28 / 04 / 2024

Blok nizam nedir?

Blok nizam nedir?

Blok nizam, ilgili yönetmelikler tarafından belirlenen bir bahçe düzenidir. Ayrık nizam ve bitişik nizam da farklı düzenlemeleri ifade eder. Peki blok nizam nedir, özellikleri nelerdir, önemi nedir ve neden yapılır? İşte blok nizam hakkında bilinmesi gereken önemli bilgiler…



BLOK NİZAM NE ANLAMA GELİR?

Blok nizam, bir yapının cephe derinliği, cephe uzunluğu ve bina yüksekliği gibi özellikleri belirli bir düzen içinde inşa edildiği bir planlama yaklaşımıdır. Önemli bir özelliği birden fazla arsa veya parsel üzerinde yapılandırılmasıdır.

Blok nizam bitişik nizamla karşılaştırıldığında arka bahçenin ortak kullanımını gerektirmez. Bu planlamada bahçenin tek bir yapının kullanımına ait olduğu kabul edilir. Yani komşu yapılar arka bahçeyi ortak kullanmazlar.

Yapı itibariyle blok nizam hem bitişik hem de ayrık nizam yapılaşmasıyla benzerdir. Komşu bir parseldeki yapılar bir yandan bitişik bir yapıyı oluştururken diğer yandan da ayrık yapıların özelliklerini taşırlar. Bu nedenle blok nizam bu iki yapılaşma türünün özelliklerini bir arada barındırır.

BLOK NİZAMIN ÖNEMİ NEDİR?

Çarpık yapılaşma sorununu çözmek ve şehirlerin modern bir görünüme kavuşmasını sağlamak blok nizam planıyla mümkündür.  Bu sayede şehirler estetik ve fonksiyonel açıdan daha çekici hale gelir. Dolayısıyla blok nizamın hem yapı hem de çevre için önemi büyüktür. 

Blok nizam nedir?

AYRIK NİZAM NEDİR?

İmar Durum Belgesi içinde "A" harfiyle belirtilen ayrık nizam, yapılaşma türlerinden biri olarak oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Eğer arazinizin imar izni ayrık nizamda ise yapacağınız inşaatın yol cephesine en az 5 metre mesafe bırakılması gerekmektedir. Aynı zamanda komşu parsellerle de 3 metrelik bir mesafe korunmalıdır.

BİTİŞİK NİZAM NEDİR?

Parsel üzerinde yer alan binaların birbirine bitişik olarak inşa edildiği bu yapılaşma tipine bitişik nizam denir. Bitişik nizam yapılar en az bir cephesinin komşu bir binayla sıkı bir şekilde temas ettiği düzendir. Ön bahçeler ile yol kenarındaki bahçeler arasındaki mesafe en az 5 metre olarak planlanmalıdır. Ayrıca yan yana inşa edilen binalar arasında bahçe mesafesi en az 3 metre olacak şekilde ayarlanmalıdır.

Bitişik nizam binaların yeni olması, deprem riskini azaltmıyor!

Zeytinburnu Seyitnizam nazım imar planına ilişkin itiraz planı askıda!

Şehsuvarbey Sokağı geleneksel İstanbul mimarisini yaşatıyor!


Geri Dön