Bodrum'da mühürlenen projelerden ev alanlar ne yapacak?
Geçtiğimiz günlerde Bodrum'da 8 proje mühürlenmişti. Bakanlık kıyı ve koylarda kaçak yapılanmaya karşı denetimlere hız verdi.
Muğla Bodrum’da imara ve ruhsata aykırı 8 projedeki 1611 konut ve 4 otel inşaatının mühürlenmişti. Bu yapıların mühürlenmesiyle bakanlık denetimlere hız verdi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un önceki gün sahilden koyları gezerek, tartışmalı projeleri incelemesinin ardından bakanlığa bağlı ekipler, Muğla’nın diğer ilçelerinde denetimlerini artırdı.
Sözcü Gazetesi'nden Meltem Kara'nın haberine göre, Muğla’da bakanlığın 100’ün üzerinde teknik elemanı sahada incelemelerde bulunuyor. Dün, ekipler Fethiye ve Marmaris kıyılarında tespitler yaptı. Yapılan inceleme sonucunda kaçak yapılar tespit edilirse, mühürlenen diğer projeler gibi bu yapılarında inşaatları durdurulacak. Ayrıca aykırılıkların giderilmesi için bir ay süre verilecek.
Mühürlenen 8 projedeki konutlardan alanlar ise tedirgin olup, şirket yetkililerine ulaşmaya çalıştı. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, ev sahiplerine bazı tavsiyelerde bulundu. Ali Güvenç Kiraz, projeden ev alanlar için şu tavsiyeleri verdi:
“Önce firmadan usulsüzlüğün ne olduğunu öğrenin. Firmalar bir ay içinde aykırılığı giderebilirse inşaata devam edecek. Eğer giderilemez bir kaçak varsa, cezai şartsız fesih hakkı oluşur. Ancak kaçakları yıkıp inşaata devam ederse fesih hakkı oluşmaz. Bu durumda, cayma hakkının yasal süresi bitmediyse (2 yıl), cezai şartı ödeyip de cayabilirsiniz” dedi.
SÖZLEŞMEYE AYKIRI
Yıkılan kaçak yapılar, firmanın taahhüt ettiği bir hizmeti engelliyorsa da fesih hakkı oluşabilir. Bu durumda tüketicinin iki hakkı olduğunu belirten Avukat Ali Güvenç Kiraz, “Örneğin iskele vadedip, bunu kaçak olduğu için gerçekleştiremiyorsa tüketici, firma taahhüde uymadığı için sözleşmeyi feshedebilir ya da değer kaybından dolayı ‘bedeli geri öde’ diyebilir. Her türlü sözleşmeye aykırılık fesih sebebidir” dedi.
Bodrum halkıda mühürlenen projelere tepkili. Peynir Çiçeği Gündoğan Gönüllüleri Derneği Başkanı Sema Höcek, “2016’da ilk kayanın denize düştüğü andan beri şikayetlerimizi yaptık. Buradaki topografya değişti. Dinamitler patlatıldı ve ağaçlar kesildi. Her şey yok edildi. Tam bir katliam yaşandı. Çevre suçu işliyorlar. Görüntü her şeyi gösteriyor” dedi.
3 BİN 260 KAÇAK YAPI İÇİN TALİMAT
Türkiye genelinde kaçak yapılarla mücadeleye devam edecek olan bakanlık, bu denetimleri tüm sahil kesimine yayacak. Bakan Kurum, Bodrum’da yaptığı açıklamada tespit ettikleri 20 bin kaçak yapının 3 bin 260’ının Muğla’da yer aldığını söylemişti. Bu kaçak yapıların yıkımlarının yapılması için dün Bakanlık yetkilileri ilgili belediyelere yıkım talimatları göndermeye başladı.
Bodrum'da 1.611 konut ve 4 otelin inşaatı durduruldu!
Bodrum'da lüks villaların yer aldığı dev projeye tepki!