Kripto Paralar

Bitcoin’de sert yükseliş! 8 günde yüzde 40 prim yaptı! Kripto paralarda boğa rallisi mi başlıyor?

Küresel piyasalardaki riskler ve özellikle ABD’deki banka iflasları kripto para piyasalarını olumlu yönde etkiledi. Bitcoin 8 günde yüzde 40 değer kazanırken, bu yükselişin boğa rallisinin başlangıcı olup olmadığı tartışılıyorKüresel riskler nedeniyle pay piyasalarında satış ağırlıklı bir seyir gözlenirken, kripto paraların seyri merak ediliyor

ABD’de yaşanan banka iflasları ve ABD Merkez Bankası Fed’in faiz artırımlarına ilişkin belirsizlikler nedeniyle küresel risk iştahı azalmış durumda. Küresel riskler nedeniyle pay piyasalarında satış ağırlıklı bir seyir gözlenirken, kripto paraların seyri merak ediliyor.

Dünya Gazetesi köşe yazarı Ufuk Korcan bugünkü köşesinde Bitcoin’de yaşanan gelişmeleri mercek altına aldı. ABD’de yaşanan banka iflaslarının 2008 krizini hatırlattığını anlatan Korcan, Silikon Valley Bank’ın (SVB) ardından New York Merkezli Signature Bank’ta iflas bayrağı çektiğini ifade etti.

Bir araştırmaya göre SVB benzeri sorunlar ile yani yüksek faizin yol açtığı bilançodaki varlıkların borçlardan az hale gelip teknik olarak batık hale gelme durumu ile karşı karşıya kalan 180 banka olduğunun altını çizen Korcan, domino taşlarının devrilmeye devam edip etmeyeceğini önümüzdeki günlerde göreceğimize değindi.

BANKA İFLASLARI ETKİSİ

Piyasalarda bir anda gündemi değiştiren banka iflaslarının, Fed’in faiz politikasında da değişikliğe gideceğine ilişkin beklentileri kuvvetlendirdiğini dile getiren Korcan, Fed’in faiz artırımlarından ağır yara alan kripto paraların ise yeniden küllerinden doğma hazırlığında olduğunu belirtiyor.

Bitcoin’in, 2008 yılında yaşanan küresel ekonomik kriz sonrasında geleneksel bankacılığa tepki olarak çıktığını hatırlatan Ufuk Korcan, Fed’in faizleri artırma konusunda artık eskisi kadar rahat hareket edemeyeceği, hatta banka iflaslarının önüne geçmek amacıyla 100 baz puanlık indireme gidebileceğini ifade ediyor. dillendiriliyor. Bankacılık krizinin ardından 10 Mart’ta 19 bin 550 dolara kadar gerileyen Bitcoin’in, 18 Mart’ta 27 bin 700 doların üzerini gördü. Böylece Bitcoin’in bir haftada yüzde 40 civarında artış kazandığını belirten Korcan, bu yükselişin piyasalarda ‘Boğa rallisi’ olarak yorumlandığını dile getiriyor.

TEPKİ ÇIKIŞI MI? KALICI YÜKSELİŞ Mİ?

Ancak Korcan’a göre, kripto paraların amiral gemisi olarak değerlendirilen Bitcoin’de yaşanan yükselişe bakılırsa henüz piyasalarda boğa rallisi başlamadı ama ayak sesleri duyulmaya başladı. Bir diğer ayrıntı ise son günlerde Bitcoin’de gerçekleşen sert yükseliş henüz şimdilik alt coinlere aynı oranlarda yansımadı.

Bitcoin’in seyrini teknik yönden de inceleyen Korcan, Bitcoin’in 25 bin dolar ile 26 bin 500 dolar bandının üzerine çıkmasını oldukça olumlu olarak değerlendiriyor. Bu bandın geçilmesi ve yine bu bandın üzerinde haftalık kapanış yapılması halinde ise paritede yaşanan son yükseliş bir tepki alımının ötesine geçerek yükseliş trendi olarak değerlendirilebilir.