Emlak Terimleri

Bloke çek kredisi nedir?

Bloke çek ile ilgili yasal yükümler Türk Ticaret Kanunu’nun 692. maddesinde anlatılıyor. Bloke çek nerelerde kullanılır? Bloke çek masrafları ne kadardır? Bloke çek kredisi nedir?

Bloke çek kredisi nedir?

Blokev çek, hukuki niteliğe sahip bir ödeme aracı olarak tanımlanıyor. Türk Ticaret Kanunu’nun 692. maddesinde anlatılıyor.


Blokeli çekler genellikle konut, arsa ve işyeri gibi emlak satışlarında kullanılıyor. Bloke çek banka tarafından keşidecinin beyanına göre yazılıyor.Gayrimenkul satıcısı olarak, çek ile ilgili bir problem yaşamamaları için tapudaki işlemi yapmadan önce, bloke çekin bulunduğu bankanın şubesinden, çekin durumunu öğrenmeniz gerekiyor. 


Bloke çekin düzenlenmesi..

Çek düzenlenirken zorunlu şekil şartlarına uyulması gerekiyor. Uygulamada çekler hamiline veya nama yazılı olarak düzenlenebiliyor.

- Hamiline yazılı çeklerde isim belirtilmiyor. Çek kimin elinde ise o kişi çeki tahsil edebiliyor.

- Nama yazılı çeklerde ise isim belirtiliyor ve ismi yazılı kişiden başkası çeki tahsil edemiyor.


Blokeli çeklerde rakam yazarken çok dikkatli olmak gerekiyor.


Bloke çek kredisi nedir?

Bloke çekler, bankanın "Bloke edilmiştir." biçimde bir yazısı ile normal çeklerden farklı bir niteliğe sahip oluyor.Banka tarafından kredi tutarının bloke hesaba alınması ile düzenlenen şube çekine, bloke çek deniyor. Blokeli çekler güvenlik açısından önem taşıyor


Bloke çek kredi masrafı..

Bloke çek masrafları bankadan bankaya değişiklik gösterebiliyor.Bu tarz işlenlerde sorun yaşanmaması için gayrimenkul şirketlerinden yardım alınması gerekiyor.


Blokeli çek örneği..

Blokeli çeklerin ön yüzünde veya arka kısmına ilgili banka tarafından "Teyit edilmiştir", "Görülmüştür", "Karşılığı mevcuttur", "İşbu çek muhteviyatı olan yalnız …… TL bloke edilmiştir" şeklinde açıklama yapılıyor.


Bloke edilmiş çek nedir?



Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com