Bodrum'da büyük site inşaatları başladı
Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Bodrum'da çok büyük site inşaatları başladığına dikkati çekti
Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, ilçede golf sahası yapacak yatırımcıları desteklediğini belirterek,
"Asla yer altı suyu kullanmıyorlar denizden arıtma yapıyorlar. Hiç bir ağacı kesmiyorlar" dedi.
Kocadon, Bodrum Kumköy´deki bin 400 dönümlük alana golf sahası yapılıp yapılmayacağı konusunun mahkemede olduğunu ve kararın mahkeme tarafından verileceği söyledi.
Belediye meclisinin de "Yargı sürecinin beklenmesi" yönünde karar aldığını belirten Kocadon, "Bodrum medeni bir yerdir. Uluslararası bir bölgedir. Belediye meclisinde herkes düşüncelerini ifade etti. Golf yatırımcıları konuştu. Meclis üyeleri yargı kararın beklenmesini istediler. Biz Bodrum Belediyesi olarak sadece bir sivil toplum örgütünün görüşüne bağlı kalarak karar alamayız. Bizim için önemli olan Bodrum Yarımadasıdır, Bodrum halkıdır, Bodrum enafıdır, turizmcisidir" diye konuştu.
Kocadon, belediye başkanı olarak alternatif turizm konularına her zaman sıcak baktığını ifade ederek şunları kaydetti:
"Eğer bugün mecliste oylama yapsaydık benim oyun ´evet´ten, yani golften yanaydı. Bu konuda yatırım yapacak arkadaşları da destekliyorum. Golf sahası yapılacak arazi bin 400 dönüm. Yatırımcıların çok güzel taahhütleri var. Bunlardan bir tanesi asla yer altı suyu kullanmıyorlar. Denizden arıtma suyu yapıyorlar. İkincisi hiç bir ağacı kesmiyorlar. Mümkün olduğu kadar kimyasallardan uzak bir golf sahası yapacaklar. 3.5-4 dönümlük parsel başına ev yapacaklar. Gerçekten hem doğayı koruyor, hem yer altı sularımızı kullanmıyor, hem de Bodrum ekonomisine turizm yönünden büyük katkı sağlıyor."
Kocadon, Bodrum´un alternatif turizm çeşitliliğine ihtiacı olduğunu, bunun jeotermel, spor, yelken yada tarih turizmi ile yapılabileceğini, bu turizm çeşitliliğinin Bodrum´un kalitesini artıracağını söyledi.
-"ÇOK SU TÜKETİLİYOR, KUŞ SAYISI AZALIYOR"-
Bodrumlu Gönüller Derneği Üyesi Cüneyt Karaloğlu ise Bodrum halkının büyük bölümünün ilçeye golf sahası yapılmasını istemediğini savundu.
Bodrum Yarımadası ve civarında yapılan golf tesislerine karşı olduklarını ifade eden Karaloğlu, "Golf tesisleri çok fazla su tüketiyor. Bodrum Yarımadası da zaten su sorunu olan, yüksek miktarda su açığı olan bir bölge. Dolayısıyla gelecekte kendi kullanma suyumuzun yetmeyeceği bir ortamda, golf tesislerinin sağlayacağı yararın, yaratacağı sorundan daha fazla olmasını beklemiyoruz" dedi.
Tuzla Sulak Alanı çevresinde golf sahası yapıldığını ve hemen ardından ardından çok büyük site inşaatları başladığına dikkati çeken Karaloğlu, şunları kaydetti:
"O siteler kendi sorunlarını havzaya taşıdılar ve bu da orada çevre sorununa neden oldu. Daha önce 242 farklı kuş türünün bulunduğu alanda, bugün kuş sayısı son derece azaldı. Mesela her yıl 3 bin kadar flamingo gelirdi, bu sene 2.5 ay gecikmeyle 10´da 1´i kadar bile gelmedi ve 3 hafta sonra alanı terk etti. Bunun yanında balıkçılığa da çok büyük zararı olduğunu düşünüyorum. Çünkü sulak alanlar balık neslinin devamı için hayati öneme sahip.
Oradaki ekolojik bozulma balıkçılığa da etkisini gösterdi. Bodrum´un ünlü dil balığına rastlanmaz oldu. Pek çok balık türünde de azalma meydana geldi. Tuzla Sulak Alanı, çevresine golf sahası yapılması anlamında Türkiye´de ilk örnek. Orada kısa zamanda geriye dönülmez çevre sorunları yarattığını gözlemledik. Pek çok kuş türü kayboldu. Sulak alana gelmez oldular. Bunun yanında balıkçılığa da çok derin etkileri olduğu endişesini taşıyoruz."
AA