05 / 11 / 2024

Bitlis Kadı Mahmut Cami'nin restorasyonu tamamlandı!

Bitlis Kadı Mahmut Cami'nin restorasyonu tamamlandı!

Bitlis 'in Ahlat ilçesinde, Yavuz Sultan Selim'in Çaldıran Zaferi sonrasında inşa ettirilen Kadı Mahmut Cami, Vakıflar Genel Müdürlüğü 'nce yürütülen restorasyon çalışmalarının ardından ibadete açıldı.





Ahlat ilçesinde, Yavuz Sultan Selim'in Çaldıran Zaferi sonrasında inşa ettirilen Kadı Mahmut Cami, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce yürütülen restorasyon çalışmalarının ardından ibadete açıldı.


Osmanlı dönemindeki savaşlar, saldırılar ve doğal afetler nedeniyle tahrip olan 417 yıllık Kadı Mahmut Camisi'nde geçtiğimiz yıl başlatılan restorasyon çalışmaları tamamlandı. 


İlçe Müftüsü Zahit Demirel, 1597 yılında Gazi Kadı Mahmut tarafından inşa edilen caminin restore edilmesinin ardından ibadete açıldığını söyledi.


Caminin sahip olduğu özellikler nedeniyle ilçede görülmeye değer tarihi mekanlardan biri olduğunu belirten Demirel, şöyle dedi:


"İlçede Osmanlı döneminden kalan iki camiden biri Kadı Mahmut Camisi. Bu camimiz tarihi Ahlat Kalesi içinde yer alıyor. Ahlatlı kadı ailesinden Gazi Kadı Mahmut tarafından 1597 yılında yaptırılmış. Ahlat'ta bulunan diğer tarihi eserler gibi Ahlat'a özgü taşlarla inşa edilmiş ve bu özelliği ile ön plana çıkmaktadır. Burası dikdörtgen bir cami olmakla beraber, ibadet mekanının kare şeklinde yapılmış olması bu camiye ayrı bir özellik katmaktadır. Tek kubbe üzerine inşa edilmiş caminin mihrabı da 5 köşeli küçük bir niş şeklindedir. Diğer mihraplardan farklı bir özellik taşımaktadır. Mihrabın yan tarafına iki köşeli küçük sütunlar yerleştirilmiştir. Bu da caminin ihtişamını arttıran özelliklerinden biridir" dedi.


Ahlat'ın her yönüyle tarihi bir yer olduğunu vurgulayan Demirel, şunları söyledi:


"Ahlat'ta her adımda insanın karşısına bir tarih çıkmaktadır. Ancak bu tarihi güzelliklere camiler ayrı bir özellik katmaktadır. Buralar gerçekten görülmeye değer camilerdir. Buralarda namaz kılındığında ayrı bir haz verir insana. Caminin en büyük özelliği kış aylarında sıcak, yaz aylarında doğal bir serinliğinin olmasıdır. Bu da Ahlat taşından yapılmış olmasından kaynaklanmaktadır. İlçeye gelen herkesin bu camiyi görmesi gerekiyor. Osmanlı mimarisinin çok önemli örnekleridir. Vatandaşlar burayı ziyaret edip, namaz kılsınlar. Bu gibi yerlere sahip çıkalım ki, buralar bizden sonra da yüzyıllar boyunca ayakta kalabilsin." 


AA


Geri Dön