26 / 12 / 2024

Boğaziçi Köprüsü'nü yapan mühendisler: Ana kablo değişecekse yeni köprü yapalım!

Boğaziçi Köprüsü'nü yapan mühendisler: Ana kablo değişecekse yeni köprü yapalım!

1 yıl kapatılacak iddiasına Boğaziçi Köprüsü'nün yapımında görev alan mühendisler karşı çıktı



Boğaz Köprüsü 40’ıncı yılında 1 yıl kapatılacak ve ağır bakıma girecek iddiasına Boğaziçi Köprüsü’nün yapımında görev alan mühendisler karşı çıktı.

Köprünün projesini çizen İngiliz mühendis Brown’ın “Köprü sizi 120 sene götürür” sözünü hatırlatan mühendisler, “Ana kablolar 100 senede bir değiştirilir” diyor.

Hükümetin İstanbul’a 3. köprüyü bir an önce yapmak istemesinin nedeni ortaya çıktı. Gelecek yıl 40 yaşına girecek 1. köprü büyük bir bakıma girecek. Bir yıl kapanacak köprü trafikte kaos yaratacak. Bu yüzden bakımdan önce 3. köprünün hizmete girmesi amaçlanıyor. Ulaştırma Bakanlığı en fazla iki yıl ertelenebilecek bakımdan önce 3. köprünün hizmete girmesini istiyor.

Ulaştırma Bakanlığı kaynaklarına göre, 2013 yılında yapımının üzerinden 40 yıl geçecek Boğaziçi Köprüsü’nün bu ağır bakımının yapılması için, 2013’ten sonra en fazla 2 yıllık bir erteleme daha yapılabilecek. Bakım sırasında Boğaziçi Köprüsü 1 yıl boyunca kapatılacak. Çelik halatlar değiştirilirken, depreme karşı güçlendirme çalışması da yapılacak. 200 milyon lirayı bulacak bakım sırasında trafik tam anlamıyla felç olacak.

Dünyada örneği yok

Köprünün hizmete açıldığı 1973’te Bayındırlık Bakanlığı adına kontrol heyetinde yer alan Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Semih Tezcan, “Köprünün bakımı çalışırken yapılır, kapatılmasına gerek yok” diyor. Tezcan bakanlık kaynakları tarafından yapılan açıklamanın ‘üçüncü köprüye ihtiyaç duyulsun’ diye yapıldığını savunuyor. Tezcan, “Köprünün boyaları ve oturma mesnetleri zaten düzenli olarak değişiyor. Dünyanın hiçbir örneği olmayan bir durum. Ana kablolar gerek olursa ortalama 100 senede bir değişir. O da paslanma ya da kopma gibi bir durum olursa değişir, ağır bakımı yapılır. Köprüye her sene bakım yapılıyor. 2004’te askı halatının gövdeye bağlanan levhaları kopmuştu, o levhalar güçlendirildi bir daha askı çubuğu kopması söz konusu olmaz. Köprü sağlam. 40. yıl oldu diye ağır bakım gerekmez. Ana kablo değişmesi demek ciddi bir hasar var demektir. Köprünün bilmediğimiz bir ayıbı mı var” diyor.

“Rutin bakım gecikti”

ABD’deki ünlü Macninac ve Tejo köprülerinin yapımında görev alan asma köprü uzmanı inşaat mühendisi Reşan Aras ise 2004 yılında köprünün 276 çelik halatından birinin fırtınada koptuğunu hatırlatıyor ve “O bir uyarıydı” diyor. Aras, “Rutin bakım gecikti ve iş daha karmaşık oldu. Bizim köprünün askılarını da etüt etmek lazım. Aksamlar tamamen ağır bakıma alınmalıdır. Ana kablolar değiştirecek durumdaysa kapatılmalıdır.” Köprü projesini çizen İngiliz Mühendis Christopher Brown’ın eski asistanı mühendis Harun Hantal ise Brown’ın kendisine söylediği, “Bu köprü sizi 120 yıl götürür” sözünü hatırlatıyor. “40 senede bir ana taşıyıcılar değişmez ama düzenli bakım yapılması gerekir. Daha önce levhalar kontrol edildi ve gerekenden fazlası değiştirilip güçlendirildiler. Ana kablo değişecekse yeni köprü yapalım daha iyi” dedi.

Burak KARA / Vatan

 


Geri Dön