Bodrum mütekabiliyet ve yabancı turistle kalabalıklaşıyor!
Türkiye’de yürürlüğe girmiş olan Mütekabiliyet Yasası ile Bodrum’daki yabancı turist potansiyelinin birleşmesi ilçe genelinde yatırımların hız kazanmasına ve daha da nitelikli, projelerin yer almasına sebep olacağı düşünülmektedir...
TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. İzmir Şubesi Kıdemli Değerleme Uzmanı Selda Ulaşır Bodrum Bölgesi'ni analiz etti...
Türkiye genelinde yerli ve yabancı turist potansiyelinin en çok olduğu ilçelerden biri Bodrum’dur. Ülke ölçeğinde, Bodrum ilçesi özelinde irdelendiğinde, mevcut veriler doğrultusunda ilçenin yüksek oranda turist çekim potansiyeli olduğu gözle görülür bir gerçektir.
2011 yılı içerisinde, Bodrum Milas Havalimanı’na gelen turist sayısı, 2010 yılına göre yaklaşık %10 artış göstererek 3.388.335 kişiye ulaşmıştır. Bodrum-Milas Havalimanı’na inen uçak sayısı istatistiklerine baktığımızda; 2010 yılında 12.815 iç hat, 13.001 dış hat uçuşu olmak üzere 25.816 uçuş gerçekleşmesine karşılık 2011 yılında bu rakam yaklaşık %8 artarak, 13.952 iç hat, 14.011 dış hat olmak üzere toplamda 27.963 uçuşa ulaşmıştır.
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeler Birliği verilerine göre, 2012 yılı Ocak-Ağustos ayı içinde, Muğla iline gelen yerli ve yabancı turistler toplamı 2.284.529 kişidir. 2011 yılında ise yerli ve yabancı toplam turist sayısı 2.350.412 olarak tespit edilmiştir.
2012 yılı Ocak-Ağustos ayları arasında, Milas Bodrum Havalimanı, Bodrum Limanı, Turgutreis Limanı ve Yalıkavak Limanı’ndan gelen yerli ve yabancı toplam turist sayısı, Muğla iline gelen yerli ve yabancı turist sayılarının toplamının %39’udur. İl genelinde turizm açığını büyük ölçekte karşılayan Bodrum ilçesidir. Mevcut turist potansiyeli her geçen sene artan ivmesini devam ettirmektedir.
Bodrum’a Ocak-Şubat aylarında gelen turist sayısında azalma görülse de, deniz turizmi başlangıcı olarak düşünülen Mart ve Nisan aylarında geçen yıla göre artış göstermektedir. Geçen yılın ilk dört ayına göre giriş yapan turist sayısı 45.461 kişiden 48.522 kişiye ulaşmıştır. Artış oranı %6 olarak hesaplanmıştır.
Bodrum ilçesi yabancı turist çekiminde de ön sırlarda yer almaktadır. 2011 yılı içerisinde ve 2012 yılı Ocak-Ağustos ayları arasında, Muğla iline gelen turist milliyeti açısından en fazla olan ilk 5 ülke, İngiltere, Hollanda, Almanya, Rusya, Fransa’dır. 2012 yılı Ocak-Ağustos ayları arasında, Milas Bodrum Havalimanı, Bodrum Limanı, Turgutreis Limanı ve Yalıkavak Limanı’ndan gelen yabancı turist sayısı toplamı 858.780 kişidir. Toplam yabancı turist sayısı içinde %30 oranla İngiltere ilk sırada yer almakta olup, %13’lük oran ile Hollanda, %9’luk oran ile Fransa, %4’lük oranlar ile Almanya ve Rusya takip etmektedir. Muğla iline gelen toplam turist sayısı açısından %46’sını İngiltere oluşturmaktadır.
Türkiye’de yürürlüğe girmiş olan Mütekabiliyet Yasası ile Bodrum’daki yabancı turist potansiyelinin birleşmesi ilçe genelinde yatırımların hız kazanmasına ve daha da nitelikli, projelerin yer almasına sebep olacağı düşünülmektedir. Bodrum ilçesinde sadece konaklama yapmaktan çok yatırım yapmak isteyen ve mülk edinmek isteyen yabancılar için yeni yasanın uygulamaya geçmesi avantaj teşkil etmiş olup, Bodrum’a farklı bir bakış açısı getirmiştir.
Ülkemizin dünya ölçeğinde ön plana çıkan bir yatırım potansiyeli de mevcuttur. Emlak Sektörü Yabancı Yatırımcılar Birliği araştırmalarına göre, gelişmekte olan ülkeler içinde 2012 yılında, gayrimenkul yatırımları için en cazip üçüncü ülke Türkiye’dir.
Mütekabiliyet Yasası’nın gelecek yıllar açısından yüksek potansiyele sahip olduğunu öngören yatırımcılar bu doğrultuda projelerine hız vermiştir. 2012 yılı için, GYODER’in tespit edilen araştırmalarına göre, %0.4 oranında İnşaat sektörü, %7.1 oranında ise gayrimenkul-kiralama ve iş faaliyetleri sektörü büyüme göstermiştir. Mütekabiliyet yasasının olumlu etkisiyle beraber, 2012 yılı 2. çeyrek döneminde en hızlı büyüyen sektör gayrimenkul, kiralama ve iş faaliyetleri sektörüdür.
Mütekabiliyet yasasının çıkması ile birlikte uygulamaya 2012 yılı 2. çeyrek döneminde başlanmıştır. Türkiye’de, bu yatırımlar eşliğinde, belirtilen dönemde yabancılara gayrimenkul satışında 743 milyon dolar artış kaydedilmesi büyük ümit vaat etmektedir.
Türkiye’nin dünya ölçeğinde ön plana çıkan potansiyeli ve mütekabiliyet yasası ile gayrimenkul sektörünün ivme kazanması, yabancı turist potansiyelinin yüksek olduğu Bodrum ilçesi için avantaj teşkil etmektedir. İlçe, gerek doğal güzellikleri, gerek eğlence hayatı, gerek lüks konaklama, gerekse A kalite de konut ihtiyacını karşılayabilecek projelere sahiptir. Bu çekim gücü sebebi ile de birçok kaliteli proje çalışması yatırımlarına devam edilmektedir.
İl genelinde ziyaretçi sayısı en yüksek olan ülkeler, İngiltere, Hollanda, Almanya, Rusya, Fransa’dir. Bu ülkelerden sırasıyla Almanya, İngiltere ve Rusya, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre 2012 yılının ilk 5 ayında kişi bazında en çok satışın gerçekleştirildiği ülkelerdir.
Türkiye genelinde en çok mülk satışı yapılan ülkeler arasında yer alan vatandaşlar, aynı zamanda Muğla ili ölçeğinde en çok ziyareti gerçekleştiren yabancı turistlerdir. Bu potansiyel Bodrum ilçesindeki yatımlarda yabancılara mülk satışını tetikleyici bir unsurdur.
Ayrıca Mütekabiliyet Yasası’na göre ülkemizden şartsız gayrimenkul alacak ülkeler arasında İngiltere, Hollanda, Almanya ve Fransa yer almaktadır. Rusya ise, Karadeniz sahil bölgesi illerinde olmamak kaydı ile ve içişleri bakanlığı izni ile mülk edinebilmektedir. Rusya ülksesine satışlarda, Bodrum yarımadasının konumu sebebi ile bir kısıtlayıcılık bulunmamaktadır.
Bodrum ilçesinde yabancı turist potansiyeli olan ülkeler ile mütelkabiliyet yasasına göre şartsız satış yapılacak ülkelerin aynı olması, ilçe genelindeki yatırımların hangi yolu izleyeceğini göstermektedir.
Bodrum ilçesinde İngiltere, Hollanda, Almanya, Rusya, Fransa ülke vatandaşlarına satışların ilerleyen dönemde artış göstereceği öngörülmektedir. Bölgede yapılacak yeni yatırımlarda ülke profilinin netleştirilmesi ile belirlenmiş olan hedef kitle, yatırım ve projerin detaylandırılmasında olumlu sonucu yüksek yüzdelere varacak sonuçları da beraberinde getirecektir.
*Bu rapor TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından www.emlakkulisi.com için hazırlanmıştır.