28 / 04 / 2024

Bodrum İçme Suyu İsale Hattı kazılarında 2 bin 500 yıllık mezar bulundu!

Bodrum İçme Suyu İsale Hattı kazılarında 2 bin 500 yıllık mezar bulundu!

Bodrum'da yol ortasında ortaya çıkan 2 bin 500 yıllık tarihi mezar, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun kararıyla üzeri kapatılarak koruma altına alındı..



2010 yılında başlayan Bodrum Yarımadası İçme Suyu İsale Hattı Projesi kapsamında yapılan çalışmalar sırasında Antik Myndos kentinin Nekropol alanında, Helenistik döneme ait 3 mezar ortaya çıkmıştı. Kültür ve Tabiat Varlıkları'nı Koruma Kanunu gereği, kurtarma kazısı, mezarların bulunduğu alanın Turgutreis-Gümüşlük-Yalıkavak hattını birbirine bağlayan 8 kilometrelik ana yol üzerinde olması nedeniyle su hattı projesi durdurularak yeni bir proje yapılmıştı. Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun yazısı gereği AK Parti İlçe Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri ile Bodrum Müze Müdürlüğü ve diğer yetkililerin de denetiminde mezar usulüne uygun bir proje ile kapatılarak koruma altına alındı.


'Paha biçilemez'

Konuyla ilgili bilgi veren AK Parti İlçe Başkanı Demiralp, "Koruma Kurulu, ciddi bir inceleme yaptı. Müze müdürlüğünden, kazı başkanına kadar Ankara'da gerekli bilgileri verdi. Şu anda mezar korunarak kapatılıyor. Kapatıldıktan sonra yolun açılması yerel yönetimlerin işi. 6 aydır süren çalışmalarımızın sonucunu aldık" dedi.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin de, 5 yıldır antik kentin en önemli kazılarını yaptıklarına dikkat çekerek, 2 bin 500 yıllık mezarların paha biçilmez değere sahip olduğunu söyledi.


Yeni Asır


Geri Dön