29 / 09 / 2024

Boğaziçi Köprüsü bakıma alınmalı!

Boğaziçi Köprüsü bakıma alınmalı!

Avrasya Maratonu sırasında Boğaz Köprüsü'nün sallanması tartışma yarattı. Uzmanlar bakım önerdi, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım 'Tehlike yok' şeklinde konuştu...




İstanbul'da 32. Kıtalararası Avrasya Maratonu'na katılan yüzbinlerce insanın geçişi sırasında Boğaz Köprüsü'nün sallanması endişe yarattı. Uzmanlar, maraton sırasında rezonans ehlikesi atlatan köprünün hemen bakıma ılınmasını önerdi. Ulaştırma Bakanı finali Yıldırım ise, "Asma köprü bu, allanır, korkacak birşey yok" dedi.Pazar günü yaklaşık 120 bin kişinin atıldığı halk koşusu sırasında köprüde ;sallantı oldu. Maratona kaülanlar bir süre panik yaşadı. Olayı değerlendiren uzmanlar köprünün büyük bir tehlike arttığı görüşünde birleşti: "Bu bir rezonans olayıdır, köprü yıkılabilirdi."

Rezonans büyümeden söndü

Taraf'a konuşan Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, "İstanbul büyük bir tehlike atlatmıştır. Köprüde yaşanan rezonans olayıdır. Rezonans köprü yıkan bir olaydır. Köprü gibi yapıların doğal salınımları vardır. Böyle bir yapıya aynı titreşimde etki gelirse rezonans meydana gelir. Yaşanan buydu. Söndü fakat büyüyebilirdi" dedi. Yaşanan sallanmanın köprüye zarar vermiş alabileceğine dikkat çeken Alp, yetkililerin köprüde zarar oluşup oluşmadığına bakması gerektiğini söyledi. 1940 yılında ABD'nin Washington eyaletinde yapılmış olan Boğaziçi Köprüsü'nün benzeri Tacoma Asma Köprüsü'nün ulaşıma açıldıktan birkaç ay sonra rüzgâr etkisiyle rezonansa girerek yıkıldığını hatırlatan Alp, şu uyarıyı yaptı: "Maraton günü Boğaziçi Köprüsü'nün kapasitesinin iki katma yaklaşılmıştır. Köprünün acilen büyük bir bakıma alınması gerekiyor.İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdul Hayir de köprünün rezonansa girmiş olabileceğini söyledi. Bunun için köprüde detaylı bir inceleme öneren Hayir, "Yayaların hareketiyle rezonans oluşur mu, araştırmak gerekir. Yaşanan sallantı beklenmeyen bir hareket. Bu salınımdan sonra köprünün incelenmesi gerekir" dedi.

Köprü eski, ölçümler yapılmalı

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Omurtag da uzmanlarla aynı kaygıları paylaştı: "Köprünün bu tür yükleri nasıl kaldıracağının hesaplanması lazım. Yaşanan bu yükten sonra köprünün acilen incelenmesi, salınımlarının ölçülmesi lazım."İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan köprünün bakıma alınması gereğini şu sözlerle ifade etti: "Köprünün yaşı belli, sürekli eskiyen çelik bir yapı. Yeni ölçümlerle durum anlaşılabilir.

Bakan: Köprü bu, sallanır
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da endişe etmeye gerek olmadığını savundu: "Asma köprü olur da sallanmaz mı Ne yapacaktı yani, köprünün işi sallanmak. Aynı zamanda da üzerinden geçen vasıtaları taşımak. Köprü eğer sallanmazsa o zaman korkmak lazım. Sallandığı müddetçe işler yolunda demektir.
Taraf/Şebnem Özçelik

 


Geri Dön