18 / 05 / 2024

Bitlis'teki 5 minareden 1'i restore ediliyor!

Bitlis'teki 5 minareden 1'i restore ediliyor!

Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, "Tarihi eserlerimiz bizim için birer mücevher ve biz bu mücevherlerimizi ortaya çıkarmak zorundayız" dedi



 Bitlis’te 4. Şerefhan tarafından 1529 yılında yaptırılan ve tarihi Beş Minare’den biri olan Şerefiye Camisi’ndeki restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen Vali Yılmaz, caminin ve minaresinin tarihine uygun bir şekilde restore edileceğini bildirdi.
        
Cami ve külliyesinin Bitlis’e yakışan bir şekilde restore edileceğini ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:
        
"Şerefiye Camisi’nin restorasyonu için 500 bin TL’nin üzerinde harcama yapacağız. Cami önceden onarım görmüş. Fakat caminin duvarları ve sıvayla kaplanmış. Bu sıvaları kaldıracağız. Taşların ve tuğlaların onarımının ardından derzleme yapılacak. Ayrıca iç ve dış taşların kumlama tekniğiyle bakımı yapıldıktan sonra derzleme işlemi yapılacak. Çünkü duvarlarda sık sık ot çıkıyor. Bunu önleyeceğiz. Eskiden imaret olarak kullanılan yerler tuvalet ve abdesthaneye dönüştürülmüş. Bu tuvaletleri yıkarak eski haline getireceğiz. Yeni bir tuvalet ve abdesthane yapılacak ve yerler tamamen döşenecek. Bitlis’in tarihi Beş Minareleri’nden biri olan minareyi de temizleyeceğiz. Onarım gereken yerleri de onaracağız. Ödenek sıkıntımız yok. Esaslı bir onarım yapacağız. Tarihi eserlerimiz bizim için birer mücevher ve biz bu mücevherlerimizi ortaya çıkarmak zorundayız."
        
Yapılan projeyle caminin onarımının 2011 yılında bitirilmesinin planlandığını kaydeden Yılmaz, ödenek sıkıntısının bulunmadığını sözlerine ekledi.
        
Önümüzdeki yıl ise caminin medresesi içindeki esnafa uygun yer bulacaklarını ve medrese binasının da bakım ve onarımını yapacaklarını vurgulayan Yılmaz, tarihi caminin bulunduğu alandaki Hazo Hanı, Bayındır Camisi ve köprünün etrafınında da bakım ve onarım gerçekleştireceklerini kaydetti.
        
Yılmaz, restorasyon çalışmalarıyla ilgili kısaca şu bilgileri verdi:
        
"Bu yıl Hazo Hanı’nın restorasyonu programımızda var. Tarihi camilerimizin restorasyonu için hazırlanan birkaç projemiz kurul aşamasında, bir kısmı da proje aşamasında. Bütün camilerimizi ortaya çıkartmak zorundayız. Bitlis’te Beş Minare diyorsak, Bitlis’e gelen herkesin Beş Minare’yi rahatlıkla görmesi gerekiyor. Şehir merkezi insanların rahatlıkla gezebileceği bir konuma gelmek zorunda. Bunun çalışmasını yapıyoruz. Bunu yaparken kimseyi mağdur etmiyoruz. Bu tarihi yerleri eski haline dönüştürmek istiyoruz. Çarşı merkezindeki mücevheri ortaya çıkarmamız lazım. Biz şu an bir mücevherin üzerindeyiz. Kimse bunun farkında değil. Sonradan yapılan, şehri bozan, dere üstündeki ve kale etrafındaki yerleri, kaldırmak istiyoruz. Kimseyi mağdur etmeden esnafımızı yeni yerleşim alanlarına alacağız. Buralar ise tarihi dokusuyla yaşayacak."
AA

Geri Dön