Genel

Biyoteknoloji Araştırma Merkezi açıldı!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker: "Biyoteknoloji Araştırma Merkezi, bitki ıslahı noktasında çalışmalarımızın dünyadaki en son teknik ve teknolojilerle yapılacağı bir merkez" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Biyoteknoloji Araştırma Merkezinin, bitki ıslahı noktasında çalışmaların dünyadaki en son teknik ve teknolojilerle yapılacağı bir merkez olduğunu bildirdi.


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulan Biyoteknoloji Araştırma Merkezinin açılışını, Başbakan Ahmet Davutoğlu gerçekleştirdi.


Açılışta konuşan Eker, 59 araştırma enstitüsünü özel sektöre ve sanayicilere açtıklarını söyledi. Eker, "Bu sene 15 milyon lirayı tarım, hayvancılık ve gıda alanında sahadaki somut problemlere somut çözümler getirmek için hazırlanan araştırma projelerini finanse etmek için kullanıyoruz" dedi.


Dünyanın en büyük 3. Tohum Gen Bankasını açtıklarının altını çizen Eker. 117 bin çeşit örnek tohum muhafaza ettiklerini bildirdi.


Biyoteknoloji Araştırma Merkezinin bitki ıslahı noktasında çalışmaların dünyadaki en son teknik ve teknolojilerle yapılacağı bir merkez olduğuna işaret eden Eker, şöyle konuştu:


"12 ile 15 yıl zaman alan bitkideki bir ıslah çalışması doğal yollarla tabiatta melezlenerek yeni çeşit gelişiyor. Bütün dünyada önemli ülkeler ıslah çalışmaları yapıyor. Biz de bu teknoloji merkezinde 12-15 yıl zaman alan bir tohum geliştirme sürecini 5 yıl azaltmak sureti ile 12 yıl ise 7 yıla indiriyoruz. Tamamen doğal yollarla geliştirdiğimiz teknikler ve teknolojilerle. Dünyanın en önemli merkezlerinden biri. Burada enzim başta olmak üzere birçok yeni ürün üretebiliyoruz. Mesela gıda endüstrisinde kullanılan enzimleri ithal ediyorduk. Böyle bir merkezde şimdi bunların üretilmesi mümkün. Genetik haritalama çalışmaları yapılıyor. Bir bitkinin gen haritasını bütün detaylarıyla çıkarabiliyoruz. Kaybolma tehlikesi altında olan türler başta olmak üzere bütün endemik bitki türlerimizi yani Anadolu coğrafyamıza mahsus, başka yerde olmayan 4 bin 200 tür endemik bitki var. Bunların hepsinin doku kültürünün tabii olarak çoğaltılıp emniyet altına alınmasını yapabiliyoruz."


- Biyoteknoloji Araştırma Merkezi


Merkez, 720 metrekarelik bir alan üzerinde kuruldu. Bünyesinde 7 laboratuvar ve tam donanımlı özel sera bulunuyor. Biyoteknoloji Araştırma Merkezi, Moleküler Bitki Islahı, Doku Kültürü ve Genetik Transformasyon ve Mikrobiyal Biyoteknoloji Birimi olmak üzere üç birimden oluşuyor. Biyoteknoloji Araştırma Merkezinde, klasik ıslah programlarında 10-15 yıl süren çeşit ıslahını, doku kültürü tekniği kullanarak 4-5 yıl kısaltmak, virüs ve patojenlerden ari bitki elde etmek, gıda ve tarım sektöründe kullanılan mikroorganizmaların izolasyonunu ve tanımlanmasını yapmak, mikrobiyal biyoteknoloji araştırmalarının yapılmasını sağlamak gibi faaliyetler yürütülecek.


AA