"Bitlis'teki tarihi değerler hızla yok oluyor"
Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Demirtaş, Bitlis'teki tarihi değerlerin hızla yok olduğunu söyledi
Demirtaş, Bitlis ve ilçelerinin gelişiminin ve refah seviyesinin yükselmesinin turizme bağlı olduğunu, kentte turizm için büyük önem arz eden tarihi değerlerin ise hızla yok olduğunu belirtti. Defalarca dile getirmelerine rağmen yetkili kurumların, tarihi yerlerin korunması konusunda harekete geçmediğini ve duyarsız kaldığını iddia eden Demirtaş, şöyle konuştu: "Kentin geleceği turizme bağlı. Bütün kurumların ortak görüşü de bu.
Turizmin gelişmesi, çevrenin ve tarihi mekanların korunmasıyla mümkündür. Gerek Bitlis merkezde, gerekse ilçelerinde yöreyi cazibe merkezi haline getirecek çok sayıda mekan mevcut. Tatvan'da biri Pers, biri Urartu, biri de Osmanlı dönemine ait 3 kale var. Urartu dönemi eserleri arasında yer alan kral mezarları, Van Gölü Feribot İşletmesinin sahası içerisinde bulunmakta. Yine yörede çöplük olarak tabir edilen, Belediye Halk Plajı'nın bulunduğu mekanda, Urartu dönemine ait olduğu sanılan bir antik kent mevcut. Başka önemli bir yer de ilçenin Develer Suyu mevkidir. Burada binlerce yıldan bu yana hala ayakta kalmayı başarmış ve 'Nemrut'un develeri' olarak adlandırılan, dikili taşlar bulunmakta. Bunlar zamanla insanların yıkıcı tahribatı sonucu, yok olmaya başladı ve günümüzde sayıları oldukça azaldı."
NEMRUT'UN DEVELERİNDEN BİRİ DAHA KIRILDI
Son bir haftada "Nemrut'un Develeri" olarak adlandırılan taşlardan birinin daha kırılarak paramparça olduğunu belirten Demirtaş, bu olayın araştırılması gerektiğini bildirdi. Demirtaş, "Taşın, bölgede sürmekte olan yol çalışması esnasında kullanılan iş makineleri tarafından mı, başka birileri tarafından mı kırıldığını bilmiyoruz. Ancak bilinçli bir şekilde kırıldığı kesin" dedi.
Taşların bir çoğunun dere yatağı içinde bulunduğunu anımsatan Demirtaş, bu dere yatağının da yıllar boyu arsa temin etmek maksadıyla hafriyatla doldurulduğunu ifade etti. Demirtaş, şöyle devam etti: "Gerek diğer tarihi mekanlar, gerekse 'Nemrut'un develeri' hakkında daha önce birçok haber yapıldı. İlgililer ve yetkililer uyarıldı. Buna rağmen hiçbir tedbir alınmamış olması, son derece manidar olmanın ötesinde, aynı zamanda ciddi bir görev ihmalidir. Herkes çevresine karşı sorumlu olmalıdır. Sorumluluk ya da görev, sadece tarihçilere ve medyaya düşmemektedir. Bunlar işin bir boyutunu oluştursalar da, asıl yetkisini kullanması ve sorumluluğunun gereğini yerine getirmesi gerekenler vardır. Onlar bulundukları konumların gereğini yapmadıklarında bunun sonuçları çok daha ağır ve tahripkar olacaktır." Artık birilerinin bu çağrıya kulak verip, görevini yapmak üzere harekete geçmesi gerektiğini ifade eden Demirtaş, "Bir vatandaş, bir tarihçi ve bir bilim adamı duyarlılığıyla ilgililerden, duyarlı olmaları için istirhamda bulunuyorum" diye konuştu.
AA