İmar

Bodrum’da kırsal turizm için imar düzenlemeleri yapılacak!

Bodrum’da bu yıl ilki gerçekleşen Tarımsal Kalkınma Çalıştayı’nın sonuç bildirgesi yayınlandı. 28 maddeden oluşan çalıştay sonuç bildirgesinde kırsal turizmde çalışmalar yapılacak.

Bodrum Belediyesi tarafından turizm bölgesi Bodrum’da kırsal kalkınmaya destek vermek amacıyla ve tarım-turizm entegrasyonunu hayata geçirmek için akademisyen, STK ve kamu kurum temsilcilerinin de katılımıyla gerçekleşen “1. Tarımsal Kalkınma Çalıştayı”nın sonuç bildirgesi yayınlandı. Birgün Gazetesi'nde yer alan habere göre; Mumcular Meydanı’nda düzenlenen toplantıya CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, CHP Bodrum İlçe Başkanı Halil Karahan, Belediye Başkan Yardımcıları, STK temsilcileri, akademisyenler, üreticiler ve çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.

Bildirgede, Bodrum’da kadın üreticilerinin desteklenmesi ve yerel işletmelerin kooperatif çatısı altında birl araya getirilmesiyle ekolojik turizm konusunda atılacak adımlar belirtilerek arıcılık, tıbbi aromatik bitkiler ve Karaova’da yetiştirilen ürünlerin üretim, satış, pazarlama ve tanıtımı konusunda Belediyesi tarafından düzenlenecek çalışmalar sıralandı.

Bodrum Belediyesi tarafından farklı üniversitelerden akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve tarım kooperatiflerinin temsilcileri ile uzmanların katılım sağlamasıyla düzenlenen Bodrum 1. Tarımsal Kalkınma Çalıştayı, iki günlük atölye çalışmaları sonrasında Karaova etkinlikleriyle sona erdi. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın talimatıyla başlatılan “kırsal kalkınma” programının önemli bir adımını oluşturan çalıştayda, Bodrum’un tarım ve turizm geleceği konuşuldu, tarım-turizm entegrasyonu için yol haritası çıkarılarak Bodrum üreticisinin desteklenmesi ve tarım ekonomisinin geliştirilmesi konuşuldu.

Bodrum’da tarımın turizm ile entegrasyonunu amaçlayan kalkınma hamlesi kapsamında, Bodrum’un tarım ve turizm envanteri çıkarılarak, katma değeri yüksek ürünlerin üretimi desteklenecek ve üreticilere eğitimler verilip, sadece kırsal turizme yönelik konaklama tesisleri oluşturulacak. Bodrum Belediyesi, bu amaçla imar planlama çalışmaları gerçekleştirilecek.

Böyle bir çalıştayın içinde bulunmaktan dolayı çok mutlu olduğunu söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, “Burada Bodrum Belediyesi’nin büyük çabalarla iki gündür uyguladığı, hayata geçirdiği çalıştayın, Bodrum için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bodrum’un gerçeklerini ortaya koyup, hangi yönde nasıl bir yol alacağını ortaya koymuştur. Bir yol haritasıdır. Bu yol haritasını sürdürecek, yönetecek bir belediye başkanı olduğunu görüyoruz. O enerji, o mücadele, o kadroyu da görüyoruz. Bodrum’a gelen turistin de burada yaşayanların da buradaki çiftçinin de ortaklaşa mutlu olduğu, çiftçinin para kazandığı, insanca yaşadığı, çocuğunu ve kendi aile hayatını onurluca sürdüreceği bir yeni yaşam mümkündür diyoruz” diye konuştu.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras da, şu anda Bodrum’da tarım yapılabilecek binlerce dönüm boş arazilerin olduğunu söyledi. Aras, “Büyüklerimiz yapıyorlardı bunları, işliyorlardı. Ama bizler topraktan uzaklaştık. Potansiyel envanterimizi ortaya çıkarıp, hepsini işlemeye çalışacağız. Yine hangi ürünü üreteceğimize çalışacağız. Hocalarımızın desteği ile bilimsel çalışmalar yapacağız. Üretimle ilgili öncelikler ve hedef kitle belirleyeceğiz. Kooperatifin üyesi üreticilere pazarlarda öncelik sağlayacağız. Bodrum pazarında, Gümbet pazarında, Turgutreis pazarında, Yalıkavak pazarında, Mumcular pazarında üreticilerimize öncelik tanıyacağız. Kendi üreten kendisi satacak, hiçbir şekilde komisyoncuyu kabul etmiyoruz. Aradan çıkaracağız” dedi.

Çalıştayın sonuç bildirgesinde, Bodrum bölgesinde tarımsal üretim kooperatiflerinin kurulması, kadın üreticilerin desteklenmesi, kırsal ve ekolojik turizm, tarımsal üretimde geri dönüşüm projelerinin hayata geçirilmesi ve Bodrum’a özgü tarım ürünlerinin satış, pazarlama tanıtım ve markalaşma sürecine ilişkin yol haritası oluşturuldu.

28 MADDEDEN OLUŞAN ÇALIŞTAY SONUÇ BİLDİRGESİ ŞU ŞEKİLDE

1. Bölgede Tarımsal Üretim Kooperatifi (Kırsal Kalkınma Kooperatifi ) kurulacak ve içinde Kadın üretiminin desteklenmesi ile ilgili yerel küçük işletmeler kooperatifin ana hedefinde bulunacaktır.

2. Ekolojik turizm, Kırsal turizm konusunda çalışmalar yapılacaktır.

3. Arıcılık ve arı yetiştirme merkezi kurulacak üreticiler apiterapi ve apiturizm konusunda desteklenecektir.

4. Tarımsal atıkların(budama artığı dal vs.)geri dönüşümü yapılarak kompost gübresi üretilecek ve çiftçilere dağıtılacaktır.

5. Tarımsal ürünlerin pazarlanmasına Belediye olarak destek verilecektir.

6. Gençleri tarıma çekmek için çalışmalar yapılacaktır.

7. Tıbbı aromatik bitkiler ve bunlardan üretilen uçucu yağ üretimi desteklenecektir.

8. Bodrumda bitki ve hayvansal ürün üretimi ile ilgi bilgiler oluşturulacaktır.

9. Bodrum Hal’inde Üretici Birliklerine ürün satışı konusunda kolaylıklar sağlanacaktır.

10. Tarım üretim konusundaki örnek işletmeler desteklenecektir.

11. Üniversite öğrencilerini desteği ile sosyal medya üzerinden Bodrum Markalı Ürünlerin pazarlanması için çalışmalar yapılacaktır.

12. Bölgelere göre üretim planlamaları yapılacaktır.

13. Belediyenin yetkisinde bitkisel ve hayvansal üretim merkezlerine ve ürünlere eko üretim güvencesi ile Yeşil bayrak sertifikası verilerek kalite güvenlik sistemi kurulacaktır.

14. Bodrum markalı butik ürünler üreten işletmeler desteklenecektir.

15. Gıda A.Ş.’ nin tüzüğü kooperatiflerle ortak çalışmalara yapılacak şekle dönüştürülecektir.

16. Yağmur suyu hasadı için göletler oluşturulacaktır.

17. Bağcılık ve şarap üretimi desteklenecektir.

18. Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin bölgedeki etkileri tespit edilecektir.

19. Bitkisel ve hayvansal ürünlerin (örneğin ,süt, et ,zeytin ,mandalina) işlenmesi ve paketlenmesi ile ilgili tesislerin kurulacaktır.

20. Tarım ve turizm envanterinin yenilenmesi ve değerlendirilmesi ile ilgili çalışmalar yapılacaktır.

21. Envanterden sonra üretim ve ürünle ilgili öncelikler ve hedef kitleler belirlenecektir.

22. Kooperatif üyesi üreticilere pazarlarda öncelik sağlanacak ve pazarlama ile ilgi alternatif sunulacaktır.

23. Kooperatif bünyesinde ortak makine parkı kurulacaktır.

24. Bodrum bölgesi Endemik Bitkileri ile ilgili çalışmalar yapılacaktır.

25. Bölgemize adapte olabilecek katma değeri yüksek ürün üretimi konusunda yeni çalışmalar planlanacaktır.

26. Bütün tarımsal üretimler ve ürünle ilgili Üreticiye Sertifikalı Eğitimler düzenlenecektir.

27. Arazi büyüklüğü 5 dönümün üzerinde olan mandalina bahçeleri, zeytinlikler ve üzüm bağları gibi alanlara sadece kırsal turizme yönelik 750 mertekareyi geçmeyecek konaklama tesisi yapılabilmesi için gerekli imar planlama çalışması yapılacaktır.

28. Belediyenin önderliğinde yerelden yetkin ve bilimsel kişilerden oluşan danışma ve çalışma grubu oluşturulacak ve stratejik plan ortaya konulacaktır.