Kent Haberleri

Bodrum'da kentsel dönüşümün ranta dönüştürülmesi engellendi!

Bodrum’da bulunan 24 blok ve 204 konuttan oluşan bir sitede kentsel dönüşümün sahte raporlarla ranta dönüştürülmesi son anda engellendi. Valilik ve Çevre Bakanlığı mahkemede sahte raporu savundu...

Muğla'nın Bodrum ilçesinde bulunan Billurkent Sitesi'nde mülk sahiplerinden biri olan KA_NE İnşaat şirketi, binalarının depreme dayanıklı olmadığı sebebiyle kentsel dönüşüme başvurdu. Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer'in haberine göre, kentsel dönüşümün bazı fırsatçılar tarafından “sahte raporla” rant alanına dönüştürülmek istendiği öğrenildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile valiliğin yurttaştan gelen şikayetlere rağmen suistimali önlemek yerine yasalara aykırı olan sahte riskli bina raporunu mahkemede savunduğu, buna karşılık mahkemenin verdiği kararla büyük bir kentsel dönüşüm vurgununu önlediği ortaya çıktı. Olay, Çevre Bakanlığı'nın yetkilendirdiği yapı denetim şirketlerinin verdiği riskli yapı ve yıkım raporlarına yönelik kuşkuların artmasına sebep oldu.

YIKIM KARARI ALINDI

Kentsel dönüşüm skandalı Muğla'nın Bodrum ilçesinde bulunan Billurkent Sitesi'nde ortaya çıktı. 24 blok ve 204 bağımsız yazlık konuttan oluşan sitenin mülk sahiplerinden KA-NE İnşaat şirketi, binaların depreme dayanıksız olduğunu iddia ederek kentsel dönüşüme başvurdu. Başvuru üzerine Çevre Bakanlığı'ndan lisanslı Yeni Prizma Yapı Denetim şirketi sitede teknik incelemede bulundu ve 15 Şubat 2017 tarihli raporunda sitenin riskli yapı olduğunu belirtti. Rapordaki bildiri doğrultusunda tapuya şerh konuldu ve yıkım kararı alındı.

Ancak KA-NE şirketinin kentsel dönüşümü fırsat bilip sitedeki binaların yerine lüks tesisler yaparak rant sağlayacağını, kendilerinin ise mağdur olacaklarını düşünen diğer mülk sahipleri “riskli yapı” raporuna itirazda bulundu. İtirazı inceleyen Muğla Valiliği, yapı şirketini haklı bulup itirazı reddetti ve yıkımın tamamlanması için ilgili kurumlar bildirimde bulundu. Evlerini terk etmek zorunda kalan vatandaşlar Çevre Bakanlığı'na da itiraza gitti. Ancak bakanlık da vatandaş yerine rapora inandı.

İYİ Kİ YARGI VAR

Bakanlık ve valilikten ümidini kaybeden yurttaşlar sonunda mahkemeye başvurdu. Davayı yürüten Muğla 2. İdare Mahkemesi, valilik ve bakanlıktan görüş talep etti. Valilik ve bakanlık, davanın zamanında açılmadığı itirazında bulunup, yapılan işlem ve hazırlanan raporların da yasalara uygun olduğunu söyledi. Mahkeme bunun üzerine bilirkişi oluşturup olayın teknik olarak yeniden incelenmesi kararını verdi. Teknik ekip, yaptığı inceleme sonunda bakanlıktan lisanslı yapı denetim şirketinin hazırladığı raporlarda binaların 4 katlı göründüğü halde gerçekte 2 katlı olduklarını, zemin etütlerinin raporla uyuşmadığını, 25 yığma binadan sadece birinde inceleme yapılıp 24 binada yapılmış gibi karar alındığını tespit etti. Mahkeme de raporun ve yıkım kararının yasalara aykırı olduğu kararını verdi. Mahkeme kararı üzerine yıkımı durduran firmanın yıkılan konutları eski haline getirmek için sahiplerinden para istediği söyleniyor.

Kentsel dönüşüm kira desteği nasıl alınır? Nasıl başvuru yapılır?