Bodrum Çevre Koruma Platformu üyelerinden Res inşaatına tepki!
Bodrum Yarımadası Çevre Koruma Platformu üyeleri RES'lere bu kez de inşaat sezonunun kapanmasına rağmen RES inşaatı devam etttiği için tepki gösterdiler.
Bodrum Yarımadası Çevre Koruma Platformu üyeleri RES'lere bu kez de inşaat sezonunun kapanmasına rağmen RES inşaatı devam etttiği için tepki gösterdiler.
Önceki gün Bitez Mahallesinde basın açıklaması yapan grup adına konuşan Avukat Remzi Kazmaz, inşaatın bir an önce durdurulmasını aksi takdirde yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.
Yalıkavak Mahallesi Geriş bölgesinde inşaatına başlanan Rüzgar Elektrik Santrali (RES)'nin yapımı devam ederken Bodrum Yarımadası Çevre Koruma Platformu projeye karşı tepkisini sürdürüyor. Bodrum Yarımadası Çevre Koruma Platformu üyeleri, inşaat sezonunun kapanmasına rağmen RES inşaatının devam etmesine basın açıklamasıyla tepki gösterdi.
“Diren Bodrum, biz bitti demeden bu dava bitmez” pankartı açan grup adına konuşan Avukat Remzi Kazmaz açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Bodrum kan ağlıyor, esnaf dükkan kapatıyor, oteller bomboş. Yani dünyanın bir numaralı turizm ve ticaret merkezi Bodrum'da işler kötüye gidiyor. Ama asıl kötüye giden olayın baş sorumluları yine bizler kendi ellerimizle Bodrum'un geleceğinin yok ediyoruz. Bir tarafta uzun zamandan beri sanayileşmenin odak noktası olan RES'ler çalışmasına devam ediyor. TOKİ'lerle burasını bir konut mezarlığına çevirmeye çalışıyoruz. Hiçbir zaman anlayamadığımız ve Bodrum halkının iradesine rağmen külliyeler kuruluyor. Şimdi sormak gerekir; biz Bodrumlular olarak nefes alamıyoruz. Haziran ayına girdiğimiz şu günlerde Turizm Bakanlığı'nın, Valiliğin, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın tesisler sorumlusunun her yıl yayınlamış olduğu turistik bölgelere özellik taşıyan inşaat yasağıyla ilgili Bodrum'da RES hala gürültü çıkartıyor. Çevre kirliliği yaratıyor, turistler ve göç yoluyla buraya gelen insanların rahatını kaçırıyor. Sormam gerekir; turizmle ilgili büyük bir girdi sağlayan Bodrum'da maliyet itibariyle beraber sadece ve sadece iki oteli işletebilecek enerji çıkartan RES'lerin yazın inşaat yasağı olmasına rağmen hala Geriş'te Yalıkavak'ta çalışmasına bütün Bodrumlular şaşırıyor ve tepki gösteriyor. Bu RES şirketinin arkasında kim var? Bu RES şirketinin yapmış olduğu çalışmalara karşı yetkililer, valilik, kaymakamlık ve belediyeler neden sessiz?" dedi.
ÇALIŞMA DEVAM EDERSE DAVA AÇACAĞIZ!
Kazmaz, çalışmaların devam etmesi durumunda yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını ifade ederek, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Biz Bodrum Yarımadası Çevre Platformu olarak bugün burada diyoruz ki; hem kültür bakanı, turizm bakanının yayınlamış olduğun genelgeler, hem imar kanunu 26. maddesi, hem hem imar kanunu ile ilgili değişik hükümler karşısında burada çalışma yasağı var ve hiçkimse çalışamaz. Burada ayrımcılık kimseye yapılamaz. O nedenle yetkililer bir an önce bu konuyla ilgili Geriş'te bulunan res şirketine ait ve onların taşeronlarına ait makinaların durdurulmasını istiyoruz. İnşaat yasağının uygulanmasını istiyoruz. Son bir kez daha söylüyoruz; eğer bugünden itibaren hala Bodrum'da res şirketi ve onun yandaşları ve onun taşeronları çalışmaya devam ederse yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacağız" dedi.
Avukat Remzi Kazmaz Bodrum Belediyesi'nin RES'leri gündemine almasını talep ederek konuşmasını şöyle tamamladı:
"Bugünde hep birlikte gündeme almaya çalıştığımız, Kent Konseyi aracılığıyla gündeme alınmaya çalışılan RES'lerle ilgili Bodrum Belediyesi'nin gündemine kesinlikle alınmasını da talep ediyoruz. Şunu çok iyi bilmeliler; iki buçuk yıldır devam eden bu davada maalesef hala mahkemelerde devam ediyoruz. Bu güzel Bodrum'a kıymayın. Bodrum zaten kan ağlıyor, bir de siz Bodrum'un ipini çekmeyin. Bodrum'un sonu yakın bu gidişle. Lütfen Geriş Dağları'nde çalışan RES şirketine ait olan ve onun taşeronlarına ait olan kepçeleri, ağır iş makinalarını durudurun, Bodrum rahat nefes alsın" dedi.
Kazmaz'ın ardından bir açıklama yapan Ayhan Karahan ise "yetki hangi kurumdadır meselesi bu memlekette ve yaşadığımız yarımadada sürekli problem olmuştur ve bu yetki karmaşasından kaynaklı olarak birileri bunu istismar etmiştir. Biz Geriş Dağları'ndaki RES'in inşaat yasağına girdiğini idddia ediyoruz. Neye göre iddia ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bakanlığının genelgesine göre iddia ediyoruz. Belediye yetkimiz yok diyor. Belediyenin kesinlikle yetkisi vardır" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü'nün 8575 sayılı 2015 yılına ait genelgesindeki inşaat yasağıyla ilgili "yakın çevresinde konaklama yapılan inşaatlarda ve uygun görülen mahallelerde gürültü, çirkin görünüm, çevreyi kirletme gibi kötü etkisi olan türdeki ağır nakliyat, hafriyat ve harçlı inşaat faaliyetleri için inşaat yasağına devam edilmesi uygun görülmüştür" paragrafını da okuyan Karahan devam eden inşaatın bu genelgedeki paragrafın bütününe aykırı olduğunu iddia etti. Ayhan Karahan son olarak "sözkonusu firmada dokuz kusurlu hareketin dokuzu da var" ifadelerini kullandı.
Platform üyeleri açıklamanın ardından bütün Bodrum halkını 5 Haziran Dünya Çevre Gününde, Tolga Çandar ve Pelin Batu’nun katılımıyla gerçekleşecek olan etkinliğe davet ettiler.
Bodrum Ekspres Gazetesi