Bodrum'da sahil güvenliğini tehdit eden projeye tepki: Yeri değiştirilsin!
Bodrum’un en gözde yerleşim yerlerinden Turgutreis’te inşa edilecek olan Sahil Güvenlik limanı inşaatı için iş makineleri çalışmaya başlarken, tepkiler de büyüyor. İşte detaylar....
Bodrum’un en gözde yerleşim yerlerinden Turgutreis’e inşa edilecek olan Sahil Güvenlik limanı inşaatı için iş makineleri çalışmalara başladı. Proje çerçevesinde denizde yaklaşık 141 bin, karada da 20 bin metrekare alanda inşaat yapılması bekleniyor.
Gazete Oksijen'den Esen Dolma'nın haberine göre; projeye, sahil şeridini böleceği, turizmde olumsuz etkiler oluşturacağı ve deniz ekosistemine zarar vereceği için karşı durulyor. Bu nedenle yerinin değiştirilmesi talep ediliyor.
400 BİN METREKÜP DOLGU MALZEMESİ GEREKLİ
Turgutreis’e yapılacak Sahil Güvenlik limanı projesinin temeli Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan 25 Eylül 2019 tarihli imar planına dayanıyor. Projeye göre Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait tesislerin önündeki kıyı şeridinde, dalgakıranlarla hazırlanan korunaklı bir basen içerisinde komutanlığa ait değişik sınıflarda tekne ve botların yanaşabileceği, teknelere temiz su, yakıt, atık su, sintine vb. transferlerin yapılabileceği rıhtımlara sahip bir liman inşa edilmesi hedefleniyor.
2019 tarihli imar planı raporuna göre, denizde toplamda 141 bin 319 metrekare alanda inşaat yapılması öngörülüyor. Bu çerçevede, 7 metre derinliğe sahip 740 metre uzunluğunda bir ana mendirek ve 5 metre derinliğe sahip 330 metre uzunluğunda bir tali mendirek yapılacak.
Bodrum Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü’ne göre, ana ve tali mendireklerin inşaatı sırasında yaklaşık 400 bin metreküp dolgu malzemesi ihtiyacı ortaya çıkacak. Hesaplamalara göre bu dolgu malzemesi, 6 metreküp kapasiteli kamyonlarla yapılırsa ancak 67 bin sefer sayesinde taşınabilir. Kamyon kapasitesi 18 metreküp olursa sefer sayısı 22 bine düşüyor.
Muğla ve Bodrum belediyeleri başta olacak sivil toplum örgütleri ise projeye tepki gösteriyor. İtirazlar arasında proje alanına inşa edilesi planlanan teknik ve sosyal altyapı tesislerinin, gemi/bot karakolları gibi binalar için yapılaşma oranı, cephe boyu ve kat yüksekliği gibi bilgilerin olmaması bulunuyor . Bir başka itiraz sebebi de proje alanında inşa edilmesi planlanan mendireklerin, kuzey ve güneyinde kalan kamuya açık kumsal alanlarında deniz suyu sirkülasyonuna olumsuz etki edeceği oluyor. Bodrum Belediyesi’nin incelemelerine göre söz konusu askeri liman yapısı ile çevresinde bulunan turizm tesislerinin ve önündeki kıyı ve deniz kullanımı kısıtlanacak, bu şekilde ilçe için lokomotif sektör olan turizm sektörü ve ilçe ekonomisi de olumsuz etkilenmiş olacak.
ZARARLARI NELER OLACAK?
TMMOB Bodrum Temsilciliği ise planlama alanının ‘önemli doğa alanı’ (ÖDA) olduğunun ve projenin deniz ve kara ekolojisinde neden olacağı etkilerin göz önüne alınarak projenin yerinin acilen değiştirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
Proje alanı Turgutreis kent yaşamının merkezinde, turistik bir bölgede planlanıyor. Bu konum hem kentlilerin hem de tesisin güvenliği açısından olası tehditler içeriyor.
Proje alanının 141 dönümden oluşan deniz kısmında yapılacak üst yapılar bilinmiyor. Kara yapılaşması ise yaklaşık 20 dönüm üzerine planlanıyor. 1. etapta bu büyüklükte ve kapsamda planlanan projenin ilerleyen etaplardaki büyüklüğü ise meçhul. Sığ deniz alanında dip tarama yapılarak deniz dibi derinleştirilecek ve bu uygulama deniz yaşamını telafisi imkansız bir şekilde yok edecek.
Çevrede turizme yönelik birçok dükkan, otel, restoran, kafe, bar ve benzeri işletmelerin süreç içerisinde kapanacağı ve ekonomiyi olumsuz etkileyeceği öngörülüyor. Proje alanı kamusal kullanıma kapatılacak. Turgutreis sahil bandı kesintiye uğrayacak. Halkın nefes aldığı, denize girdiği halk plajı yok olacak. Bodrum Yarımadası’nın en uzun yürüyüş ve bisiklet yolu kullanılamaz hale gelecek. Projenin inşaatı süresince en az 100 bin kamyon seferi gerçekleştirilecek, çevre kirliliği oluşacak.
ALTERNATİF ALAN BELİRLENMESİ GEREKİYOR
Proje hem bölgenin doğal yapısı hem de halkın sosyal yaşamı üzerindeki olumsuz etkileri göz önünde bulundurularak yeniden değerlendirilmeli. Projenin hayata geçirilmesi, Turgutreis’in doğal ve sosyal dokusunu geri dönüşü mümkün olmayan şekilde tahrip edecektir. Proje alanının ÖDA statüsünde bulunması nedeniyle, Akdeniz ekosistemine zarar verebilecek uygulamalar kabul edilemez. Deniz dip taraması ve dolgu çalışmaları, deniz yaşamını ve koruma altındaki türleri telafisi mümkün olmayan biçimde tahrip edecektir. Posidonia çayırları ve Caretta Caretta kaplumbağalarının yaşam alanları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır.
Yer seçimi gözden geçirilmeli; çevre, ekonomi ve halkın yaşam kalitesi üzerindeki etkiler dikkate alınarak alternatif bir alan belirlenmelidir. Ekosistemin korunması ve sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde, daha uygun planlamalar yapılmalıdır. Bu mücadeleyi halkımızla birlikte omuz omuza sürdüreceğiz.