Bitlis'teki Osmanlı Kalesi restore ediliyor!
Bitlis´in Ahlat ilçesinde bulunan tarihi Osmanlı Kalesi restore ediliyor
Ahlat Kaymakamı Bilal Şentürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalede yapılan restorasyon çalışmalarının, ilçedeki tarihi eserleri korumak adına önemli olduğunu söyledi.
Restorasyondan önce kale surlarının ve çevresinin zarar gördüğünü belirten Şentürk, kalenin duvarlarının doğal nedenler ve insanların olumsuz etkileri yüzünden yıkılmaya yüz tuttuğunu ifade etti.
Kaledeki restorasyon çalışmaları çerçevesinde bu sene bin 500 metre karelik bir alanın kaplamasının yapılacağını belirten Şentürk, "Kalenin boyutları 80 dönümlük bir alanı kaplıyor. Önümüzdeki yıllarda kalan kısımlarının tamamlanmasını arzu ediyoruz. Elbette ki projelendirme boyutları, bazı alanların kazı yapılmak suretiyle geçmişin günümüze kazandırılması ve aydınlatma noktasında çalışmalar sürüyor" diye konuştu.
Şentürk, "Ancak şu an kalede yapılan çalışma son derece önemli. Bu restorasyon müdahalesi çok yerinde ve zamanında oldu" dedi.
-OSMANLI KALESİNİN TARİHÇESİ-
Tarihi Osmanlı Kalesi, ilçenin güneyinde ve Van Gölü´nün kıyısında bulunuyor. 1224 yılında meydana gelen bir depremde yıkılan kale, Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırıldı.
Aslında kaleyi, durumundan daha önce haberdar olan Yavuz Sultan Selim yaptırmak istemiş, ancak buna vakit bulamamış. Çaldıran seferine çıkan Yavuz Sultan Selim Erzurum´da konaklarken, Ahlat´tan giden bir heyet, padişahın yanına varıp, "Padişahımız, büyük soyumuz burada gömülü. Ahlat şehrinde bize yeni bir kale yaptır ki, kendimizi koruyalım" demiş. Padişah Sultan Selim, o sıralarda İran seferiyle uğraştığı için, kaleyi yaptırmaya pek vakit bulamamış.
Kalenin inşasına ancak Kanuni Sultan Süleyman zamanında başlanabilmiş. Kanuni, İran´dan dönerken Ahlat´a uğramış ve burada gömülü olan Türk büyüklerinin mezarlarını görmüş. Ayrılırken, Zal Mahmut Paşa ile Mimar Sinan´ı, kalenin inşası için Ahlat´ta bırakmış. Kale planını Mimar Sinan´ın yaptığı söylenir.
Dörtgen biçimindeki kalenin, bir yönü Van Gölüyle, öbür üç yönü ise karayla çevrilidir. Karaya bakan üç yanı, içi su dolu savunma hendekleriyle kuşatılmıştır. Gösterişli ve mimarisi güzel olan kalenin içinde bir de cami yaptırılmış.
AA