Boğaz'daki yalılar otele dönüşüyor!
İstanbul Boğazının dillere destan yalıları turizmin de en önemli figürlerinden biri olmaya başladı. Zengin turistleri hedefleyen bazı yatırımcılar yalıları otele dönüştürüyor. Halihazırda otele dönüştürülen 14 yalı, İstanbul turizmine hizmet ediyor.
İstanbul Boğazının dillere destan yalıları turizmin de en önemli figürlerinden biri olmaya başladı. Zengin turistleri hedefleyen bazı yatırımcılar yalıları otele dönüştürüyor. Halihazırda otele dönüştürülen 14 yalı, İstanbul turizmine hizmet ediyor. Do&Co ve Ali Ağaoğlu'nun aralarında bulunduğu bazı yatınmcıların da satın aldıkları yalıları otele dönüştürme çalışmaları hızla ilerliyor.
İstanbul'un artan cazibesi başta Ortadoğu ve Körfez ülkeleri olmak üzere dünyanın sayılı zenginlerinin iş seyahatlerini, tatillerini geçirdikleri bir kent haline gelmesini sağladı. Bu turistler İstanbul'a geldiklerinde gözlerden uzak ve bir o kadar da özel bir mekanda tatillerini geçirmek ve konaklamak arzusundalar. İşte bu talepten yola çıkan yatırımcılar da İstanbul'un en popüler mekanı olan Boğaz hattına otel açma konusunda iştahlı davranıyorlar. Bunlardan bir kısmı da Boğaz'ın incisi olan yalıları otele çeviriyor. Şu anda Boğaz hattında 14 yalı otel faaliyet gösterirken planlama ve yapım aşamasında olan döıt yalı otel daha bulunuyor. Bu hatta yer bakan yatırımcılar da hala çıkacak fırsatları kolluyor. Aslında bu hatta otel açmak sanıldığı kadar kolay değil. Öncelikle otel açmak için uygun bir yalı bulunması gerekiyor. Bulunan yalı da tarihi eser olması halinde uzun süren bir izin sürecinin ardından otele dönüştürülebiliyor. Bu nedenle böyle bir yatırımı hayata geçirmek için azimli ve kararlı olmak gerekiyor.
LES OTTOMANS ÖRNEĞİ
İstanbul'un dünyaca tanınan saray yalı oteli olan Çırağan Palace Kempinski, yerli ve yabancı yatırımcıların Boğaz hattına ilgilerini artıran en iyi örnek olarak kabul edilebilir. Yalı otel serüvenin en iyi örneklerinden birini de Les Ottomans Hotel'i kuran Ahu Kerimoğlu Aysal oluşturdu. 12 yıl süren bir çalışmanın sonunda 60 milyon dolarlık bir yatırımla Les Ottomans'ı İstanbul Boğazına kazandıran Aysal, "Les Ottomans'ı hayata geçinnek için uzun yıllar uğraş verdim ancak sonrasında ortaya çıkan ürün Türkiye'nin, İstanbul'un tanıtımı bakımından benzersiz bir eser oldu. Osmanlı modasını başlattım. Benden sonra Osmanlı temalı filmler, diziler yapıldı. Bu konsepti yurtdışına taşımak için teklifler alıyorum. Ülkeme böyle bir yapı, özel bir otel kazandırmaktan son derece mutluyum''diyor.
MALİYETLER YÜKSEK
Aysal, bir yalı otelin yapım ve işletme maliyetlerinin yüksek olmasına karşın satış fıyatlannın yüksekliği, düğün, davet gibi organizasyonlan sık almasıyla kârlı bir yatınm haline geldiğini söylüyor. Ancak burada dikkat çekilen bir husus da yalı otelin sadece oda satışıyla kârlı olabilmesi için oda sayısını 30 odanın üzerinde olması gerektiği. Dünyanın 46 ülkesinde turizm yatırımlarına danışmanlık hizmeti veren Servotel'in başkan yardımcısı Ayla Heyfegil, Boğaz hattının tüm turizm yatınmcılarının iştahını kabartan bir bölge olduğuna dikkat çekiyor. Yalı otel yatırımı yapanların işi kârlı hale getirebilmek için başka bir bölgede daha çok yataklı tesis açıp ortak pazarlama sistemi ile kârlılığı artırma çalışmalan yaptıklarına dikkat çeken Heyfegil, "Boğaz hattında otel sahibi olmak bir prestij unsuru" diyor.
YENİ PROJELER YOLDA
Geçtiğimiz yıllarda Anadoluhisarı'ndaki Amcazade Hüseyin Paşa Yalısı'nı ve Yeniköy'deki Carlton arazisini alarak otel yapmak için gün sayan Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, istanbul'un en kıymetli yerlerinden biri olan Boğaz'da yer alan bu yalılan otele dönüştürerek herkesin yararlanabileceği hale getirmek istediğini söylüyor. Boğaz hattında yalı otel yapmayı kârlılıktan çok prestij unsunı olması bakımından istedikleriiçin teklifler alıyonım. Ülkeme böyle bir yapı, özel bir otel kazandırmaktan son derece mutluyum" diyor. İşadamı Mehmet Tatar'ın çocukları Gülşah ve Mert Tatar da iki yıl önce Tataristanbul Otelcilik'i kurarak turizm alanına yatırım yapmaya başladılar. Tataristanbul Otelcilik Yönetim Kumlu Üyesi Mert Tatar, İstanbul'un Taksim, Pera bölgesinde yaptıkları otel yatınmlanndan sonra Boğaz hattında Çengelköy'de satın aldıkları Bahabey Yalısı'nı 16 milyon dolarlık yatınmla Maroon Bosphorus adıyla 12 odalı bir butik otele dönüştürmeyi planladıklarını söylüyor. Boğaz hattında yalı otel açmak isteyen yatırımcılardan birini de Ulukar Şirketler Grubu oluştumyor. Grup, SuMerdum markasını yaratarak turizm sektörüne girdi. SuMerdum markasının yaratıcısı ve turizm işlerinin başında olan Selda Uluğ, 2015 yılı sonuna kadar üç yeni otel daha yapıp dört otelli SuMerdum zincirini yöneteceklerini, yeni yatırımları için Karaköy ve Boğaz hattında yeni yerler baktıklarını belirtiyor.
YER BULMAK ZOR
İstanbul'un en pahalı hattı olan Boğaz hattında yer bulmanın oldukça güç olduğuna dikkat çeken Ayıkcan Emlak'tan Uğur Ayhan, otel yapmak üzere yatırımcılardan sık sık talepler aldıklarını ancak bu talepleri karşılamakta güçlük çektiklerini söylüyor. Ayıkcan, "Boğaz hattı İstanbul'un en değerli ve prestijli bölgesi olduğu için sık sık bu bölgede otel yapmak üzere bize gelen yatırımcılar oluyor. Bölgede bina bulma sıkıntısının yanı sıra bulunan binaların oda sayısının azlığı, çok pahalı olmaları, tarihi eser statüsünde yer alanlann işlemlerinin uzun sürmesi yatırımcılan zorluyor" diyor.
Ekonomist