Genel

BKG, Topkapı Sarayı'nda kültür ürünleri satış mağazası açtı

BKG, DÖSİMM işbirliğiyle Topkapı Sarayı'nda 21'inci kültür ürünleri satış mağazasını açtı

Bilintur Bilkent Turizm AŞ bünyesinde faaliyet gösteren Bilkent Kültür Girişimi (BKG), Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü (DÖSİMM) işbirliğiyle Topkapı Sarayı'nda 21'inci kültür ürünleri satış mağazasını açtı.

Mağazanın açılışı nedeniyle Topkapı Sarayı dış avlusunda düzenlenen basın toplantısında konuşan Kültür Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz, müzelerde hizmet kalitesini arttırmanın iki yolu bulunduğunu, bunlardan birinin satış noktaları, diğerinin de kafeler olduğunu söyledi.

Yılmaz, toplam 55 müzede 95 mağaza ve kafe açılması için 2008 yılında çalışma başlattıklarını, 2010 yılında da 21 müzede 36 nitelikli satış mağazası açıldığını kaydetti.

Topkapı Sarayı Müzesi'nin de bu projenin önemli merkezlerinden biri olduğunu belirten Yılmaz, bu mağazanın önemli bir ihtiyaca cevap vereceğini söyledi.

Eski Kültür Bakanı ve BKG Danışma Kurulu Üyesi Talat Halman da dünyanın her yerinde bu tür mağazaların bulunduğunu, açılan bu mağazanın da bu alandaki eksikliği gidereceğini söyledi.

Halman, toplantıda, Kanuni Sultan Süleyman'a ait 3 bin şiirden yaptığı seçmelerden oluşan ve kendisi tarafından İngilizceye çevrilen şiir kitabının tanıtımını da yaptı.

DÖSİMM Müdürü Tolga Tellioğlu da müzelerdeki mevcut satış mağazalarının nitelikli olmadığını, bu nedenle bakanlık olarak 10 satış mağazasını kapattıklarını ancak yeni 35 mağazanın hizmete açıldığını söyledi.

Müze mağazalarının ziyaretçilerle iletişim kurulması açısından önemli olduğunu dile getiren Tellioğlu, Topkapı Sarayı'nda şimdi mağaza olarak yenilenen yerdeki eski binanın yıkıldığını, Koruma Kurulundan onay alınarak bu binanın yeniden yapıldığını, bu arada eski yapıdan kaynaklanan bozulmaların da düzeltilerek restore edildiğini belirtti.

-10 BİN ÜRÜN SATIŞA SUNULACAK-
Tellioğlu, "Pırıl pırıl, müzeyi temsil eden mağaza açıldı. Bu mağaza işletmeciliği değil, kültürel bir görev. Bu proje ile amacımız unuttuğumuz kültürel değerleri hatırlatmak, Türk kahvesini yeni sunumlarla sunmak" dedi.

Bilintur AŞ üst yöneticisi Orhan Hallik de Ekim 2009'da ilk mağazayı açtıklarını ve şu anda mağaza sayısının 21'e, kafe sayısının da 15'e çıktığını belirtti.

Bu yılın sonuna kadar 19 ilde 55 müzede 62 mağaza, 33 de kafe açacaklarını belirten Hallik, ürün sayısını da 4 binden yıl sonuna kadar 10 bine yükselteceklerini kaydetti.

Hallik, satışa sunulan ürünlerde Türk kültür değerlerini öne çıkardıklarını, yıl sonuna kadar 240 kişinin çalıştığı bir yapıya ulaşacaklarını, bu sayede yeni iş alanlarının açılacağını vurguladı.

Toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Hallik, Kültür Bakanlığı ile yaptıkları sözleşme gereği elde ettikleri gelirin yüzde 16'sını Kültür Bakanlığına kira olarak aktaracaklarını söyledi.

-15 MİLYON TL'LİK YATIRIM-
Buna göre, sekiz yılda 156 milyon TL satış geliri ve bunun karşılığı da 25 milyon TL kira öngörüldüğünü ancak satışların 400 milyon TL'ye çıkması beklentisiyle kira bedelinin de 80 milyon TL'ye yükseleceğinin tahmin edildiğini dile getiren Hallik, mağazaların tümü için 15 milyon TL yatırım yaptıklarını, Topkapı Sarayı'ndaki satış mağazasının maliyetinin de yaklaşık 800 bin TL olduğunu belirtti.

Hallik, mağazalarda ürünleri satılacak sanatçıların listesinin Kültür Bakanlığı tarafından kendilerine verildiğini ve 3 bin 500 el sanatları ustasından 60'ı ile çalışmaya başladıklarını belirtti.

İhtiyaca göre ilave mağaza açılacağını, dolayısıyla çalışacakları sanatçı sayısının da artacağını belirten Hallik, ayrıca yurt dışındaki fuar ve sergilere ürün göndereceklerini, havalimanlarında da müze mağaza köşeleri oluşturacaklarını söyledi.

Konuşmaların ardından Kültür Bakanlığı Müşteşarı Yılmaz, eski bakan Talat Halman ve diğer konuklar, müze mağazanın açılışını yaptı. Daha sonra mağazayı gezen konuklara ürünler hakkında bilgi verildi. Mağazada satışa sunulan Topkapı Hançeri'nin replikasının 5 bin TL'den satışa sunulduğu görüldü.
AA

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler
Topkapı Sarayı içinde Çağdaş Müze Mağazası

DÜN Topkapı Sarayı Müzesi'nin birinci avlusunda çok güzel bir Çağdaş Müze Mağazası açıldı.

Müzedeki birçok önemli objenin replikasını bu mağazada bulabilirsiniz. Ayrıca müzede sergilenenlerden esinlenerek yapılmış kupalar, küçük heykeller, kalemler, çocuklar için kitaplar, zihin açıcı oyuncaklar, not defterleri, bardak altlıkları.. yer alıyor.
Müzeyi gezdikten sonra, büyükler ve çocuklar mutlaka buradan bir armağan, anı eşyası alarak çıkacaklar.
Mağazanın içinde birkaç masa ve iskemle de var. Çayınızı, Türk kahvesini içerek, kitabınızı okuyabilir, geziye ara verip dinlenebilirsiniz.
Türkçe ve yabancı dilde müze kataloglarını, sanat tarihi kitaplarını da meraklısı artık bu mağazadan alabilecekler.
Müzeler artık, geçmişe dönük soğuk mekânlar olmaktan çıktı.
BKG (Bilkent Kültür Girişimi) ile DÖSİM (Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü) işbirliği ile toplam 55 müzede 95 müze mağazası ve “Müzenin Kahvesi” projesi hızla gerçekleşiyor.
Bilintur CEO'su Orhan Hallik, Aralık 2009'dan başlayarak şu ana kadar 9 ilde 21 mağaza ve 15 “Müzenin Kahvesi”nin açıldığını, 2010 yılı sonuna kadar da 19 ilde, 62 tanesi müze mağazası, 33 tanesi “Müzenin Kahvesi” olmak üzere 95 mağaza açılacağının müjdesini veriyor.
* * *
AÇILIŞ gününde Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz, DÖSİM Merkez Müdürü Tolga Tuyluoğlu da konuştu.
Talât Halman, konuşmasında müzelerdeki yeni mağaza anlayışının özelliklerine değindi.
Gerçekten de saptadığı gibi, çağa uymayan anlayıştaki derme çatma müze mağazalarından uluslararası standarttaki mağazalara geçişin önemini anlattı.
Gelenlere bir de şiir kitabı armağan edildi.
Kanunî Sultan Süleyman'ın şiirlerinin Talat S. Halman'ın İngilizce çevirisi armağan edildi.
Kitap, Süleyman the Magnificient-POET adıyla yayımlandı.
Çevirinin başında Sultan Süleyman'ın yaşamı, siyasi ve şair kimliği üzerine bir giriş yazısı yer alıyor.
Halman'ın çevirisi vezinli, kafiyeli, emek verilerek yapılan bir çeviri. Hiç kuşkusuz bu çeviriyi İngilizcesinden okuyanlar, geleneksel şiirimizin lezzetini de duyacaklardır.
Bizdeki ya da yabancı ülkelerdeki müzeleri gezdikten sonra mutlaka onların anısını yaşatacak bir şey alarak müzeden çıkarım.
Katalogla başlayan bu alışveriş kalemleri, bloknotları, kol düğmelerini, tişörtleri içerir.
Bizde bu eğilim yavaş yavaş gelişiyor, özel müzelerde bu tür çalışmalar yapıldı, ama devlet müzeleri bu konuda o düzeye çıkamamıştı. Şimdi bu açığı kapatıyorlar.
* * *
TOPKAPI SARAYI MÜZESİ'ne gidin, müzeyi bir kez daha ziyaret edin, ama mutlaka mağazayı gezin, oturup bir Türk kahvesi için, beğeneceğiniz bir armağan bulacağınızdan eminim.
Doğan Hızlan / Hürriyet