Bloke çek nasıl tahsil edilir?
Blokeli çekler genellikle konut, arsa ve işyeri gibi emlak satışlarında karşımıza çıkıyor. Bloke çekin durumunu ilgili banka şubelerinden öğrenilebiliyor. Peki,bloke çek nasıl tahsil edilir?
Bloke çek nasıl tahsil edilir?
Bloke çek genellikle emlak satışında karşımıza çıkıyor. Teyit, “teyit edilmiştir”, “görülmüştür”, “karşılığı mevcuttur”, “işbu çek muhteviyatı olan yalnız …….TL bloke edilmiştir” gibi muhatap banka tarafından çekin ön yüzüne veya arkasına bir açıklama yazılmak suretiyle yapılıyor.
Bloke çek banka tarafından keşidecinin beyanına göre yazılıyor.Keşideci 100.000 TL’lik bloke çek istediğini söylerseniz ve o kadar tutarı hesabınıza yatırılıyor. Bankada o rakam kadar bir çek düzenler ve hesaba yatan parayı bu çek için blokeye alıyor. Yani keşideci bu çeki aldıktan sonra o paraya artık dokunamaz ta ki çek gelip o para ödenene kadar o para bloke de kalıyor.
Blokeli Çek Nasıl Alınır?
Özellikle araç ve ev alım satımlarında sık sık kullanılıyor. Tapu dairesinde nakit para almak yerine müşterinizden blokeli çek alırsanız çeki bankayı arayarak teyit ettikten sonra artık o çekin sizin için nakit paradan hiç bir farkı kalmamış olur. Çünkü bankaya gidip çeki ibraz ettiğinizde çekin üzerinde yazan parayı hemen alabilme hakkına sahip olmuş oluyorsunuz.
Bloke çek nasıl tahsil edilir?
Gayrimenkul satıcısı olarak, çek ile ilgili bir problem yaşamamaları için tapudaki işlemi yapmadan önce, bloke çekin bulunduğu bankanın şubesinden, çekin durumunu öğrenmeniz gerekiyor. Tapuda alıcının verdiği çekin renkli fotokopi veya sahte olması ihtimalinin bulunuyor. Bu yüzden tedbirinizi almanız gerekiyor.
Gayrimenkulü satan kişi bloke çekin düzenlendiği şubeye gittiği takdirde aynı gün tahsilat yapabiliyor. Satış bir nedenle yapılamaz ise çeki hazırlatmış olan alıcı bu blokeyi kaldırabiliyor. Bloke çek, güvenli ve pratik bir ödeme yoludur. Kredi tutarı nakit olarak taşınamadığından böylelikle çalınma riski de ortadan kaldırıyor.
Bloke çek nasıl düzenlenir?
Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com