Kent Haberleri

Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesi UNESCO listesinde!

Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesi, UNESCO “Dünya Geçici Miras Listesi”ne alındı. Dünyaca ünlü kale Muğla’dan listeye giren altıncı tarihi yapı olurken, karar turizmcileri umutlandırdı


Muğla'nın Bodrum ilçesindeki dünyaca ünlü Bodrum Kalesi ve içinde yer alan Sualtı Arkeoloji Müzesi, UNESCO'nun "Dünya Geçici Miras Listesi"ne alındı. Bodrum Kalesi, Muğla'dan listeye alınan altıncı tarihi yapı olurken UNESCO'nun kararı ilçede turizmcileri sevindirdi.

Bodrum Kalesi yetkilileri, ilçenin simgesi haline gelmiş Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesi'nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bu yılın başlarında yapmış olduğu girişimin ardından UNESCO'nun Dünya Geçici Miras Listesi'ne kabul edildiğini bildirdi.


Hedefimiz kalıcı liste


Letoon, Kaunos, Stratonikeia antik kentleri, Hekatomnos Anıt Mezarı ve Kutsal Alanı ile Beçin Ortaçağ Kenti Muğla'nın geçici listede yer alan diğer eserleri.. Böylece Bodrum Kalesi, Muğla'nın altıncı eseri olarak listeye girmiş oldu. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müdürlüğü yetkilileri, kalıcı listede yer almak için bazı kriterler olduğunu belirterek, "UNESCO bu kriterleri değerlendirecek ve uygun gördüğü takdirde kalıcı listeye alacak. Amacımız kalıcı listeye girmek. Çünkü kalıcı listede olmak, hem çeşitli destekler sağlayacak hem de bilinirliği artıracak" dedi.


Avrupa'da "Özel Övgü" ödülü almıştı


Bodrum Kalesi iki liman arasında kayalık bir alan üzerinde kurulmuştur. Antik çağda önce ada olan bu alan sonraları kente bağlanarak yarımada durumuna gelmiştir. 1406-1523 yılları arasında inşa edilen St. Jean Şövalyeleri'nin kalesinde iç kaleye 7 kapı geçilerek ulaşılır.

Kapılar üzerinde armalar bulunmaktadır. Armalar üzerinde haçlar, düz veya yatay bantlar, ejder ve aslan figürleri yer almaktadır. Bodrum Kalesi, 19. yüzyıl sonunda kalenin hapishane olarak kullanıldığı dönemde bir hamam yapısı ile Osmanlı niteliği kazanmıştır.

Kale bugün Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak kullanılıyor.

Müze koleksiyonlarında bulunan eserler Türk hamamı, Amphora sergilemesi, Doğu Roma Gemisi, Cam Salonu, Cam Batığı, Sikke ve Mücevherat Salonu, Karyalı Prenses Salonu, İngiliz Kulesi, İşkence ve Katliam Odaları ve Alman Kulesi'nde sergilenmektedir. Ayrıca, 33.5 dönüm genişliğindeki bir arazi üzerine kurulmuş olan kalede açık mekanlarda da eser sergileniyor. Müze, 1995 yılında Avrupa'da Yılın Müzesi Yarışması'nda "Özel Övgü" ödülünü almıştı.




Yeni Asır