28 / 04 / 2024

Bitişik nizam nedir?

Bitişik nizam nedir?

Bitişik nizam, İmar Yönetmeliği’ne göre belirlenen ve belirli bir yapı düzenini ifade eden bir terimdir. Yapı sektöründe sıklıkla kullanılan bu terimin ne olduğunu bilmek önemlidir. Peki bitişik nizam nedir, hangi yapıları ifade eder ve nerelerde görülür? İşte bitişik nizamla ilgili bilgiler...



BİTİŞİK NİZAM NEYE DENİR?

Bitişik nizam, İmar Yönetmeliği'nde, "Aynı veya farklı komşu parsellerdeki binalara sınırda inşa edilen ve genellikle arka bahçeye çıkış sağlayan yapı düzenlemesi" olarak tanımlanır ve imar planlarında sıkça "B" harfiyle işaretlenir. Bu nizamda inşa edilen yapılar, diğer parsellere bitişik olduğundan dolayı genellikle bina yoğunluğu daha yüksektir. Bitişik nizamla inşa edilen binalar ayrık nizama göre daha büyük yıkılma riskleri taşırlar.

BİTİŞİK NİZAM NERELERDE GÖRÜLÜR?

Bitişik nizam, genelde yoğun nüfusa sahip ve ticari faaliyetlerin yoğun olduğu bölgelerde sıkça rastlanan bir yapılaşma tarzıdır. Ticari işletmelerin yoğun bir şekilde bulunduğu bölgelerde, arka ve yan bahçelerden feragat edilerek tercih edilir.

Bitişik nizam nedir?

BİTİŞİN NİZAM YAPILARDA ÇEKME MESAFESİ NASIL YAPILIR?

Bitişik nizam yapılarda arka bahçeye erişim genellikle ortak alandan sağlanır. Bu erişim mesafesi, bahçenin konumu, yapının derinliği ve kat sayısı gibi faktörlere bağlı olarak belirlenir. Bitişik nizam yapılarda kullanılabilir taban alanı hesaplanırken, ilgili yönetmelikte belirtilen çekme mesafeleri bu hesaplamadan çıkarılır.

Parsel sınırları içerisindeki çekme mesafeleri, çeşitli durumlar için belirli kurallar geçerlidir. Özellikle bahçesi, binanın ön, yan ve arka kısımlarına göre farklı uzaklık hesaplamaları yapılır. Parselin ön kısmına denk düşen bahçeler için en az 5 metre çekme mesafesi gereklidir. Yan bahçeler için en az 3 metrelik bir çekme mesafesi öngörülür. Arka bahçeler için de en az 3 metrelik bir çekme mesafesi gerekir.  Bina derinliği 7 metreden az olan yapılarda çekme mesafesi özgül bir düzenleme ile ele alınır. Bu durumda çekme mesafesi, 2 metreye kadar azaltılabilir.

Bitişik nizam imar kanunu çerçevesinde inşa edilecek bir yapının parseli, 01/06/2013 tarihinden önce yapılmış mevcut binaların bulunduğu bir imar adasında yer alıyorsa, çekme mesafesi, var olan binaların durumuna göre hesaplanır.

Kuru mülkiyet nedir? Kuru mülkiyet sahibi ev satabilir mi?

Zirai ipotek nedir?

Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi nasıl yapılır?


Geri Dön