Turizm

Bitlis Ahlat'taki kümbetler ziyaretçilerini bekliyor!

Bitlis 'in Ahlat ilçesinde bulunan ve yöreye özgü Ahlat taşı ile inşa edilen Selçuklu, İlhanlı, Karakoyunlu ve Akkoyonlu dönemlerine ait olan 14 kümbet ziyaretçilerini bekliyor.


Bitlis'in Ahlat ilçesinde bulunan ve yöreye özgü Ahlat taşı ile inşa edilen Selçuklu, İlhanlı, Karakoyunlu ve Akkoyonlu dönemlerine ait 14 kümbet ziyaretçilerini bekliyor.


Ahlatı Geliştirme, Güzelleştirme ve Tanıtma Derneği Başkanı (AHGED) İsmail Yurttaş, Ahlat mezar taşlarının, Orhun anıtlarının bir benzeri olan çok büyük anıt taşlar olduğunu söyledi.


Özellikle devrin devlet adamları adına yapılmış olan kümbetlerin mimarisi ile kendisini gösterdiğini anlatan Yurttaş, kümbetlerin Orta Asya'daki yaşam biçimi olan çadır hayatından sonraki ebedi hayatı vurgulayan anıt mimariler olduğunu ifade etti.


Yurttaş, kümbetlerin, çadırların taşlaşmış hali olduğunu ve ilçede şu anda 14 sağlam kümbet bulunduğunu bildirerek, şöyle konuştu:


"Bu duruma baktığımızda kümbetlerin bir şehirde en fazla yoğunlaşmış halini görmekteyiz. Başka bir yerde bu sayıda kümbet göremezsiniz. Öte yandan Orta Asya'dan Anadolu'nun diğer şehirlerine yani kümbet mimarisinin bulunduğu Kayseri, Sivas, Erzurum gibi şehirlere baktığımızda Ahlat kümbet mimarisinin Anadolu'ya bir geçiş mimarisi olduğunu da görmekteyiz. Ahlat kümbetleri özellikle Selçuklular ve sonrasında Akkoyunlular ve Karakoyunlular döneminde yapılmış. Bu kümbetler genel olarak çift katlıdır. Kümbetlerin zemin katı mezar odasıdır. Üst katı ise yakınlarının gelip ibadetlerini yaptıkları alan olarak düzenlenmiştir. Mezar odası olan alanda genellikle adına kümbet yapılan şahıs ve eşi defnedilmiştir."


Kümbetlerin genellikle dönemin yöneticilerinin adına inşa edildiğini ancak ilçede Emir Ali kızı Erzan Hatun, Şirin Hatun ve ünlü isimler adına da yapılmış kümbetler bulunduğunu anımsatan Yurttaş, Ahlat kümbetlerinin en eskisinin 1222 yılında yapılan Şeyh Necmettin Kümbeti olduğunu kaydetti.



AA