Bodur Gayrimenkul ilk projesini Kartal'da hayata geçirecek!
Eski depo ve tesisleri kentsel dönüşüm kapsamında değerlendireceklerini belirten Bodur Gayrimenkul Genel Müdürü Bahadır Kayan, “8 yıl boyunca orta ve büyük ölçekli proje üretecek arsa stokumuz var” dedi.
Gayrimenkul sektörüne yatırım yapan sanayicilere bir yenisi daha eklendi. Yapı ürünleri üreten Kale Grubu kendi arsalarında Bodur Gayrimenkul şirketiyle gayrimenkul projelerini hayata geçirecek. Şirket kendine ait fabrika, depo, maden arama alanlarında kentsel dönüşüm de yapacak. Bodur Gayrimenkul Genel Müdürü Bahadır Kayan, “Gayrimenkulde en önemli girdi arsa maliyeti. Biz şanslıyız, arsamız var. İnşaattaki ince iş malzemelerinin neredeyse tamamını da üretiyoruz. Daha yüksek katma değer için gayrimenkul yatırımına karar verdik ” dedi.
ESKİ DEPO KONUT OLACAK
Yapı malzemeleri tecrübeleri nedeniyle inşaat sektörüne çok uzak olmadıklarını belirten Kayan, “Tekstilci, turizmci ya da otomotivci değiliz. Klasik sanayi inşaatçı çekişmesinde yerimiz yok. Türkiye’de neredeyse her 3 projeden birinde bizim malzemelerimiz kullanıldı” dedi. 3 yıl önce Bodur Gayrimenkul’ü kurduklarını ve son 1 yıldır ilk projeleri üzerinde çalıştıklarını söyleyen Kayan, “ilk projemiz Kartal’da. Eski bir depo tesisi yerine konut projesi yapıyoruz. Arsa bedeli hariç 100 milyon liralık bir proje. 27 katlı 100 metrelik bir bina. Uzun süre ilk proje nerede ve hangi ölçekte olsun diye tartıştık. Kartal’da ciddi rekabet var ama girdik. Binaya, tasarıma ve lokasyona güveniyoruz. 195 konutluk Daire Kartal projesinde satışlar nisanda başlayacak” dedi.
YÖNETİM 5 YIL BİZDE
Kayan, 8 yıl boyunca orta ve büyük ölçekli proje üretecek arsa stokları olduğunu dile getirdi. İstanbul’da Ömerli, Sefaköy ve Avcılar bölgelerine yatırım planladıklarını belirten Kayan, Ankara, İzmir ve Çanakkale’de de proje geliştireceklerini ifade etti. Gayrimenkulde güven duygusunun önemine dikkat çeken Kayan, şunları söyledi: “Şirket evleri zamanında bitirecek mi, örnek dairede gösterdiği evi verecek mi endişesi olmayacak. Projelerde 5 yıl yönetimi de biz yapacağız. Böylece satış sonrası hizmet de vereceğiz.” Son dönemde çok sayıda sanayicinin müteahhitlerle anlaşma yaparak mülklerini değerlendirdiğini hatırlatan Kayan, şirket olarak başka bir şirkete kendi isimlerini emanet etmeyeceklerini dile getirdi.
Dönüşüm büyük fırsat
KENTSEL dönüşümün şehirler için önemli bir fırsat olduğunu söyleyen Bahadır Kayan, “Dönüşüm döngüsü şehirlerin önüne 50-60 yılda bir geliyor. Dönüşümde devlet eliyle düzeltilmesi gereken noktalar var. Bina değil ada bazında dönüşüm olmalı. 12 katlı binayı yıkıp yerine 15 katlı yapılıyor” dedi. Yeşil binaların da öne çıkması gerektiğini belirten Kayan, bir binanın yeşil bina kriterlerine göre yapmanın maliyetinin toplam maliyetin yüzde 2-10’u kadar olduğunu kaydetti.
Merkez de dönüşecek
KALE Grubu’nun merkez binası İstanbul Levent’te yer alıyor. Kayan, konumu ile öne çıkan yapıda dönüşüm planı olup olmadığını sorusuna şöyle yanıt verdi: “Bu aksın dönüşmemesi mümkün değil, biz de zamanı gelince eşlik edeceğiz. 1980’lerde yapılan merkez binamız bölgenin ilk yapılarından” dedi.
Gülistan Alagöz/Hürriyet
Bu haber Dünya Gazetesi'nde şöyle yer aldı:
Türkiye’nin en eski sanayi kuruluşlarından Kale Grubu, gayrimenkul sektörüne de giriş yaptı. Bodur Gayrimenkul, Kartal’da depo alanı olarak kullandıkları Topselvi bölgesinde 174 konut inşa edecek.
Türkiye’nin köklü sanayi kuruluşlarından Kale Grubu, gayrimenkul sektörüne adım attı. Grup, Bodur Gayrimenkul’le Kartal’da depo alanı olarak kullandıkları Topselvi bölgesinde 174 konut inşa edecek. Bodur Gayrimenkul, arsa bedeliyle birlikte projeye 80-100 milyon dolarlık yatırımla yapacak. Daire Kartal adıyla yapılan projede konutların fiyatları 290 bin TL’den başlıyor. Firma özellikle yapılan yatırımlar nedeniyle çok fazla beyaz yakalı göç almaya başlayan B gurubu çekirdek ailelere konut satmayı hedefl iyor. Basın toplantısında konuşan Kale Grubu CFO’su Haluk Alperat, 1957 yılında kurulan Kale Grubu’nun yapı sektörü, savunma ve havacılık sektörlerinde faaliyet gösterdiğini söyledi. Dünyada global bir şirket olma yolunda ilerlediklerini kaydeden Alperat, üç yıl önce de kendi arsalarını değerlendirmek üzere Bodur Gayrimenkul şirketini kurduklarını belirtti.
10 yıl yetecek arsamız var
Bir yıl önce de Kartal için çalışmalara başladıklarına işaret eden Alperat, şöyle devam etti: “Kartal’daki projeyi kendi depo alanımız olan arazide geliştirdik. Bundan sonra da gayrimenkul yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Sefaköy, Ömerli ve Ankara’da fabrika arazilerimiz var. Bir kapı açtık. En az 5-10 yıl yetecek kendi arsalarımız var.”
Kâr beklentisi yüzde 20
Bodur Gayrimenkul Genel Müdürü Bahadır Kayan, 59 yıllık tecrübelerini en iyi şekilde değerlendirmek için gayrimenkul sektörüne girdiklerinin altını çizdi. Kayan, “Zaten iç dekorasyon, boya, yapıştırıcı gibi çok sayıda yapı malzemesi üretiyoruz. Bu projemiz, 174 daireden oluşacak. Tek blok üzerinde kurulan bir proje. Yıllık en az yüzde 15-20 arasında kar beklentimiz var. Faizler düşerse bu oran daha da artar” diye konuştu. Soruları da yanıtlayan Kayan, sanayici olarak inşaat sektörüne girmelerini ilişkin bir soru üzerine, şu yanıtı verdi: “Türkiye’de yıllık konut ihtiyacı 600 bin. Her üç projeden birinde de Kale ürünü kullanılıyor. Bizler adına konutun içinde olmak yanlış bir durum değil.” Gayrimenkul sektörüne giriş için geç kalmadıklarını ifade eden Kayan, “Dünyada sadece İstanbul ve Johannesburg'da metrekare fiyatları 2 bin doların altında. Doymuşluk var gibi görünse de gidecek daha yol var. Arsa değerinin artması açısından geç gibi görünse de doğru bir zaman” dedi.
Hedef yüzde 15 pay
Bodur Gayrimenkul’ün Grup içerisinde payının ne olacağına yönelik bir başka soruya Kayan, “Yapı önde gidiyor. Yüzde 60-65 arası bu sektör pay alıyor. Savunma ve havacılığı da yapı sektörüne eşitlemek için çalışıyoruz. Gayrimenkulun de Grup içerisinde yüzde 15 pay almasını hedefl iyoruz” yanıtını verdi.
Dairelerin yüzde 20’si satıldı
Bodur Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Müdürü Özgür Tuncel, 49 adet 1+1 dairenin bulunduğu Daire Kartal projesinde ağırlığın 2+1’de olduğunu, 1+1’lerde net büyüklüklerinin 40 metrekare, 2+1’lerde 105 metrekare olduğunu açıkladı. Tuncel, Daire Kartal’da çekirdek aile ve B grubunu hedefl ediklerini belirterek, şöyle devam etti: “Anadolu Yakası’na çok fazla beyaz yakalı göçü var. Biz de ayrışmak için B grubu ve çekirdek aileleri hedefl iyoruz. Metrekare fiyatları lansmana özel 4 bin 100 liradan başlıyor. Şimdiden yüzde 20’si satılmış durumda. Ortalama fiyatlar 4 bin 500 ile 4 bin 550 TL arasında olacak. Teslim tarihi Eylül 2017. Fiyatlar, 290 bin ile 780 bin TL arasında değişiyor. Tüm daireler denizi gören ve balkonlu olarak tasanlandı.”
Metroya sadece 350 metre uzaklıkta
Dairelerin tavan yüksekliklerinin net 3.15 metre olduğu Daire Kartal, sahil bandında yükseliyor. Yakacık Metro İstasyonu’na 350 metre uzaklıkta bulunan ‘Daire Kartal’ın, Kartal Metro İstasyonu’na uzaklığı ise 950 metre. ‘Daire Kartal’, ayrıca Pendik Marina’ya 8 km, Bostancı’ya 12 km, Sabiha Gökçen Havalimanı’na 13 km, Kadıköy’e 22 km, Boğaziçi Köprüsü’ne 23 km uzalıkta yer alıyor.
Dünya