Ekonomi

Bitcoin, Ethereum ve diğerleri… Kripto paradaki çöküş 2023’te de sürecek mi?

Yaşanan büyük sarsıntılarda tahtından devrilen ve uzunca bir süredir eski günlerinden çok uzakta olan kripto paralarla ilgili akıllardaki soru, bu yatırım alanının geleceği… Yaklaşık olarak son bir sene içerisinde yüzde 75’le varan oranda değer kaybeden Bitcoin’deki bu düşüşle, söz konusu piyasadaki kayıp 3 trilyon doları buldu

Son olarak 2021 senesinin kasım ayında 69 bin dolarla zirveye çıkan Bitcoin, o tarihten sonra deyim yerindeyse bir ‘oh’ diyemedi. Yaklaşık olarak son bir sene içerisinde yüzde 75’le varan oranda değer kaybeden Bitcoin’deki bu düşüşle, söz konusu piyasadaki kayıp 3 trilyon doları buldu. Söz konusu süreçte kripto piyasaları oldukça büyük sarsıntılar yaşadı. Fed’den sert faiz artırımları, dünya devi haline gelmiş kripto platformlarının çöküşü ve kripto şirketlerinin iflas etmesi gibi gelişmeler bu piyasada adeta deprem etkisi yarattı.

 

Bitcoin, 2022 başından beri yüzde 64 değer kaybederken, seneye 3 bin 600 dolar seviyesinde giren ikinci en büyük kripto para Ethereum’daki kayıp  ise yüzde 66’ya ulaştı. Elbette bu iki büyüğü takip eden Dogecoin, Solana ve Cordano da yatırımcılarını hayal kırıklığına uğrattı. Yıl başından bu yana Cardano yüzde 70, Solana yüzde 93, Dogecoin yüzde 58, Ripple ise yüzde 58 değer kaybetti.

Peki kripto piyasalarındaki bu çöküş 2023’te de sürer mi?

BU KAYIPLAR 2023’TE DE SÜRECEK Mİ?

Şimdi kripto para piyasalarına yatırım yapanların kafasında, 2023’te neler yaşanacağı?

 

Konuyla ilgili beklentiler ve çeşitli görüşlerin yer aldığı bir makale kaleme alan Sözcü’den Serkan Üstün, Kripto şirketi SPiCE VC’nin kurucusu Tal Elyashiv’in makalesinde, sadece iyi yönetile şirketlerin hayatta kalacağı, bunun da kripto ekosistemi için gerekli olduğunun belirtildiğini aktardı.

Analiz yazısında, dünyadaki birçok ülkenin 2023’te kripto düzenlemesi hakkında kritik kararlar alabileceğinin altı çizilirken, ABD’de ise yasal işlev bozukluğu sebebiyle anlamlı bir düzenleme hareketi gerçekleşmeyeceği öngörüldü.

‘FİYATLARDA ARTIŞ YAŞANABİLİR’

Analizde ayrıc dünya ekonomilerindeki endişelerin azalmasıyla, piyasada tekrar hareketlilik olabileceği tahmin edildi. Kriptoların 2023’teki performansının, küresel ekonomideki gelişmelere bağlı olacağı vurgulanan makalede, söz konusu endişelerin hafiflemesi durumunda, dijital varlık piyasasındaki yatırımların yanı sıra kripto fiyatlarında da bir artış görebileceği bildirildi.

“KRİPTO KIŞI BİR SÜRE DAHA DEVAM EDECEK”

Diğer taraftan ünlü ekonomi dergisi Forbes’ta da bu konuda ilginç bir yazı kaleme alındı.

Dan Ashmore makalesinde kripto kışının bir süre daha devam edebileceği uyarısında bulundu.

Ashmore, Bitcoin’in düşecek daha fazla alanı olduğunu iddia etti. 2022’deki krizler ve skandallarla kriptonun itibarının zedelendiğini savunan Ashmore, 2023’te Bitcoin için 10 bin dolara doğru bir başka adım o kadar imkansız olmayabilir” ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili rapor hazırlayan JPMorgan analistleri ise Bitcoin’in tabanının yaklaşık 13 bin dolar olduğunu bildirdi.

Bitcoin’de yükseliş için bu tarihi işaret edildi! Kripto para yatırımcıları dikkat!