27 / 04 / 2024

Bodrum'da 1. derece doğal sit alanına moloz döküldüğü iddiası!

Bodrum'da 1. derece doğal sit alanına moloz döküldüğü iddiası!

Bodrum'da faaliyet gösteren 25 taş ocağı işletmesinin ''pasa döküm izni'' olmadığı, ayrıca pasalarını 1. derece doğal sit alanına döktükleri ileri sürüldü



Bodrum Kaymakamı Mehmet Gödekmerdan, Yalı beldesindeki taş ocaklarının yol açtığı çevre sorunlarına karşı çalışma başlattı. 


Çalışma kapsamında Kaymakam Gödekmerdan'ın başkanlığında toplanan Devlet Su İşleri 21. Bölge Müdürlüğü, İl Özel İdaresi Ruhsat Denetim Müdürlüğü, Bodrum Orman İşletme Şefliği, Milas Orman İşletme Müdürlüğü, Bodrum Vergi Dairesi Müdürlüğü, Bodrum İlçe Jandarma Komutanlığı, İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Yalı Belediye Başkanlığı yetkilileri Yalı beldesi Kızılağaç Mahallesi İmamsarnıcı mevkisi ile Çiftlik Mahallesi Alazeytin mevkisinde incelemelerde bulundu. 


Yapılan incelemede 25 taş ocağı işletmesinin pasa (mevcut ekonomik ve teknik şartlara göre işletilmesi mümkün olmayan, ancak işletme gereği istihsal edilen cevher) dökümleriyle ilgili izinlerinin bulunmadığı, işletmelerden çıkan pasanın ormanlık alanlara bırakıldığı, pasa döküm alanı olarak kullanılan bölgelerin 1. derece doğal sit alanı içinde kaldığı tespit edildi. 


İncelemede dere yataklarına hafriyat, moloz ve pasa atıldığı, atılan malzemelerle dere yataklarının doldurulduğu, ocakların ve işletmelerin bulunduğu alanlara giden ve aynı zamanda köylere ve yerleşim yerlerine hizmet götürülen yolların büyük tahribata uğratıldığı, ulaşımı engelleyici şekilde yolun daralttığı belirlendi. 


İncelemede ayrıca işçi sağlığı ve güvenliği ile işyeri emniyeti tedbirlerinin alınmadan faaliyet gösterildiği de tespit edildi. 


''Kanun tanımaz şekilde faaliyette bulunuyorlar''


Kaymakam Gödekmerdan, yasak olmasına rağmen dere yataklarının taş ocakları tarafından atık malzemelerle doldurulduğunu söyledi.


Bölgedeki 1. derece doğal sit alanına pasa atıldığına dikkati çeken Gödekmerdan, ''Bu işletmeler kanun tanımaz bir vaziyette faaliyetlerine devam etmek istiyorlar. Çevreye, ormana, doğaya zarar verip tahrip ediyorlar. Maalesef bunların üzerine şimdiye kadar gidilmemiş. Ama biz bütün kurumlarımızla üzerine gidiyoruz. Herkes kanunlara uyacak şekilde hareket etmek zorunda'' dedi. 


Gödekmerdan, bölgede yasalara aykırı faaliyetlerine devam eden işletmelere cezai işlem uygulanacağını ifade ederek, ''Bu konuda girişimlere başlandı. Kendilerine verilen ruhsat alanlarının dışına çıkıp çıkmadıkları konusunda kadastro ekiplerimize ölçümler yaptıracağız. Bu tespitler bittikten sonra, gerek ruhsatı veren Bakanlığa, gerekse Valilik makamına bu tespitlerimizi ileteceğiz ve bu taş ocaklarının kapatılması talebinde bulunacağız'' diye konuştu. 


AA


Geri Dön