Bitkisel üretimde 2022 tahminleri açıklandı! Meyve ve tahıl üretiminde artış bekleniyor!
Türkiye'de bu sene, geçen yıla kıyasla tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerin üretiminde yüzde 14,3, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinin üretiminde yüzde 3,8 artış olacağı, sebze üretiminin ise aynı seviyede kalacağı tahmin edildi.Tahmini"ni açıkladı
Türkiye İstatistik Kurumu, 2022 yılına ilişkin "Bitkisel Üretim 2. Tahmini"ni açıkladı. Buna göre, üretimin bu sene, geçen yıla kıyasla tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 14,3 artışla 70 milyon tona, içecek, meyveler ve baharat bitkilerinde yüzde 3,8 artışla 25,8 milyon tona çıkacağı, sebzelerde ise değişim olmayacağı ve bu grupta 31,7 milyon ton olarak gerçekleşeceği öngörüldü.
Tahıl ürünleri üretim miktarının bu sene geçen yıla göre yüzde 20,7 artarak yaklaşık 38,5 milyon ton olacağı öngörüldü.
Buğday üretiminin yüzde 11,9 artışla 19,8 milyon ton, mısır üretiminin yüzde 23 yükselişle 8,3 milyon ton, arpa üretiminin yüzde 47,8 artışla yaklaşık 8,5 milyon ton, çavdar üretiminin yüzde 36,5 yükselişle 273 bin ton, yulaf üretiminin de yüzde 32,2 artışla 365 bin ton olacağı bekleniyor. İşte Türkiye İstatistik Kurumu, 2022 yılına ilişkin diğer değerlendirmeleri...
Baklagillerden nohut üretiminin yüzde 22,1 yükselerek 580 bin tona, yumru bitkilerden patates üretiminin yüzde 2 artarak 5,2 milyon tona çıkacağı tahmini yapıldı. Kuru fasulye üretiminin yüzde 11,5 düşerek 270 bin tona gerileyeceği, kırmızı mercimek üretiminin yüzde 75,4 artarak 400 bin tona yükseleceği kaydedildi.
Yağlı tohumlardan soya üretiminin yüzde 14,8 gerileyerek 155 bin ton, ayçiçeği üretiminin ise yüzde 5,6 yükselerek yaklaşık 2,6 milyon ton olacağı hesaplandı. Tütün üretiminin yüzde 15 yükselerek 82,3 bin ton, şeker pancarı üretiminin yüzde 6,9 artarak 19 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi.
SEBZE ÜRETİMİ DEĞİŞMEYECEK!
Sebze ürünleri alt gruplarında üretim miktarları incelendiğinde, kök ve yumru sebzelerde yüzde 1, başka yerde gruplandırılmamış diğer sebzelerde yüzde 10,6 artış, meyvesi için yetiştirilen sebzelerde ise yüzde 1,1 azalış öngörüldü.
Sebzeler sınıfının önemli ürünlerinden hıyarda yüzde 2,8, beyaz lahanada yüzde 19, havuçta yüzde 33,3 artış, domateste yüzde 0,7, kuru soğanda yüzde 6, karpuzda yüzde 1,5 azalış olacağı hesaplandı.
MEYVE ÜRETİMİNDE ARTIŞ BEKLENİYOR!
Meyve üretim miktarlarına bakıldığında, geçen seneye göre bu yıl elmada yüzde 5,2, üzümde yüzde 13,5, şeftali ile nektarin toplamında yüzde 12,5, erikte yüzde 8,5, zeytinde yüzde 71,2, çilekte yüzde 8,7 artış bekleniyor.
Turunçgil meyvelerinden mandalinada yüzde 17,7, limonda yüzde 32,5, portakalda yüzde 31,3 azalış öngörüldü. Sert kabuklu meyvelerden fındıkta yüzde 11,8, Antep fıstığında yüzde 100,5 artış olacağı tahmin edildi. İncirde yüzde 9,4, muzda ise yüzde 12,9 artış olacağı bekleniyor.