya dün yaptığı açıklamada anlaşmayı askıya aldığını duyurmuştu. Rus delegasyonunun da söz konusu planla ilgili bilgilendirildiği açıklanırken, bir Rus kaynak ise alınan kararların Rusya açısından bir bağlayıcılığı olmadığını ifade etti

Ukrayna, Türkiye ve BM delegasyonlarının, tahıl koridoru kapsamında 31 Ekim günü 14 geminin hareket planı ve 40 gemiye yapılacak denetimler konusunda anlaşmaya vardığı bildirildi. Rus delegasyonunun da söz konusu planla ilgili bilgilendirildiği açıklanırken, bir Rus kaynak ise alınan kararların Rusya açısından bir bağlayıcılığı olmadığını ifade etti. Edinilen bilgiye göre Ukrayna, Türkiye ve BM, tahıl koridoru anlaşması kapsamında, 31 Ekim'de Karadeniz'de 14 geminin trafik güzergahı konusunda anlaşmaya varıldı.

 

Ortak Koordinasyon Merkezi tarafından yapılan açıklamada Ukrayna, Türkiye ve BM heyetleri, 12'si Ukrayna'dan hareket edecek ve 2'si Ukrayna'ya varacak olan 14 geminin hareket planı konusunda anlaşmaya varıldı. 
Koordinasyon merkezinin açıklamasında, Birleşmiş Milletler heyetinin Rusya'yı bilgilendirdiği ve tüm katılımcıların, tahıl anlaşması kapsamında gemilerin güvenli geçişini sağlamak adına askeri ve diğer hükümet organları doğrultusunda eylemlerini koordine ettiği dile getirildi.

Rusya: Alınan karar bizi bağlamaz

Konuyla ilgili açıklama yapan bir Bir Rus kaynak ise gazetecilere yaptığı değerlendirmede Kiev, Ankara ve BM'nin aldığı kararın Rusya için bir bağlayıcılığı bulunmadığını söyledi. Kaynak, "Katılımı askıya aldık ve Ortak Koordinasyon Merkezi'ni bu konuda resmi olarak bilgilendirdik. Biz olmadan karar alınırsa, bizi hiçbir şey yapmaya mecbur bırakamaz"  şeklinde değerlendirmede bulundu.

Almanya'dan Rusya'ya çağrı

Öte yandan Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, tahıl anlaşmasını askıya aldığını duyuran Rusya'ya , uluslararası topluma verdiği taahhütleri yeniden yerine getirme çağrısında bulundu. Twitter hesabından açıklama yapan Bearbock, dünyada milyonlarca insanın açlık çektiğini belirterek, Rusya'nın tahıl gemilerinin güvenliğini tehlikeye attığını ifade etti.

 

Rusya: Terör eylemi nedeniyle askıya alıyoruz

Rusya dün yaptığı açıklamada tahıl koridoru anlaşmasını askıya aldığını duyurmuştu. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından Telegram uygulaması üzerinden yapılan açıklamada tahıl koridoru kapsamındaki gemilere terörist eylemlere bulunulduğu belirtilerek, "Kiev rejimi tarafından İngiliz uzmanların katkılarıyla Karadeniz filosuna ait gemilere ve tahıl koridorunun güvenliğiyle ilgilenen sivil gemilere yönelik gerçekleştirilen terör eylemini dikkate alan Rusya, Ukrayna limanlarından tarım ürünleri ihracatına yönelik anlaşmanın uygulanmasına katılımını askıya almaktadır" denilmişti. 

Tarım ürünleri ve gıda fiyatları artabilir

Rusya'nın açıklamasının ardından BM ise Rusya'ya çağrı yaparak anlaşmanın sürdürülmesini istemişti. Tahıl koridoru anlaşmasının sona erdirilmesinin sadece Türkiye'de değil tüm dünyada tarım ürünleri ve gıda fiyatlarının hızla artmasına neden olacağı hatta kıtlık yaşanabileceği uyarısında bulunulmuştu. Rusya'nın söz konusu anlaşmayı askı almasının ardından Ukrayna'dan Avrupa'ya tahıl taşıyacak gemileri durdurabileceği, mallara ve gemilere el koyabileceği hatta saldırmaya kalkabileceği değerlendirmeleri de yapılmıştı.

Rusya Türkiye’nin öncü olduğu tahıl koridoru anlaşmasını askıya aldı

Rusya'nın açıklaması şok yarattı! Türkiye nasıl etkilenecek?

Türkiye’ye Rusya ile ticaret baskısı artıyor! Ekonomide ipler gerildi