Bodrum'da doğa ve tarih yıkımı yapılmaya devam ediliyor
Bodrum'da imar izni 2 kat olmasına rağmen "deniz gören bodrum katları"yla dikkat çeken, adeta "bodrum" kavramını değiştiren beldede kıyı yağmasının ardı arkası kesilmiyor
Bodrum'da doğa ve tarih yağması, 2005 yılında çıkarılan "Turizmi Teşvik Yasası"yla başlıyor. Bodrum'un doğasına sahip çıkan Mavi Yol sivil toplum örgütünden emekli işletmeci Filiz Dizdar, tarım, sit, orman ve Hazine arazilerinin yüzde 1 bedelle tahsise açılmasının bedelini, Bodrum'un tarihi, doğası ve coğrafyasıyla çok ağır ödediğini söyledi:
"Herkesin gözü burada"
"Bodrum'da imarlı işe yarar tek dönüm yer kalmadı. Kavga da bundan dolayı çıkıyor. Şimdi herkes gözlerini Bodrum'a dikmiş, nereye ne yapabilirim diye. 2005'te çıkartılan Turizmi Teşvik Yasası, bir milat oldu. Bu yasa, Türkiye'deki cennet köşelerin bir bir elden gitmesi anlamını taşıyor. Danıştay yürütmeyi durdurma ve iptal kararı aldı. Ama bu kez Bodrum Yarımadası Turizm Koruma ve Geliştirme Bölgesi ilan edildi. Bu, Bodrum'daki çalışmaların devamı anlamını taşıyordu. Danıştay bu kararı da iptal etti. Ama Bodrum'un çilesi bitmiyordu. Son olarak yarımadanın kuzeyinde kalan Göltürkbükü, Torba Mahallesi, Gündoğan ve Yalıkavak 'turizm merkezi2 ilan edildi. Şimdi de bu karara karşı hukuksal mücadelemizi sürdüreceğiz.'
Mavi Yol Girişimi sözcülerinden Sema Höcek "Bizder yatırım düşmanı değiliz, ama onlar da bizim denizimizden çalmasın, coğrafyamızı değiştirmesin" diye tepkisini dile getiriyor.
Son hazine arazisi
Peki son dönemde Bodrum'da yaşayan en çarpıcı ve yeni gelişmeler neler? Hemen kara defter açılıyor; açıklamalar, fotoğraf ve belgeler ışığında sürüyor. Filiz Dündar, Bodrum'un Gündoğan Beldesi Tutamaç mevkiindeki son Hazine arazisi üzerine önümüzdeki günlerde GİNTAŞ Grup tarafından yapımına başlanacak lüks otelin büyük tartışma yaratacağını söylüyor:
Huzurevi otel oldu
"Bu alan Gündoğan'ın gözde son Hazine arazisi. Kayıtlarda bu arazide bir huzurevi yapılacağı belirtiliyordu. Ancak arazi 2005'te 800 bin TL bedelle 49 yıllığına GİNTAŞ Grup'a tahsis edildi. Kaya mezarlarının bulunduğu 16 bin 575 metrekarelik alanda Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre 80 yataklı bir butik otel yapılacaktı. Ama alan birilerine yetmedi ki arazi 26 bin 300 metrekareye çıkarıldı. Peki bu nasıl oldu? Her şey kitabuna uyduruldu. Gündoğan Belediye Meclisi'nde 4 üyenin reddetmesine rağmen "kanunlar çerçevesinde" nasıl coğrafya değiştirilir size anlatayım: Altyapısı olan yolun değiştirilmesi için 'yol plan tadilatı' başvurusu yapıldı. Böyle bir başvurunun ancak kamı yararı varsa kabul edilmesi gerekirken onay alındı. Güneyden geçen yol kuzeye alındı. Böylece 10 bin metrekarelik bir alan kazanılmış olundu. Sonraki aşama ise yasalar çerçevesinde ek tahsise gidilerek sahile inmek olacak! Mevcut planda huzurevi de bu proje kapsamında yer değiştirecek. Bu konuyla ilgili plan tadilatının kamu yararına uymaması nedeniyle Muğla İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurmayla ilgili kararı da var."
Alper URUŞ-Bülent GÜNAL/Gazete Habertürk