Kent Haberleri

Bodrum Belediyesi'nden Yılmaz Özdil'in villasındaki yıkıma ilişkin savunma!

Bodrum Belediyesi, Yılmaz Özdil'in villasındaki kaçak eklentilerin yıkılmasının yerinde bir karar olduğunu belirtti...

Muğla’nın Bodrum ilçesinde, yazar Yılmaz Özdil'in eşi Hülya Özdil tarafından satın alınan ve imara aykırı yapılaşma sebebiyle mühürlenen villaya ilişkin yeni bir gelişme oldu. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden sonra Bodrum Belediyesi de yıkımın durdurulması yönünde karar veren Muğla 1'inci İdare Mahkemesi'ne başvurdu ve yıkım kararının yerinde olduğunu savundu. Savunmada, "Uydu fotoğrafları, Çevre Müdürlüğü ve Belediye imar ekiplerimizin yerinde tespitleri sonrasında yıkım kararı aldık" ifadeleri kullanıldı. 

Milliyet'te yer alan habere göre; Bodrum'un Bitez Mahallesi'nde, yazar Yılmaz Özdil'in eşi Hülya Özdil, 2 Mayıs 2017'de bir firmadan 4,6 milyon TL'ye villa satın aldı. Yapı, yürürlükteki imar planında, 'ticaret alanı' sınırları içindeydi. Bodrum Belediyesi tarafından yapıya Hülya Özdil adına 'ofis ve iş yeri- iki bağımsız bölüm- 142,5 metrekare' olmak üzere yapı ruhsatı verildi. Belediye, bir süre sonra da yapı kullanım izin belgesi verdi. İmar planlarında ticari alan vasfında olan yapıyı Özdil ailesi, villa haline getirdi. Ruhsatı tek katlı, iki bitişik ofis ünitesi için düzenlenen 142,5 metrekare iskanlı yapıya; depo, jeneratör odası, bodrum kat ilavesi yapıldığı anlaşıldı. 310 metrekareye çıkarılan villa için Özdil ailesi, 31 Aralık 2017'ye kadar olan yapıları kapsayan 'İmar Barışı'na başvuru yaptı. Ancak 'İmar Barışı' sonrasında da kaçak yapılaşmaya devam edildiği, 2018 yılında kaçak olarak 45 metrekarelik teras ve müştemilat yapıldığı belirlendi. Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri, teras ve müştemilatın 'İmar Barışı' sonrası yapıldığını, bölgenin uydu fotoğraflarıyla da belirledi. 

Bu gelişmeden sonra villadaki imara aykırı alanlar belirlenip, inceleme yapıldı. İncelemenin tamamlanmasından sonra dosya, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yollandı. Ayrıca villa, Bodrum Belediyesi tarafından mühürlendi. Mühürde, 'Bu inşaat ruhsat ve eklerine aykırı olduğundan 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 32'nci maddesine istinaden mühürlenerek durdurulmuştur' denildi. Belediye söz konusu kaçak eklentilerin 13 Mayıs'a kadar yıkılması için Özdil ailesine tebligat yolladı. 

SÜRE DOLDU, YIKIM GERÇEKLEŞMEDİ

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, yapılan incelemeler sonucu Yılmaz Özdil'in komşularının villalarından bazılarının da yapı kayıt belgelerinde iptaller gerçekleştirdi. Belediye ekipleri, bu villalarında mühürlenmesine karar verdi. Gelinen aşamada, tebligata rağmen Özdil ailesi villaya gelmediği gibi, yıkım için herhangi bir çalışma da yapmadı. Verilen süre doldu. Bunun üzerine Bodrum Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ile Zabıta Müdürlüğü ekipleri, 13 Mayıs sabah villaya geldi. Dört kamyonet ile villaya gelen yaklaşık 20 kişilik ekip, kaçak eklentilerin yıkımı öncesi terastaki kiremitleri kaldırdı.

BODRUM BELEDİYESİ'NDEN YIKIM İÇİN SAVUNMA

Muğla Çevre Şehircilik Müdürlüğü'nden sonra Bodrum Belediyesi de yıkımın durdurulması yönünde karar alan Muğla 1'inci İdare Mahkemesi'ne başvurdu ve yıkım kararının yerinde olduğunu savundu. Bodrum Belediyesi mahkemeye verdiği savunmada, "Uydu fotoğrafları, Çevre Müdürlüğü ve Belediye imar ekiplerimizin yerinde tespitleri sonrasında yıkım kararı aldık" ifadesi kullanıldı.

Bodrum Belediyesi tarafından mahkemeye gönderilen 30 sayfalık savunmada, şunlar kaydedildi:

"Muğla Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından belediyemize gönderilen uydu fotoğrafları incelendi. Bu inceleme sonrasında belediye başkanımız Ahmet Aras ve imar ekipleri villada inceleme de bulunarak, söz konusu tespitlerin doğru olduğunu yerinde gördü. Belediye ekiplerince yapılan detaylı teknik çalışma ile söz konusu ihlaller tutanak altına alındı. Bodrum Belediyesi İmar ve Yapı İşleri ekipleri de villanın depo, müştemilat ve jeneratör odasının İmar Barışı kapsamında, 31 Aralık 2017'den sonra yapıldığını belirlendiğinden bu alanların yıkımına başladık. Yıkım işlemi sürerken, mahkemeniz tarafından alınan yürütmeyi durdurma kararı tebliğ edildiği andan itibaren de yıkıma ara verildi."

Muğla 1'inci İdare Mahkemesi'nin taraflardan gelen savunmalar tamamlandığında yürütmeyi durdurma kararını yeniden görüşeceği öğrenildi. Özdil ailesinin avukatlarının da savunmalarını sunmasının ardından mahkemenin tarafların itirazlarını ele alması bekleniyor.

Hilal Kaplan'dan kaçak yapı eleştirisi!

Muğla Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nden Yılmaz Özdil'in villası için yıkım kararı talebi!