26 / 12 / 2024

Bodrum şartlı imara açıldı

Bodrum şartlı imara açıldı

Bakanlığın daha önce 5 kata kadar izin verdiği bölgede yapılar iki katı geçemeyecek. İmar değişiklikleri İl Koruma Kurulu'nun onayına sunulacak



Bodrum Belediyesi, Danıştay'ın kararıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan geri aldığı imar yetkisini kullanarak hazırladığı yeni planları, Muğla İl Koruma Kurulu'na gönderdi. Önümüzdeki hafta olağanüstü toplanarak bu planları görüşecek olan Koruma Kurulu'nun 2.5 yıldır çivi çakılmayan Bodrum'a yeniden nefes aldıracak kararlar alması bekleniyor. Bakanlığın kot farkı nedeniyle 5 kata kadar izin verdiği eski planlardan farklı olarak belediye planında binalara iki kat izni veriliyor; yükseklikler de 6.5 metreyi, yani 2 katı geçemeyecek. Bundan sonra yapılacak her imar değişikliği, Koruma Kurulu onayına sunulacak. Geçtiğimiz hafta toplanan Bodrum Belediye Meclisi ise şehir sebze ve meyve halini Torba'ya, otogar, sanayi sitesi ve mezarlık projelerinin yanı sıra Bodrum'da çok tartışılan çöplüğü de Mumcular bölgesine taşıma kararı aldı. Kültür Bakanlığı, 2007'de Bodrum-Muğla Yarımadası'nı "Kültür ve Turizm Koruma, Genişleme Alanı" ilan edince, belediyelerin plan yapma yetkisini de ellerinden aldı. Bodrum'daki dokuz belediye, sivil toplum kuruluşları ve Muğla Barosu, bu kararın iptali için Danıştay'a başvurdu. Danıştay 6. Dairesi, 20 Kasım 2008'de Muğla- Bodrum Yarımadası Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi'ne ilişkin Bakanlar Kurulu kararı ile buna dayanarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca yapılan 1/25 bin ölçekli imar planını iptal etti.

'TELAFİSİ İMKÂNSIZ'
Gerekçeli kararda uygulamanın, "telafisi imkansız zararlar doğurabileceği" vurgulandı ve kamu yararının ihlal edildiği, çevre korumaya bakış açısının yetersiz kaldığı ve özellikle küresel ısınmanın etkilerinin dikkate alınmadığı ifade edildi. Danıştay kararının ardından Kültür Bakanlığı yeni bir karar ile Yalı, Yalıkavak, Gündoğan, Göltürkbükü beldelerinin planlarının yapma yetkisini aldı. Bodrum, Turgutreis, Bitez, Konacık, Gümüşlük, Mumcular ve Ortakent'te imar planlarını yapma yetkisi ise belediyelere kaldı. İmar planları yapma iznini elde eden Bodrum ve diğer beldeler ise Çevre ve Orman Bakanlığı'nın çıkardığı 1/100 bin ölçekli planına sadık kalarak geçen ay meclislerinde yeni planlar yapıp, inşaat çalışmalarına başladı. Bodrum Belediyesi de geçtiğimiz hafta yeni 1/5 binlik planları hazırladı. Bodrum'un Demokrat Partili Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, yeni imar planlarıyla ilgili şu bilgileri verdi: "Bakanlık planlarında üç kata müsaade edilmişti. Biz şimdi Bodrum'un simgesi olan iki katlı binalara izin vereceğiz. Bütün plan tadilatları koruma kuruluna gidecek. Geçmişte bu yapılmıyordu.

ALTYAPIYA 20 MİLYON DOLAR
Kurul onayı olmadan tek bir çivinin bile çakılmasına müsade edilmeyecek. Yeni planlamaları imar komisyonunda Mimarlar Odası ile birlikte müzakere ediyoruz. Yeni planlar Bodrum ve diğer 6 beldeye nefes aldıracak. Çünkü Bodrum'un altyapısı 1980'lerde yapılmış. Yenilenmesi lazım. İlçenin ortasındaki otogar ve sanayiyi şehir dışına çıkarmalıyız. Bodrum binaya, yapılaşmaya doydu. Emlak satışları yok denecek kadar az. Bodrum'u hayalet kent olmaktan kurtarmalıyız. Bu çerçevede Avrupa Bankası'yla görüştük. 4 yılda toplam 20 milyon euro kredi alacağız. Anlaşmayı önümüzdeki hafta imzalıyoruz." Ortakent Yahşi Beldesi Belediye Başkanı Mehmet Onur Şahbaz da 1/1000 ölçekli planları yaptıklarını belirterek şöyle konuştu: "Bodrum mimarisini yansıtan iki kata sadık kalacağız. Artık arsa eğimli de olsa yapılacak binanın, villanın dört bir yanı aynı kotta olacak ve kurul onayına sunulacak. Ortakent Yahşi'de yüksek binalar olmayacak."

4 BELDENİN GÖZÜ ANKARA'DA
Yaklaşık 2.5 yıldır çivinin çakılmadığı, 5 yıldızlı otelleri, koylarıyla meşhur Yalı Beldesi turizm alanı ilan edilen yerlerden birisi. Bakanlığın plan yapma yetkisinde kalan Yalı'da gözler Ankara'ya çevrildi. Yeni dönemde kendilerinin sadece ruhsat vereceğini belirten Yalı Beldesi Belediye Başkanı İsmail Altındağ, "Planlarımızı bakanlık yapacak. Vatandaşların açtığı davalar ve diğer süreçler tamamlandı. Bodrum'da bazı beldeler kendi planlarını yapıyor. Biz ise Ankara'nın yolunu gözlüyoruz. Yeni imar değişiklikleri koruma kurulundan geçerse ruhsatlarını vereceğiz" dedi.

Mimarlar Odası: Planlamaya sadık kalınırsa olumlu adım

MİMARLAR Odası ve diğer sivil toplum örgütleri ise yeni süreci adım adım takip edecek. Plan hükümlerine aykırı yapılaşmalarla ilgili dava açacak. Mimarlar Odası Temsilcisi Mahmut Yıldırım, bazı beldelerin planlarının yetkisinin bakanlıkta, bazılarının belediyelerde olmasını çift başlılık olarak değerlendirerek şunları söyledi: "Artık tüm beldelerde planlama sürecine bizzat katılıp, sürecini takip edeceğiz. Bodrum'u beton yığınına çeviren zihniyete dur denilmeli. Ayrıca yapılacak her tadilat projesi koruma kurulundan onay almak zorunda. Bu planları delme girişimlerine karşı olması gereken bir önlem."
Erhan Öztürk/Sabah


Geri Dön