Genel

Biyolojik Arıtma Tesisi 122.5 milyon Euroya yapılacak!

Yaklaşık 438 kilometrelik Ambarlı Atıksu Havzası'nm atık sularını toplayarak Marmara Denizi'ni ve Küçükçekmece Gölü'nü kirlilikten kurtaracak Ambarlı İleri Biyolojik Arıtma Tesisi'nin inşaatı hızla devam ediyor

Yaklaşık 438 kilometrelik Ambarlı Atıksu Havzası'nm atık sularını toplayarak Marmara Denizi'ni ve Küçükçekmece Gölü'nü kirlilikten kurtaracak Ambarlı ileri Biyolojik Arıtma Tesisi'nin inşaatı hızla devam ediyor. şžu ana kadar yüzde 40'ı tamamlanan tesis; Avcılar, Esenyurt, Beylikdüzü, Arnavutköy ve Başakşehir ilçelerindeki 1 milyon 600 bin kişinin ihtiyacını karşılayacak. Bölgenin atık suları tünel ve kolektörlerle toplanarak bu tesiste arıtılıp deşarj edilecek.

Günde 400 bin metreküp kapasiteli tesiste arıtılan atık suların sanayi ve sulamada kullanılması planlanıyor. Arıtma sırasında elde edilen çamurdan da enerji üretilecek, kurutulan çamur sanayi tesislerinde ikincil yakıt olarak kullanılacak. 2012 yılında hizmete girecek tesisin, daha sonra genişletilmesi ve kapasitesinin 4 milyon nüfusa hizmet verecek noktaya çıkarılması planlanıyor.

ENERJİYE DÖNÜşžECEK
İSKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Demir, tesis ile Avcılar, Esenyurt, Beylikdüzü, Arnavutköy ve Başakşehir ilçelerinin atık sularına maruz kalan Küçükçekmece Gölü ve Marmara Denizi'ni kirlilikten kurtarmış olacaklarını söyledi. Demir, 5 yıl içerisinde Silivri, Selimpaşa, çanta, Kilyos, Büyükçekmece, Küçükçekmece ve Tuzla'da olmak üzere toplamda 7 adet ileri biyolojik arıtma tesisi daha inşa etmeyi hedeflediklerini bildirdi.

Tesislerden çıkan suların bir kısmının dezenfeksiyon işleminden geçip park ve bahçe sulamasında kullanılabilecek duruma getirildiğini belirten Demir, 'Arta kalan çamur da, kurutma ünitelerinden geçtikten sonra ikincil yakıt düzeyine getiriliyor. Fabrikalarda kullanılıyor. Atık suların toplanarak arıtma tesislerimize ulaştırılabilmesi için gerekli görülen yeni atık su tünel inşaatlarına da başladık' dedi
Sabah