Ekonomi

Bodrum’da 10 bine yakın tesis, konut ve rezidansa dönüştürüldü

Yüksek kira furyasından yararlanmak isteyen motel ve pansiyon tipi tesislerin konuta dönüştürüldüğü Bodrum'da, turizmciler, yükselen kiralar nedeniyle bu yıl personel bulmada da sıkıntı yaşıyor.

Bodrum'da ekonomik kriz, zam yağmurları, konaklama vergisi nedeniyle maliyetleri artan otel, motel, pansiyon tipi tesislerin yüksek kira furyasından yararlanmak için tesislerini konuta ve rezidansa dönüştürdükleri kaydedildi.

Sözcü Gazetesi'nden Yaşar Anter'in haberine göre, tatil cenneti Bodrum'da on bine yakın tesis konut ve rezidansa dönüştürüldü. Bodrumlu otel yöneticilerin ekonomik kriz ve zam furyası nedeniyle içinde bulundukları durumdan şikayetçi oldukları ve tesislerin dönüştürüldüğü ifade edildi. Sözcüye konuşan turizm sektörü temsilcileri, "Böyle giderse Bodrum'da otel kalmayacak" ifadesini kullandı. Bodrum'da onlarca otelin tesisin kapanarak turizm sektöründen çıktığı ve kiralama yöntemi ile konut ve rezidansa dönüştürüldüğü dile getirildi.

MALİYETLER VE BELİRSİZLİK

Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (BOYD) Başkanı Sabahattin Duman, sözcüye yaptığı açıklamada, 2023 yılı turizm sezonunda turizmcileri bekleyen ciddi sorunlar olduğunu kaydetti. Gıda maliyetlerindeki aşırı artış, enerji maliyetlerinin zirve yapması, asgari ücrete yapılan yüzde 50 zam nedeniyle turizmcilerin girdi maliyetlerinin yükseldiğini ifade eden Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Duman, devam eden Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle talebin daraldığını ifade etti. Bodrum'da yükselen kira fiyatları nedeniyle ilçede çalışacak personel de bulunamadığını kaydeden Duman, ÖTV artışları ve alkole gelen zamlar ile seçim takvimindeki belirsizliğin de turizmcileri etkilediğine işaret etti.

YİYECEK İÇECEKTEN KONAKLAMA VERGİSİ

Bütün bu sorunların yanı sıra yüzde 2 olarak uygulanacak olan konaklama vergisinin de turizmciyi etkileyeceğini dile getiren Duman, konuklama vergisinin oda fiyatıyla birlikte tahsil edilen yiyecek, içecek hizmetlerinden de yüzde 2 oranında vergi alındığını belirtti. Bunun haksız bir uygulama olduğunu kaydeden Duman, turizmin gözbebeği olan ilçede, otel, motel ve pansiyon tipi turizm tesislerinin birer birer kapanarak yüksek kiralardan yararlanmak için konut ve rezidansa dönüştürüldüğüne dikkat çekti. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan kendilerine sahip çıkmasını istediklerini kaydeden Duman, "Oteller daha fazla yükü kaldıramaz. Bodrum'da on bine yakın yataklı tesis, konut ve rezidansa dönüştürüldü. Böyle devam ederse Bodrum'da otel kalmayacak" ifadesini kullandı.