03 / 09 / 2024

Bodrum’da orman alanları turizm tesislerine dönüştürüldü: Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a ait otel de burada

Bodrum’da orman alanları turizm tesislerine dönüştürüldü: Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a ait otel de burada

Bodrum’da Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a ait otelin yer alandığı alanın imar planları değiştirildi. Orman alanları turizm tesis alanı yapıldı. CHP Muğla Milletvekili Gizem Özcan, konuyu Meclis gündemine taşıdı. İşte ayrıntılar...



Muğla’nın Bodrum ilçesi Göl Mahallesi’nde, sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı ile ikinci derece doğal sit alanı sınırları içinde bulunan bölgede imar planı değişikliklerine gidildi. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, "Türkbükü Doğusu Turizm Merkezi IV. Etap" için hazırlanan 1/25000, 1/5000 ve 1/1000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı değişikliği 2 Ağustos 2024 tarihinde onaylandı ve 30 gün süreyle askıya çıkardı.

Bodrum’da orman alanları turizm tesislerine dönüştürüldü: Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a ait otel de burada

BirGün Gazetesi'nden Aycan Karadağ'ın haberine göre, bu değişikliklerle 76 bin 844 metrekarelik ormanlık alanın statüsü değiştirilmiş oldu. Mevcut planlarda da orman alanı şeklinde planlanan yerler, sahil şeridini de kapsayacak şekilde ‘Konaklamalı Turizm Tesis Alanı’na çevrildi. 

Değişiklik yapılan bölge, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a ait Ersoy Otelcilik’in Maxx Royal adı altında bir otelin de yer aldığı alan oldu. 

Ersoy, 115 bin metrekarelik otel alanına bitişik 25 dönüm büyüklükteki bir arazi tahsisi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Bakanlık, Ersoy’un şirketine 24 Eylül 2021’de 25 dönümlük hazine arazisini tahsis etti ve bunun ardından da 307 odalı ve 870 yataklı beş yıldızlı bir tatil köyünün inşasına başlandı. 

Ayrıca imar planının Kültür ve Turizm Bakanlığı çalışanları tarafından yapıldığı da ileri sürüldü. Planlara karşı Bodrum Belediyesi tarafından itirazda bulunulacağı açıklandı.

Bodrum’da orman alanları turizm tesislerine dönüştürüldü: Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a ait otel de burada

CHP Muğla Milletvekili Gizem Özcan, konuya ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a soru önergesi verdi. Özcan, konuya ilişkin açıklamasında "Askıya çıkarılan bu plan değişikliği, Muğla’nın doğasıyla, tarihiyle hassasiyetle korunması gereken bir alan olarak değil, bir rant alanı olarak görüldüğünün bir defa daha kanıtı. Her zaman olduğu gibi, bölgedeki yurttaşlarımızla, derneklerimizle, odalarımızla, yaşam savunucularıyla, bilim insanlarıyla doğamızı korumak için direnmeyi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı. 

Özcan, Bakan Kurum'un yanıtlaması talebiyle verdiği önergede şu soruları yöneltti:

• Plan değişikliği teklifine konu alanın, sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanma alanı ile ikinci derece arkeolojik sit alanı ve orman alanı sınırları dahilinde yer alması sebebiyle, mevcut şartlarıyla korunması gerektiği ortadayken alanın yapılaşmaya açılmasının gerekçesi nedir?

• Kıyı Kanunu’na aykırı olarak ilk 50 ve ikinci 50 metrenin turizm tesisi alanı şeklinde planlanmasının ve yapılaşma hakkının artırılmasının sebebi nedir?

• Muğla genelinde artan orman yangınları dikkate alındığında, orman alanlarının yapılaşmaya açılması ekosistem için büyük bir tehdit taşımıyor mu?

• Bölgede yer alan arkeolojik alanların zarar göreceği açık değil midir? Lelegler ve Karyalılar’dan kalan tarihi ve kültürel zenginliklerin korunması için bir çalışma gerçekleştirilmiş midir?

• Yapılacak imar planı çalışmasına konu alan, Gölköy hurması endemik bitki türünün dünya üzerindeki yegâne yaşam alanıdır. 2019 senesinde tescili kesinleşmiştir. Gölköy hurmalarının dünya üzerindeki yegane yaşam alanı olan Gölköy Sulak Alanı’nın doğrudan etkilenme bölgesi ve havzası içinde uygulanmak istenen bu değişiklik ekolojik anlamda geri dönüşsüz tahribat getireceği gibi, bu hassas türün dünya üzerinden silinmesine dahi neden olabilir. Bir türün yok olmasını sağlayabilecek ölçüde büyük bir ekolojik tahribatın göze alınmasının nedeni nedir?

Yargıçların İstanbul’daki lojman sorununa neşter vuruluyor! 234 konutluk yeni lojman inşa edilecek!

Akaryakıta Eylülün ilk zammı geliyor! Bu gece fiyatlar değişecek: Yeni rakamlar resmen açıklandı!

Eviniz depreme ne kadar dayanıklı? Binanızda hangi beton kullanıldı? İşte yıllara göre beton kullanımı


 


Geri Dön