Kripto Paralar

Bitcoin'de bekle gör dönemi başladı mı? Kripto yatırımcılarına şok!

Kripto yatırımcıları piyasalarda neler olduğunu ve gelecekte neler olacağını merak ediyor? Peki kripto paraları neler bekliyor? Bitcoin değerlenecek mi? İşte kripto para yatırımcılarının merak ettiği tüm ayrıntılar...Savaşın genişleyerekdiğer ülkelere de ulaşıp ulaşmayacağı, nükleer silahlara yönelip yönelmeyeceği büyük tedirginlikler yaratıyor

Bütün dünyanın gözü Rusya ve Ukrayna savaşına kitlenmiş durumda. Savaşın genişleyerekdiğer ülkelere de ulaşıp ulaşmayacağı, nükleer silahlara yönelip yönelmeyeceği büyük tedirginlikler yaratıyor. Piyasalarda da durum pek farklı olmadı. 

Dünya'dan Ufuk Korcan'ın haberine göre; yatırımcıların genelde riskli varlıklardan uzak kalmak gibi bir tutum sergiliyor. Kripto paralarda ise gerçekleşenler tam bir test özelliğinde oluyor. 

Zira güvenli liman şeklinde nitelendirilen ve altına alternatif olarak ortaya çıkan Bitcoin’in, Rusya ile Ukrayna arasında yaşananların savaş haline gelmesiyle sert şekilde değer kaybetmesi bir anda kafalarda soru işarelerinin oluşmasına neden oldu. 

 

HANİ GÜVENLİ LİMANDI?

Bitcoin ve diğer kriptoo paraların ilk aşamadaki bu tepkisinin arkadında paniğe uğrayan kişilerin yaptıkları satışlar ve son zamanlarda yükselen kurumsal yatırımcıların payı yer alıyor. 

Çünkü bazı kurumsal yatırımcılar tarafından diğer piyasalarda gerçekleşen kayıplarının bir bölümünü kripto paralarda satışlarını artırarak kapatmak için çabaladığı ileri sürülüyor. İlk şoktan sonra kripto paralarda bir toparlanma kaydedildi. Savaşla beraber geleneksel ödeme araçlarında gerçekleşen transfer etme ve taşıma sorunu kripto varlıkların ön plana çıkmasını sağladı. 

DÜZENLEMELER YAKINDAN İZLENİYOR

Hem ülkelerini terk eden Ukraynalılar hem de Batı’nın ekonomik yaptırımlarının ardından para transferleri engellenen Rusya için kripto paraların başka bir seçenek olabileceğine dikkat çekildi. Fakat kripto borsaları, olası yaptırımlarla karşılaşmamak amacıyla bu çeşitli işlemleri istemeyebilri.

Savaşta gelinen son durumda, Ukraynalı vatandaşların varlıklarını koruma altına almak veya transfer etmek amacıyla kripto paraları tercih etmesinin fiyatları olumlu etkileyebileceği öngörülüyor. Öte yandan Avrupa gibi Batılı ülkelerin kripto paralara ilişkin düzenleme eğiliminin de satış baskısı yaratabileceği belirtiliyor. 

Fakat gelinen son durum kriptoların özellikle kriz süreçlerinde geleneksel yatırım araçlarının karşısında ciddi bir seçenek olacağının ortaya çıkmasını sağladı. 

Bitcoin'de 'bekle-gör' dönemi

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaşın ‘kripto paralar’ kısmı, fiyatları da etkilemeyi sürdürecek. Buna ek olarak, Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Mart'la ilgili olarak 25 baz puan işaretini verdi. Bu durumda, kısmen de olsa piyasada fiyatlandı denilebilecek bir durum oldu fakat Powell’ın cebinde hala 50 bp’lik bir yükseliş yer alıyor. 

Yine de bu kanatta yaşanbilecek baskıda biraz azalma olduğu belirtiliyor. Yani mart ayının baskıların biraz daha düştüğü bir ay olabileceği öngörülüyor. İşte bu gelişmelerle beraber kriptoların devi Bitcoin, teknik anlamda son derece kuvvetli 45 bin 500-46 bin dolar direnç alanını geçemedi. Biraz satış olması normal görülüyor ve kâr realizasyonu şeklinde yorumlanabileceği belirtiliyor. Şimdi dev kripto Bitcoin'in, bir miktar ‘bekle-gör’ politikası izleyeceği ifade edilenler arasında. 

42.400 doların altına inilmemeli

Şu an için ilk evrede 43 bin 255- 42 bin 652 dolar seviyelerinin olası geri çekilmelerde ilk destek noktaları olduğu belirtiliyor. Bu seviyeleden düşük bir yerde ise en kritik destek noktası olan 42 bin 400 dolar seviyesi bulunuyor. Burası aynı zamanda BTC/ USD paritesinin şu an üzerinde yer aldığı artış trendinin destek alanı olarak dikkat çekiyor ve paritenin bu seviyenin altına düşmemesinin şart olduğu belirtiliyor. 

Bu seviyeye düşmesi halinde ise 41 bin 700 dolar desteğine kadar olan geri çekilmelerin tolare edilebileceğine, fakat bu noktanın da altına düşülmesi paritede yeniden 40 bin dolarlı seviyelerin altının test edilme riskini gündeme getirecek öneme sahip olduğuna dikkat çekiliyor. Haber odaklı seyirle beraber olumlu haberlerin duyulması paritenin kısa vadeli en kritik direnç bölgesi olan 45 bin 500 ile 46 bin dolar seviyesinin kırılmasına imkan sunabilir. 

 

Yükselişin kilidi: 52 bin dolar

Bu direncin geçilmesi paritede 48 bin ile 49 bin dolar bandı ara direnç bölgesi olacak şekilde 52 bin dolarlık seviyelere kadar bir ivmelenmeye de neden olabilir. Şunun da belirtilmesinde yarar bulunuyor; paritede 52 bin dolarlık seviyelere kadar olan artışlar tepki yükselişleri şeklinde değerlendirilebilir. 

Teknik açıdan, 52 bin dolar seviyesinin hacimli kırılıp bu noktanın kuvvetli destek seviyesi olması halinde parite için yeni bir boğa piyasasının ilk ve oldukça kuvvetli sinyalinin verilmiş olacağı belirtiliyor. Bunun gibi bir senaryoda aşamalı da olsa 60-70 bin dolarlı seviyelerin hedeflenebileceğine dikkat çekiliyor. 

Dolarda nefesler tutuldu! İşte 5 Mart 2022 dolar kuru!

Altın alacaklar dikkat! 5 Mart 2022 altın fiyatları!

İstanbul için korkutan senaryo: Büyük depremde hasar görecek bina sayısı arttı!

Akaryakıt fiyatlarında son dakika şoku! İşte yeni fiyatlar! 

MÜSİAD'dan kripto para raporu: Hukuki düzenlemeler nasıl olmalı?