Ekonomi

Bitcoin yeniden 30 bin dolar seviyelerini aştı! Kripto para birimlerinde yükseliş sürecek mi?

Küresel piyasalarda merkez bankalarının faiz artırımlarının sonuna gelindiğine ilişkin beklentiler kripto para birimlerini yeniden hareketlendirdi. Bitcoin 10 ay aradan sonra yeniden 30 bin dolar sınırını geçerken, Ethereum ise bin 918 dolar seviyelerinde hareket ediyor.Bitcoin’in fiyatı 10 ay aradan sonda yeniden 30 bin doların üzerine çıktı

Küresel piyasalarda merkez bankalarının faiz artırımlarını sonlandıracağına ilişkin beklentiler riskli varlıklardaki yatırım iştahını artırınca kripto paralar yeniden tırmanışa geçti. Bitcoin’in fiyatı 10 ay aradan sonda yeniden 30 bin doların üzerine çıktı.

Küresel piyasalardaki belirsizlikler kripto para birimlerine yaradı. Bitcoin aralıksız bir şekilde 4 aydır yatırımcısına kazandırmaya devam ederken, yarın açıklanacak ABD enflasyon verileri öncesinde de artan risk iştahı ile birlikte 30 bin dolar seviyelerini aştı.

12 Nisan Çarşamba günü ABD’de açıklanacak enflasyon verileri piyasa çevreleri tarafından yakından izlenirken, ekonomik verilerin piyasaların genelinde etkili olması bekleniyor. Uzmanlar, enflasyondaki gidişatı göstermesi açısından önemsenen bu verilerin, ABD Merkez Bankası Fed’in faiz politikaları yani faiz artırımlarına devam edip etmeyeceğine ilişkin önemli olduğuna dikkat çekiyor.

BİTCOİN 10 AYIN ZİRVESİNDE

En popüler kripto para birimlerinden biri olan Bitcoin fiyatları Haziran 2022 tarihinden bu yana ilk defa 30 bin doların üzerine çıkarken, en yüksek 30 bin 468 dolar seviyesine kadar yükseliş kaydetti. Bitcoin, en düşük ise 29 bin 97 dolar seviyelerine geriledi.

Uzmanlar, Bitcoin’in gün içerisinde yüzde 7’ye yakın değer kazadığını belirtirken, saat 09:38 itibarıyla yüzde 3,08 oranında yükselişle 30 bin 80 dolarda işlem görüyor. İşlem hacmi en yüksek ikinci kripto para birimi olan Ethereum ise, dünkü kapanışına göre yaklaşık yüzde 1,84 oranında artışla bin 918 dolarda seyrediyor. Ethereum gün içerisinde en düşük

PİYASA DEĞERİ YÜZDE 5 ARTTI

Öte yandan analiz şirketi Coinmarketcap'in verilerine göre, Bitcoin’in de aralarında bulunduğu yaklaşık 23 bin kripto para biriminin piyasa değeri, sadece 24 saat içerisinde yaklaşık yüzde 5 oranında artış göstererek 1,24 trilyon doları aştı. Bitcoin’in fiyatının ise 24 saat içinde yüzde 7’nin üzerinde yükseliş gösterdiği belirtildi. Bitcoin'in piyasa değerinin ise 590 milyar doların üzerine ulaştığı kaydedilirken, son 7 gündeki değer artışının ise yüzde 8’e ulaştığı belirtildi.

YÜKSELİŞ DEVAM EDECEK Mİ?

Kasım 2021'de tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 68 bin 990 dolarda bulunan Bitcoin, söz konusu tarihten bu yana yaklaşık yüzde 60'tan fazla değer yitirmiş oldu. 2022 sonbaharında özellikle ABD Merkez Bankası Fed ve İngiltere Merkez Bankası'nın faiz artırımlarına devam edeceği beklentileri kripto para piyasalarında satış baskısına yol açmıştı. Son yükselişler ile birlikte kripto paralar o tarihte gördüğü en düşük seviyelerden bu yana yüzde 90'ın üzerinde artış kaydetmiş oldu.

Uzmanlar, ABD Merkez Bankası Fed’in faiz artırımlarını sonlandıracağına ilişkin beklentilerin kuvvetlenmesiyle kripto para birimlerindeki yükselişin de devam edeceğini öngörüyor.