Sektörel

Boeing, 36 bin 770 yeni uçak talebi olmasını öngörüyor!

Boeing, 36 bin 770 yeni uçak talebi olmasını öngörüyor. 20 yıllık Mevcut Piyasa Görünümü, talepte yüzde 4,2’lik artış gösteriyor. Tek koridorlu uçaklar, en hızlı büyüyen ve en dinamik segment.

Boeing [NYSE: BA], önümüzdeki 20 yıl içinde yeni uçak talebinin, geçen yılki tahmine kıyasla yüzde 4,2 artış göstererek 36.770 adet olmasını öngörüyor. Şirketin dün Londra’da açıkladığı yıllık Mevcut Piyasa Görünümü raporunda (CMO), bu yeni uçakların toplam değeri 5,2 trilyon dolar olarak tahmin ediliyor. 

Boeing Ticari Uçaklar Pazarlama Başkan Yardımcısı Randy Tinseth, “Bu piyasa güçlü ve dayanıklı. Yeni ve daha verimli uçakların hizmete girmesiyle, hava taşımacılığındaki büyüme, istedikleri yere istedikleri zamanda uçmak isteyen müşteriler tarafından belirleniyor” dedi.

Bu yılki tahminin itici gücünü, düşük maliyetli havayollarının devam eden yükselişi sonucunda en hızlı büyüyen ve en dinamik segment olması beklenen tek koridorlu uçak pazarı oluşturuyor. Bu segmentte, 25.680 yeni uçağa ihtiyaç duyulacak. Bu rakam, bu tahmin raporundaki toplam uçak sayısının yüzde 70’ini oluşturuyor.

Tinseth, “Yüksek sipariş ve teslimat rakamlarına baktığımızda, tek koridorlu uçak pazarının kalbini 160 koltuklu modellerin oluşturduğunu görüyoruz. Pazar büyüklüğünün gelmekte olduğu bu noktanın, ağ esnekliği ve maliyet etkinliğinin buluştuğu nokta olduğu kesin. Yeni Nesil 737-800 ve yeni 737 MAX 8, bu orta büyüklükteki pazarda müşterilerimize en yüksek gelir potansiyelini sunuyor” dedi.

Boeing, öncülüğünü 787-8 ve 787-9 Dreamliner gibi 200-300 koltuklu küçük geniş gövdeli uçakların yaptığı çift koridorlu uçak segmentinde, 8.600 yeni uçağa ihtiyaç duyulacağını öngörüyor. Bu yılki tahmine göre, talebin çok büyük uçaklardan 787-10 ve yeni 777X gibi yeni, verimli, çift motorlu uçaklara yönelmesi bekleniyor.

Tinseth, sözlerine şöyle devam etti:  “Endüstrinin en kapsamlı geniş gövdeli uçak serisi ile müşterilerimizin bugün ve gelecekte ihtiyaçlarını karşılayabileceğimize inanıyoruz”