04 / 05 / 2024

Bitümlü örtülerle yapılan binalar depremden korunuyor!

Bitümlü örtülerle yapılan binalar depremden korunuyor!

Japonyayı vuran büyük felaketin ardından deprem konusu tekrar ülkemizin gündemine yerleşti, hepimizi korku dağları sardı. Çünkü Türkiyenin yüzölçümü olarak yüzde 92'si, nüfus yoğunluğu olarak yüzde 95'i deprem kuşağında.



Japonyayı vuran büyük felaketin ardından deprem konusu tekrar ülkemizin gündemine yerleşti, hepimizi korku dağları sardı. Çünkü Türkiyenin yüzölçümü olarak yüzde 92'si, nüfus yoğunluğu olarak yüzde 95'i deprem kuşağında. Tabi Japonyada sadece deprem yüzünden ölenlerin sayısı birkaç kişiyi geçmezken bizde maalesef durum çok vahim. Türkiyede depremlerden dolayı her yıl ortalama bin vatandaşımız hayatını kaybediyor, 7 bin bina yıkılıyor. Bu acı tablonun en büyük sebebi ülkemizdeki binaların çok büyük kısmında görülen korozyon yani paslanma. Korozyonun sebebi ise binalarda su yalıtımı olmaması ya da yalıtımın doğru ürünlerle yapılmamış olması.



Bayındırlık ve İskn Bakanlığının verilerine göre; son 58 yıl içinde meydana gelen depremlerde, 58 bin 202 kişi hayatını kaybetti, 122 bin 96 kişi yaralandı, yaklaşık 411 bin 465 bina yıkıldı ya da ağır hasar gördü.



Türkiyede depreme karşı güçlü ve güvenli binalar inşa edilmesi için su yalıtımının ne kadar hayati önem taşıdığını anlatmayı misyon edinen Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği (BİTÜDER) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özcan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hasar Tespit Komisyonu tarafından hazırlanan rapora dikkat çekti. Komisyon tarafından 55 bin 651 konut ve işyerinde yapılan kontrollerde, bu binaların yüzde 79'unun hasarlı bulunduğunu söyleyen Özcan, hasarlı binaların yüzde 64ünde hasar nedeninin korozyon olduğunu vurguladı. Özcan, su yalıtımı olmayan binaların korozyon nedeniyle 10 yıl sonra başlangıçtaki taşıma kapasitesinin, belli koşullarda yaklaşık yüzde 66sını kaybettiğini belirtti.

Yani büyük bir depremde, korozyona uğramış bir binanın ayakta kalması neredeyse mümkün değil  Peki, binaları korumak amacıyla yapılacak su yalıtımı uygulamalarının sağlıklı olması için nelere dikkat etmek gerekiyor İşte, BİTÜDER Başkanı Mehmet Özcandan tavsiyeler



Su yalıtımında en dayanıklı ürün bitümlü örtüler

Su yalıtımında doğru ürün seçimi ve doğru uygulama hayati önem taşıyor. Yapısı nedeniyle su geçirimsizliği en üst düzeyde olan, en sağlam malzeme ise bitümlü su yalıtımı örtüleri.
Ham petrolün doğal çökmesiyle veya rafinerilerde damıtılması yoluyla elde edilen bitümden üretilen bu su yalıtımı örtüleri, binalarda çok uzun süre dayanımı olan, bazı detaylarda alternatifi olmayan bir ürün. Çok düşük ve yüksek sıcaklıklarda esnekliğini koruduğu için çatlamıyor, bu nedenle her iklim kuşağında güvenle kullanılabiliyor.
Yapılarda genellikle kaba inşaat aşamasında; temellerde, çatılarda, temel perde duvarlarında, viyadüklerde, havuzlarda, bir takım su depolarında, kanallarda, kanaletlerde ve bunun gibi yapının sudan korunmasıyla ilgili birçok detayda kullanılıyor. Karayolları, köprüler, viyadükler, tüneller gibi yüksek mekanik gerilmelere maruz kalan yerlerde yüksek çekme ve basınç mukavemetine sahip olması nedeni ile diğer ürünlere göre daha çok tercih ediliyor.
Doğru su yalıtımı uygulaması için CE belgeli ürün seçmek şart!

Aynı zamanda bitümlü örtüler çeşitli kalınlıklarda ve gerektiğinde yüzeyine çeşitli kaplamalar uygulanarak üretildiğinden, özellikle çatılarda her tip özel kullanım için en ideal malzemeyi seçmeye olanak veren geniş bir ürün yelpazesine sahip. Bitümlü su yalıtım örtüsü seçerken de mutlaka CE Belgesi bulunan kaliteli ürünleri tercih etmek ve işin uzmanlarına uygulama yaptırmak gerekiyor. Doğru ürün ve uygulama konusunda BİTÜDER uygulayıcılara teknik destek sağlıyor.

Su yalıtımı ile ilgili sorularınız için www.bituder.org internet adresinden ve 0216 466 33 29 numaralı telefondan BİTÜDERe (Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği) ulaşmanız yeterli.

 


Geri Dön