06 / 05 / 2024

BİTÜDER: Korozyona uğramış bina ayakta kalamaz!

BİTÜDER: Korozyona uğramış bina ayakta kalamaz!

Türkiye; Richter ölçeğine göre 7,2 büyüklüğünde, Van Tabanlı köyü merkezli depremle sarsıldı. Tüm Türkiyeyi yasa boğan bu felaketin ardından hayatını kaybeden vatandaşların sayısı her geçen saat artıyor...



 

Bu büyük afet, deprem konusunun tekrar ülkemizin gündemine yerleşmesine neden olurken, herkesi korku dağları sardı. Çünkü Türkiyenin yüzölçümü olarak yüzde 92'si, nüfus yoğunluğu olarak yüzde 95'i deprem kuşağında Türkiyede depremlerden dolayı her yıl ortalama bin vatandaşımız hayatını kaybediyor, 7 bin bina yıkılıyor. Bu acı tablonun en büyük sebeplerinden biri ülkemizdeki binaların çok büyük kısmında görülen korozyon yani paslanma. Korozyonun başlıca sebebi ise binalarda su yalıtımı olmaması


Türkiyede depreme karşı güçlü ve güvenli binalar inşa edilmesi için su yalıtımının ne kadar hayati önem taşıdığını anlatmayı misyon edinen Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği (BİTÜDER) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özcan, su yalıtımının, binanın taşıyıcı sisteminin korozyondan korunması için temel şart olduğunu belirtti. Özcan, konu ile ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hasar Tespit Komisyonu tarafından hazırlanan rapora dikkat çekti. Komisyon tarafından 99 Depreminin ardından 55 bin 651 konut ve işyerinde yapılan incelemelerde, bu binaların yüzde 79'unun hasarlı bulunduğunu söyleyen Özcan, hasarlı binaların yüzde 64ünde hasar nedeninin korozyon olduğunu vurguladı. Özcan, su yalıtımı olmayan binaların taşıyıcı sisteminin korozyon nedeniyle 10 yıl sonra başlangıçtaki taşıma kapasitesinin, belli koşullarda yaklaşık yüzde 66sını kaybettiğini belirtti.


2004 yılında Bayındırlık ve İskn Bakanlığı tarafından düzenlenen ve birçok bilim adamının da görev aldığı Deprem Şurası'nın sonucunda yayımlanan raporlarda; su yalıtımı malzemeleri, detay malzemeleri grubunda ele alındı. Özcan, kaliteli betonun öneminin vurgulandığı raporda, betonun suyun ve nemin zararlı etkilerinden korunması amacıyla yapılan su yalıtımının bir detay malzemesi olarak ele alınmasının çok önemli bir eksik olduğunu belirtti. Özcan, sözlerine şu cümleleri ekledi: Yapı Kanununda su yalıtımının mutlaka zorunlu hale getirilmesi gerekiyor. Ayrıca bu kanunun; su yalıtım projelerinin hazırlanması, proje ve uygulamaların yetkili mercilerce denetlenmesini gerektiren maddeler içermesi halinde ülkemizdeki önemli bir eksiklik giderilmiş olacak. Bina statiğinin Deprem Yönetmeliğine uygunluğu nasıl denetleniyorsa, Su Yalıtımı Uygulama Kural Standardı da mecburi standart olmalı ve denetlenmeli. Özellikle denetim mekanizmasındaki eksiklikler Deprem Yönetmeliğine uygun Yapı Güvenliği ilkesini bozuyor, can ve mal kaybına yol açıyor.

Su yalıtımı ile ilgili sorularınız için www.bituder.org internet adresinden ve 0216 466 33 29 numaralı telefondan BİTÜDERe (Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği) ulaşmanız yeterli.

 


Geri Dön