Kent Haberleri

Bodrum'da yılbaşından bu yana 1078 deprem oldu!

MUĞLA’nın Bodrum İlçesi’nde, Prof. Dr. Berkan Ecevitoğlu, Marmaris ile Bodrum arasındaki bölgede karadan ve denizden 2015 Mayısında başlatılacak ’Bozburun-Bodrum Deprem Fay Hatları Araştırması Projesi’ hakkında bilgi verdi.

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Uydu ve Uzay Araştırmaları Enstitüsü Yer Bilimleri ve Mühendisliği Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Berkan Ecevitoğlu başkanlığında Anadolu Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, İTÜ, Zonguldak Kara Elmas Üniversitesi, 9 Eylül Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi’nden 50 bilim adamının katılacağı ’Bozburun-Bodrum Deprem Fay Hatları Araştırması Projesi’nin’ tanıtımı yapıldı. Sualtı Teknolojileri Araştırma Enstitüsü’nün Bodrum’un Yalıkavak Mahallesi’ndeki merkezinde düzenlenen toplantıda, Ecevitoğlu yaklaşık 3 milyon dolara mal olacak projenin 2015 yılının Mayıs ayında başlayacağını ve 3 yıl süreceğini belirterek, "Bodrum’da yılbaşından bu yana 1078 deprem meydana geldi. Geçmiş yıllara oranla Bozburun ile Akbük, Kara Ada, Bodrum ve Yunanistan’a ait İstanköy Adası arasındaki fay hattında büyük bir hareketlilik var. Böyle giderse çok kısa zamanda Afrika Akdeniz’e o kadar yaklaşır ki Hacca bile dolmuşla gidebilirsiniz" dedi. 


MARMARİS BOZBURUN’DA MAGMA TABAKASI HAREKETE GEÇTİ 


Bozburun’daki magmanın harekete geçtiğini söyleyen Ecevitoğlu, "Bölgedeki hareketlilik, M.Ö.200-2000 bin yılları arasında oluşan şiddetli depremlerden önce meydana gelen sık ve küçük depremlere benziyor, ancak bölgede şu anda 4,1’in üzerinde deprem beklemiyoruz. Sadece bizim için çok önemli olan Bozburun’un altında 10 kilometre derinlikte 16 kilometre uzunluğunda ve 8 kilometre genişliğindeki magma tabakasının harekete geçmiş olmasıdır. Bu magma tabakasının hareketliliği depremleri arttırıyor. Ayrıca Kara Ada’daki dünyaca ünlü ılıcanın da suyundaki sürekli ısı değişikliği fay hattının hareketliliğini ortaya koyuyor. Tüm bu hareketliliği meydana getiren fay hattını denizden incelemek için geliştireceğimiz robotlarla su tabanına çıkan lavlar izlenecek, numuneler alınacak, sudaki ani ısı değişiklikleri kaydedilecek. Üç yıl sürecek proje ile ilgili Yunan adalarının kapsamı için Yunanistan hükümeti ile temasa geçtik ancak şu ana kadar olumlu bir yanıt alamadık" ifadelerini kullandı. 


AFRİKA KOŞAR ADIM EGE VE AKDENİZE YAKLAŞIYOR 


Kızarmış ekmek üzerindeki tereyağı andıran Afrika’nın sürekli Akdeniz’e doğru kayması nedeniyle her yıl 2,5 cm den daha fazla yaklaştığını aktaran Ecevitoğlu, "Afrika kıtasının hareketliliği Anadolu toprağını sıkıştırıyor. Ege ve Akdeniz’in altındaki katmanlar göçükler oluşunca küçük ama bu sık depremler meydana geliyor. Afrika kıtası koşar adım Anadolu’ya yaklaşıyor ne zaman olur bilinmez, ama bu yaklaşma devam ederse yakında Hacca dolmuşla gidilip gelinir. Bodrum bölgesinde yılbaşından bu yana 1078 deprem meydana geldi. Bölgede M.Ö.200-2000 yılları arasında oluşan 8-9 şiddetindeki depremlerden öncede böyle sık, ama küçük sarsıntılar meydana gelmişti. Şuanda Bodrum bölgesinde büyük bir deprem beklemiyoruz, ama 3-4 bin yıl önce meydana gelen depremlerin başlangıcında olduğu gibi yeni bir döneme girdiğimizin habercisi olabilir diye düşünüyoruz. Bu nedenle Bozburun-Bodrum arasında hareketlenmeyle başlayan fay hattını karadan ve denizden inceleyeceğiz" diye konuştu. 


Hürriyet