Kent Haberleri

Bitlis Ahlat'ta Osmanlı ve Selçuklu Mimarisi yeniden hayat buluyor!

Bitlis’in Ahlat İlçesi’nde hayata geçirilen proje ile Osmanlı ve Selçuklu Mimarisi yeni yapılan çeşmelerde yeniden hayat buluyor.

Bitlis’in Ahlat İlçesi’nde hayata geçirilen proje ile Osmanlı ve Selçuklu Mimarisi yeni yapılan çeşmelerde yeniden hayat buluyor. Ahlat Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından Başbakanlık Tanıtma Fonu’na sunulan “Çini ve Tezhip Sanatımız Yeniden Mimaride” projesi Ahlat’ta hayata geçirilmeye başlandı. Proje kapsamında Ahlat taşından Osmanlı ve Selçuklu motifleri ve çinicilikte kullanılan motiflerle yapılan yeni çeşmeler ile Osmanlı ve Selçuklu Mimarisi yeniden hayat buluyor.  Proje hakkında gazetecilere açıklama da bulunan Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, projedeki amaçlarının Osmanlı ve Selçuklu Mimarisini Ahlat’ta yeniden hayata geçirmek olduğunu ve kalıcı eserler ortaya koymak olduğunu söyledi. Tekbıyıkoğlu; “Ahlat, çok özel bir yer. Ahlat, bundan 800 yıl önce bir medeniyet merkezi Anadolu’daki Türk Medeniyetinin ilk fışkırdığı yerdir. Tabi medeniyet yükseldiği an sanatıyla beraber yükselir. Tarihi verilere, tarihi vesikalara, kazı çalışmalara baktığımız zamanda Anadolu’daki Türklere ait ilk çini ocaklarının Ahlat’ta olduğunu biliyoruz. Ahlat’ta bununla beraber taş işçiliği de zirve yapmıştır. Erzincan Tercan’daki Mamahatun Türbesi, UNESCO Dünya Mirasi Listesi’ndeki Divriği Ulu Camii, ilçemizde bulunan ve her biri birer şaheser olan 14 tane kümbetimiz ve UNESCO Miras Listesi’ne aday olan tarihi Selçuklu Meydan Mezarlığı’da bu taş oymacılığının en nadide, en güzide örnekleridir. Burada Ahlat çok büyük sanatkarlar yetiştirmiş. Bunun en güzel örneklerini vermiş. Sadece bununla değil, bastonculukta aynı zamanda Kündekari sanatının da ilk defa dünya yüzüne çıktığı yer yine Ahlat’tır” dedi.

 

“OLUMLU TEPKİLER ALIYORUZ”

Tekbıyıkoğlu; “Herkesin sanata karşı bir ilgisi, bir kıymeti var. Herkesin bir bakış açısı ve estetik kaygısı var. Buda fark ediliyor. Vatandaşlarımız yapılan çeşmelerin Ahlat’a ayrı bir hava kattığını ifade ediyorlar” diye konuştu.

 

ANADOLU’DA KULLANILAN İLK MOTİFLER

Doğu Anadolu’daki bütün önemli mabetlerde ve binalarda kullanılan bir taş. 7-8 yıldan beri de çinicilik üzerine İlçemiz Kaymakamlığı ve Belediyesi’nin çalışmaları vardı. Elimizde taşımız var, taş ustalarımız var. Çinicilik üzerine çalışmalarımız vardı. Türklerin Anadolu’da kullandıkları ilk motifler vardı. Biz bir projeyle bunları bir araya getirip Osmanlı ve Selçuklu Mimarisini yansıtacak çeşmeler yapmak için proje hazırladık. Kaymakamlık Proje Ofisince hazırlanan “Çini ve Tezhip Sanatımız Yeniden Mimaride” Projemizde ilk yola çıkarken 10 tane çeşme yapacaktık. Hızlı bir şekilde bu sene bitirmeyi düşünüyorduk. Yine 10 çeşmenin tamamını yapacağız fakat bu çeşmeleri yaparken taşı işledikçe daha büyük, daha ihtişamlı ve sanatı daha yoğun eserler yapma yolunda bir iştahımız oluştu. Normalde küçük ve dikkat çekici çeşmeler yapacaktık fakat giderek projeyi büyütüyoruz.  Biz istiyoruz ki 300 yıl sonra 400 yıl sonra da bu çeşmelerden su içilsin bu sanat eserleri incelensin, üzerindeki çiniler incelensin o zaman ki sanat araştırmacıları tarafından, o zaman ki turistler tarafından incelensin diye kalıcı eserler yapmaya çalıştık. Genelde Ahlat kazılarından çıkan ve çinicilikte kullanılan motifler kullandık. İlçemizde tıpkı 800 yıl önce yapılan eserlere nasıl şimdi gıpta ile bakıyorsak, belki o kadar önemli işler çıkartamadık ama yine çok estetik çeşmeler ortaya koyabildik. Yılsonuna kadar bu sayıyı 6 veya 7’ye çıkarmayı düşünüyoruz. Projemizde bir uzatma isteyeceğiz. İnşallah önümüzdeki yıl bu 10 çeşmenin hepsini tamamlamış olacağız. Selçuklu Meydanı’na yapacağımız çeşme projesi bu çeşmelerin belki en büyüğü olacak.”