Dış Piyasalar

BM'nin Gazze'yi yeniden imar mekanizması protesto edildi!

Gazze Şeridi'nde çok sayıda dükkan sahibi ve işsiz Birleşmiş Milletler'in (BM) Gazze'yi yeniden imar mekanizmasını protesto etti.

Gazze Şeridi'nde çok sayıda dükkan sahibi ve işsiz Birleşmiş Milletler'in (BM) Gazze'yi yeniden imar mekanizmasını protesto etti.


Özel Sektör Kurumları Koordinasyon Konseyi tarafından BM'nin Gazze'yi yeniden imar mekanizmasını durdurması için düzenlenen protesto gösterisine çok sayıda Filistinli katıldı.


Gösteride konuşan konseyin Genel Sekreteri Faysal eş-Şeva, Gazze'nin yeniden imarının mümkün olabilmesi için BM mekanizmasının sonlandırılması gerektiğini söyledi.


Kısa bir süre önce onlarca atölyeye çimento tedarikini durduran Birleşmiş Milletler Proje Hizmetleri Ofisi’ni (UNOPS), Gazze ablukasını pekiştirmekle suçlayan Şeva, BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nikolay Mladenov'u ablukanın kaldırılması ve Gazze'deki krizlerin aşılması için ciddi şekilde çalışmaya çağırdı.


Şeva, İsrail'i de ablukanın dozunu artırmakla suçlayarak, bu ülkenin çok sayıda ürünün Gazze Şeridi'ne girmesini engellediğini ve onlarca iş adamının izinlerini iptal ederek Gazze'den çıkışlarını engellediğini kaydetti.


Özel Sektör Kurumları Koordinasyon Konseyi Genel Sekreteri Faysal eş-Şeva, İsrail'in 2014'te düzenlediği saldırılarda yıkılan iş yerleri için hala tazminat ödenmediğini hatırlattı.


İnşaat malzemelerinin silahlı grupların eline geçmemesi amacıyla BM mekanizması Gazze'ye giren inşaat malzemelerini ve bunların nasıl kullanıldığını denetliyor.


Gazze'deki Ekonomi Bakanlığının verilerine göre, İsrail 3 binden fazla ürünün farklı amaçlarla kullanılabileceği gerekçesiyle Gazze'ye girmesini yasaklıyor.


Filistin Sivil İşleri Bakanlığı, bu mali yılın başından beri İsrail'in daha önce ticaret amacıyla Gazzelilere verdiği bin 500 vizeyi iptal ettiğini bildirmişti.


Filistinlilerin Batı Şeria ve Gazze Şeridi arasında geçiş yapabilmesi için İsrail yönetiminden izin alması gerekiyor. 


İsrail'in Temmuz 2014'te Gazze’ye başlattığı ve 51 gün devam eden saldırılarında çoğu kadın ve çocuk, 2 bin 157 kişi hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmıştı. Saldırılarda ayrıca 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul tamamen yıkılmış, binlerce bina hasar görmüştü. BM istatistiklerine göre, yaklaşık 500 bin kişi okullara sığınmak zorunda kalmıştı.


AA