17 / 07 / 2024

Bitlis'te afet konutları sahipleri zor günler geçiriyor

Bitlis'te afet konutları sahipleri zor günler geçiriyor

Bitlis Merkez ve Mutki'de doğal afetlerin ardından afet konutu almaya hak kazananlar, il merkezindeki konutlara yerleşemiyor.


Döviz ve altında al-sat kolaylığı!


İmar Afet Şube Müdürü Muzaffer Tekin, 1980 ve 1990 yıllarında yaşanan doğal afetlerin ardından konut almaya hak kazanan vatandaşlar için Bitlis Zeki Ergezen Mahallesi'nde konutlar yaptıklarını ancak vatandaşların bu konutlara yerleşmediğini söyledi.

Yasa gereği konutları bitirdiklerini belirten Tekin, bu konutların kuralarının noter huzurunda çekildiğini ve belirlenen sürede vatandaşlara teslim edildiğini hatırlattı. Hak sahiplerinin Bitlis merkez ve Mutki'ye bağlı köylerden olduğunu bildiren Tekin, şöyle konuştu:

"Bunlar 1980 ve 1990 yıllarından beri hak sahibi olan vatandaşlar. Bu vatandaşların konutlarını 2003 ve 2007 yılları arasında programa alınan dönemlerde bitirdik. Resmi tebligatlarımızı yapıp vatandaşlara yapımı tamamlanan 310 konutu teslim ettik. Vatandaşların bazıları konutlara yerleşti. Bazı vatandaşlar il dışında yaşıyor. Bazı vatandaşlar ise köylerini terör nedeniyle boşaltmış ve göç etmiş. Bunlar evlere yerleşmedi. Vatandaşın evine yerleşmemesi bizim problemimiz değil.Vatandaşların kendilerinin taşınması gerekiyor. Kimseyi köyünden zorla getirip konutlara yerleştiremeyiz. Sonuçta evler vatandaşın özel mülkiyeti. Evlere kendileri yerleşebilir veya kiraya verebilir."

Afet konutlarının çevre düzenlemesi ve altyapı çalışmalarının tamamlandığını kaydeden Tekin, içme suyu, kanalizasyon ve elektrik şebekesi çalışmalarının bitirildiğini ancak su deposunun küçük olması nedeniyle suyun tüm konutlara yetmediğini bildirdi. Afet evlerinde kullanılmak üzere kurulan elektrik trafosunun çalındığını ifade eden Tekin, bu konuda Van Gölü Elektrik Dağıtım Şirketi (VEDAŞ) yetkilileriyle görüştüklerini, konutlara geçici olarak elektrik verildiğini belirtti. Tekin, "Bitlis'in kış koşullarının ağır geçmesi nedeniyle evlerin sıvalarında çatlama oluştu. Bir yer ıssız ve sahipsiz kalınca haliyle dökülür. Bu evlere vatandaşlar yerleşirse 5 yıl sonra burası Bitlis'inen güzel yerleşim birimi olacak" diye konuştu.

Konutların altyapısı yetersiz

Hüsrevpaşa Mahallesi Muhtarı Sedat Öztürk ise vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanmadığını, sorunlardan dolayı hak sahiplerinin evlere yerleşmediğini, bazı hak sahiplerinin ise evlerini sattığını söyledi. Devletin zor şartlar altında hak sahipleri için yaptığı afet konutlarının tahrip olduğunu belirten Öztürk, hizmet verilmediği için hak sahiplerinin evlere sıcak bakmadığını bildirdi. Bugüne kadar yaptırılan 310 konuttan sadece 25'ine vatandaşların yerleştiğini ifade eden Öztürk, hak sahiplerinin ihtiyaçlarının karşılanması ve sorunların çözülmesi için ilgili kurumların harekete geçmesi gerektiğini ifade etti. Öztürk, "Kışın yol açılmadığında çok sıkıntı yaşanıyor. Buranın sorunları çözülürse hak sahipleri gelip yerleşir. İleriki zamanlarda burası Bitlis'in en güzel yerleşim birimi olabilir" dedi.

Zeki Ergezen Mahallesi'nde yapılan afet evlerine yerleşen köylülerden Tuncer Kızıltepe de kış aylarında çok sıkıntı yaşadıklarını, yolların açılmamasından dolayı çocuklarının okula gidemediğini bildirdi. Sorunlar için ilgili kurumlara müracaat ettiklerini ifade eden Kızıltepe, şöyle konuştu: "Okul, yol, su, elektrik, çevre düzenlemesi, sağlık ocağı, çocuk parkı yok. Sokak lambalarımız yanmıyor. Sularımız haftada 2 gün akıyor. 8 aydır burada yaşıyorum, sorunların çözülmesi için ilgili kurumlara müracaat ettik. Fakat bugüne kadar bir sorun bile çözülmedi. Kışın yolların açılmamasından dolayı çocuklar okula gidemiyor. Bazı evlerin kanalizasyon sorunu var. Hizmet olmadığı için hak sahipleri gelip yerleşmiyor, bazıları evini satıyor." Kızıltepe, evleri uzun süre sahipsiz ve bakımsız kaldığı için sıvaların döküldüğünü ve camlarının kırıldığını sözlerine ekledi.


Geri Dön